Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate” desfășurat la Drochia
I.P. Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia a găzduit vineri, 27 septembrie 2024, cea de-a V-a ediție a Festivalului Etniilor „Unitate prin diversitate”. Evenimentul a reunit colective artistice care au reprezentat diverse etnii ce locuiesc în raionul Drochia, oferind un spectacol de muzică, dans și tradiții. Pe lângă reprezentațiile artistice, festivalul a inclus și masterclassuri, precum și expoziții de bucate și obiecte tradiționale specifice fiecărei etnii, subliniind bogăția culturală a raionului.
Vicepreședintele raionului Drochia, Igor Jidraș, a fost prezent la eveniment și a transmis un mesaj de felicitare organizatorilor și participanților, apreciind efortul depus pentru a promova armonia și diversitatea culturală în comunitate. Doamna Aliona Eșanu, primară a satului Chetrosu, domnul Sergiu Rusu, primar al satului Țarigrad și doamna Ina Munteanu, reprezentanta Primăriei orașului Drochia pentru a da start vernisării diverselor expoziții impunătoare de:
– cămăși tradiționale moldovenești, fețe brodate de pernă;
– păpuși îmbrăcate în costume populare și alte costume de diferite etnii;
– bunuri culturale din patrimoniul tuturor muzeelor din raionul Drochia;
– bunuri culturale ale etniei rome, ale etniei ucrainene și ale etniei ruse etc.
Tot în curtea muzeului au fost expuse: covoare, țesături de interior,obiecte din ceramică, împletituri,lucrări din fibre naturale, lucrări din biser, dar și Expoziții gastronomice din bucătăriile tradiționale ale romilor, ucrainenilor, rușilor și moldovenilor!
Au fost organizate apoi și un șir de masterclassuri:
1. Țesutul covoarelor din fibre naturale în război de țesut vertical în lemne mici, dar și în druci mari, specific satului Sofia;
2. Împletitul și croșetatul tradițional, specific satului Sofia;
3. Prepararea învârtitei cu sfeclă de zahăr, nuci și mac, specifică bucătăriei tradiționale din satul Sofia;
4. Cusutul măturilor specific etniei rome, din satul Chetrosu, reprezentată de Mediatorul Comunitar, domnul Artur Cebotari;
5. Confecționarea unei căciuli din cârlan de către Artur Cebotari;
5. Învârtitul sarmalelor din bucătăria tradițională a romilor din satul Chetrosu, reprezentată de doamna Ada Bucur;
6. Sculptatul în dovleac specific satului Drochia;
7. Confecționarea lucrărilor decorative din fibre naturale, în cazul dat din pănuși specific satului Sofia;
Directoarea IP Muzeul Drochia, doamna Alexandra Postovan a conlucrat fructuos cu muzeograful acestei instituții muzeale, doamna Svetlana Pintea pentru a invita la acest inedit Eveniment Cultural toate muzeele din raionul Drochia, precum și următoarele Case de Cultură din satele:Maramonovca reprezentată de președintele Comunității Ucrainenilor din raionul Drochia doamna Anna Ciornaia , Baroncea, Șuri , Chetrosu, Popeștii de Jos, Iliciovca, Nicoreni, Sofia și Pelinia, precum și Comunitatea rușilor din orașul Drochia, președinte Elena Rusu, care pe lângă participarea în programul expozițional au dat curs invitației de a face parte și din programul artistic propriu-zis, dedicat etniilor conlocuitoare în raionul Drochia. Directoarea muzeului i-a mulțumit muzeografului Svetlana Pintea pentru munca depusă în organizarea cu multă pasiune a evenimentului, dar și pentru moderarea acestuia cu multă daruire. Calde mulțumiri și deosebite cuvinte de apreciere s-au îndreptat către colaboratorii IP Biblioteca Publică Raională Drochia „Iulian Filip”, doamna Adelina Porcesco, managerul acestei instituții, precum și către domnul Dinu Cantemir, creator de Suvenire, mereu alături de muzeu cu sfatul și ajutorul de neprețuit, dar și desigur cu susținerea colegului său de breaslă, domnul Iurie Vița care a contribuit esențial la realizarea finală a superbelor suvenire care au fost oferite cu drag participanților la festivitate, adresându-i-se multiple cuvinte de laudă pentru realizarea acestora.
Cordiale mulțumiri au fost îndreptate și către videograful și conducătorul Studioului Artistic ,,Orfeu”, domnul Veaceslav Văzdăuțan care a imortalizat fiecare moment al Evenimentului Cultural ,,Unitate prin Diversitate” din Programul Artistic al tuturor Ansamblurilor Folclorice , dar și doamnei Ludmila Ungureanu, angajat al Consiliului Raional.
Tuturor celor care au dat curs invitației colaboratorilor IP Muzeul Drochia de a participa la eveniment le suntem recunoscători si le adresăm cele mai alese cuvinte de recunoștință și de apreciere.
Festivalul a fost un prilej de celebrare a multiculturalismului, demonstrând că unitatea poate fi realizată prin respectul și valorizarea diversității.
Colectivul Muzeului etnografic Drochia