Festivalul „GAL-ul VERDE”
al Asociației Grup de Acțiune L ocală „Valea Cuboltei”
Duminică, 31 iulie 2022, a fost organizat Festivalul „GAL-ul VERDE” al Asociației Grup de Acțiune L ocală „Valea Cuboltei”, aflat la cea de a doua ediție, în cadrul căruia a fost promovată imaginea GAL-lui din care fac parte 10 localități. Începând cu ora 11.00, primăria Sofia, primar Veaceslav Magaleas, împreună cu Casa de Cultură, director Victor Șerșen, au găzduit cu ospitalitate aleasă oaspeți din localitățile-membre ale GAL-lui, invitați, oaspeți de la raion și din Chișinău.
Asociația Grupul de Actiune Locala (GAL) „Valea Cuboltei” cuprinde următoarele localități: Dominteni, Petreni, Hăsnășenii Mari, Cubolta, Moara de Piatră, Sofia, Hăsnășenii Noi, Pelenia, Miciurin, Nicoreni.
Pe teritoriul Asociației GAL „Valea Cuboltei”, unitate cu statut juridic, obținut la 25 februarie 2022, este implementată abordarea Rețelei Naționale LEADER în crearea parteneriatului ce reunește 3 sectoare: antreprenoriatul local, societatea civilă, APL și Instituțiile Publice. Acordul de parteneriat teritorial a fost semnat în aprilie 2019, de atunci au fost implementate mai multe proiecte de dezvoltare a microregiunii. Acum urmează o nouă etapă, cea de Energie circulară, ce presupune schimbarea atitudinii față de natură, focusarea pe gestionarea corectă a deșeurilor, pe compostare, agroecologie, produse naturale de casă etc.
Participanații la eveniment au vorbit și au demonstrat realizările pe care le-au avut în anii de activitate, dar au trasat și planuri de perspectivă în dezvoltării Asociației GAL „Valea Cuboltei”.
La festival a fost prezentă Natalia Rotari, una din fondatoarele GAL-lui „Valea Cuboltei”, acum expertă în implementarea metodologiei Leader la „LEADER in Moldova”, care a vorbit despre „economia verde”, un model de producție și consum, ce implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, astfel fiind prelungit ciclul de viață al produselor. În practică este aplicată reducerea la minimum a deșeurilor. Atunci când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care el este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată. Aceasta este o abordare ce diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”.
Și Marina Morozova, Larisa Voloh, Liliana Grosu, deputate în Parlamentul Republicii Moldova, au vorbit despre energia verde, care, în luările lor de cuvânt, au accentuat necesitatea scopului comun al APL centrale și celei locale de a dezvolta cât mai bine și mai eficient sectorul rural.
(Articolul integral de la eveniment îl găsiți în PP „Glia Drochiană” de vineri, 05 august 2022)