Festivalul „GAL-ul Verde” al Asociației GAL „Valea Cuboltei”
Duminică, 31 iulie 2022, a fost organizat Festivalul „GAL-ul VERDE” al Asociației GAL „Valea Cuboltei”, aflat la cea de a II-a ediție, în cadrul căruia a fost promovată imaginea GAL-lui din care fac parte 10 localități. Începând cu ora 11.00, primăria Sofia, primar Veaceslav Magaleas, împreună cu Casa de Cultură, director Victor Șerșen, au găzduit cu ospitalitate aleasă oaspeți din localitățile-membre ale GAL-lui, invitați, oaspeți de la raion și din Chișinău.
Asociația Grupul de Acțiune Locala (GAL) „Valea Cuboltei” include următoarele localități: Dominteni, Petreni, Hăsnășenii Mari, Cubolta, Moara de Piatră, Sofia, Hăsnășenii Noi, Pelenia, Miciurin, Nicoreni.
Pe teritoriul Asociației GAL „Valea Cuboltei”, unitate cu statut juridic, obținut la 25 februarie 2022, este implementată abordarea LEADER în crearea parteneriatului ce reunește 3 sectoare: antreprenoriatul local, societatea civilă, APL și Instituțiile Publice. Acordul de parteneriat teritorial a fost semnat în aprilie 2019, de atunci au fost implementate peste 41 de proiecte de dezvoltare a microregiunii. Prin Strategia de Dezvoltare Locală elaborată și asumată pe un termen de 7 ani, GAL „Valea Cuboltei” promovează o dezvoltare tematică în abordare economică circulară, ce presupune schimbarea atitudinii față de natură, focusarea pe gestionarea corectă a deșeurilor, pe compostare, agroecologie, produse naturale de casă etc.
Participanații la eveniment au vorbit și au demonstrat realizările pe care le-au avut în anii de activitate, dar au trasat și planuri de perspectivă în dezvoltarea Asociației GAL „Valea Cuboltei”.
La festival a fost prezentă Natalia Rotari, una din fondatoarele GAL-lui „Valea Cuboltei”, acum expertă în implementarea metodologiei LEADER, în cadrul Rețelei Naționale LEADER din RM, care a vorbit despre „economia circulară”, un model de producție și consum, ce implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, astfel fiind prelungit ciclul de viață al produselor. În practică este aplicată reducerea la minimum a deșeurilor. Atunci când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care el este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult timp posibil. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, sporind valoarea adăugată. Aceasta este o abordare ce diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”.
Și Marina Morozova, Larisa Voloh, Liliana Grosu, deputate în Parlamentul RM, au vorbit despre energia verde, care, în luările lor de cuvânt, au accentuat necesitatea scopului comun al APL centrale și celei locale de a dezvolta cât mai bine și mai eficient sectorul rural.
Cuvânt de salut i-a fost oferit lui Veaceslav Magaleas, primar de Sofia, președinte al Asociației GAL „Valea Cuboltei” și gazda evenimentului, care s-a referit la importanța ce o are GAL-ul în atragerea proiectelor și dezvoltarea regiunii, accentuând și exemplul antreprenorilor, care au reușit deja să aplice și să beneficieze de proiecte.
Moderatoarele evenimentului, Oxana Tcaci, director GAL, și Ludmila Țurcanu, manajer al GAL, s-au oprit succint asupra realizărilor membrilor: „Suntem în al 4-lea an de activitate, fructuoasă, am spune. Avem 8 proiecte implementate de GAL, 4 dintre care au sprijinit activități de subgrantare. 41 de proiecte implementate la nivel local, cu suportul financiar din partea GAL-ului, au schimbat schimbat viața în localitățile respective. Unele din ele au deja tangență cu Economia circulară, orientare pe care o avem cu toții pentru a dezvolta viitorul nostru comun.”
Printre proiectele enumerate au fost: „Un tomberon pentru un sat mai curat”, „Procurarea unui tractor-tocător de crengi”, „Iluminare stradală ECO”, „Linie pentru producerea granulelor alimentare”, „Agricultură cu elemente inovative”, „ECO-Școală la Biblioteca Pelinia”, „Un mediu protejat pentru un copil educat”, „Dezvoltarea serviciilor de colectare a deșeurilor”, „Sere ECO funcționale pe tot parcursul anului”,Informația cu privire la aceste proiecte au putut fi văzute și pe Panoul „Galeria proiectelor”.
Pe scena improvizată au fost invitați primarii localităților ce fac parte din Asociația GAL „Valea Cuboltei”, prezenți la festival: Veaceslav Magaleas, Anatolii Nicu (Miciurin), Titu Sărăteanu (Pelinia), Roman Caraseni (Hăsnășenii Noi), Victor Prisacari (Dominteni), Tatiana Bologa (Hăsnășenii Mari), Tatiană Secrieru, secretară, CC Petreni (mai târziu s-a alăturat și primarul Valeriu Tizu), care au fost rugați să relateze despre proiectele implementate și eficiența lor pentru comunitate.
Pentru interviuri au invitat și beneficiari de proiecte, care au povestit despre experiența de selectare a ideilor, de scriere a proiectelor, de implementare a lor și despre bunele practici învățate.
Pa harta GAL-ului „Valea Cuboltei” sunt unități economice noi, mai tinere, care au planuri de viitor frumoase, de perspectivă și eficiente. Or, parteneriatul între cele 10 unități administrativ-teritoriale constituie pentru locuitorii acestui teritoriu o oportunitate de aliniere la practicile europene privind dezvoltarea rurală. Acum în fața membrilor GAL „Valea Cuboltei” stă sarcina de dezvoltare și implementare prin popularizare a Economiei verzi, a celei circulare, un instrument de bază pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, fiind un mijloc de utlizare eficientă a resurselor și energiei, de aplicare a tehnologiilor curate cu emisii reduse de carbon și poluare minimă și de minimalizare a riscurilor de mediu.
Participanții la eveniment au avut posibilitatea să facă cunoștință ori să guste din produsele locale ale producătorilor autohtoni din Petreni, Miciurin, Sofia, Pelinia etc., dar și să fie martori la un concert de zile mari, prezentat de atiștii și colectivele artistice din localitățile-participante.
Astfel, tonul sărbătorii a fost dat de Fanfara „Hasnaș” din Hăsnășeii Mari, conducător Andrei Arghiri, și de Ansamblul de dansuri „Brâuleț” din Cubolta, conducător artistic Alexandru Balanici. Deschizând sărbătoarea cu un buchet de melodii alese, Fanfara „Hasnaș” și dansatorii a dat tonul bunei dispoziții. Apoi, rând pe rând, au evoluat colectivele artistice din Hăsnășenii Noi, Miciurin, Petreni, Sofia, Dominteni, Pelinia.
Horele prieteniei au durat pe tot parcursul festivalului.
Oaspeții sărbătorii de la Sofia au fost rasfățați nu doar cu muzică tradițională de fanfară, taraf, voce, cu dansuri superbe, dar și bucate pregătite și puse la dispoziția celor prezenți la eveniment. Nu au lipsit sărmalele, plăcințelele, biscuiții de casă, baba obișnuită și cea neagră, vinul și băuturile răcoritoare. Publicul a comunicat, a făcut schimb de experiență, s-a delectat cu hrană fizică și pentru suflet, informația obținută fiind una utilă pentru viitorul regiunii.
Valentina CEBOTARI
În poze: secvențe de la Festivalul „GAL-ul VERDE” al Asociației GAL „Valea Cuboltei”