Festivalul „GAL-ul VERDE”, ediția a III-a, în satul Pelinia -un succes irevocabil pentru Comunitatea GAL „Valea Cuboltei”
Pe 19 august 2023, satul Pelinia a fost în lumina reflectoarelor, îmbrăcându-și hainele de sărbătoare pentru a marca cea de-a III-a ediție a festivalului „GAL-ul VERDE”, organizat de Asociația GAL „Valea Cuboltei”. Cu toate că temperaturile au crescut semnificativ, oamenii s-au adunat în inima satului, cu suflet plin, zâmbete și voie bună.
GAL „Valea Cuboltei” a fost creat în 2019, având în componență 7 UAT. În perioada 2020-2021, componența parteneriatului teritorial a fost extinsă și consolidată prin aderarea a altor 3 localități. La moment, Asociația GAL „Valea Cuboltei”, cu statut juridic din 25 februarie 2022, are în componența sa 10 UAT, cu o populație de 24 296 locuitori. Asociația GAL este în anul 5 de activitate și se bucură de o experiență cu bune practici în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor. Prin intermediul programelor de subgrantare, la nivel local au fost implementate 58 de proiecte, alte 12 sunt în curs de implementare, toate având drept scop dezvoltarea durabilă a localităților, a dezvoltării potențialului uman și socio-economic, în vederea atingerii obiectivelor propuse în Planul Strategic de Dezvoltare (perioada 2019-2022) și Strategia de dezvoltare GAL (perioada 2022-2028).
Partenerii și finanațatorii GAL: Rețeaua Națională LEADER, Solidarity FUND PL în Moldova, Ministerul Agriculturii, Agenția de Intervenție pentru Plăți în Agricultură, Polish AID, USAID, Uniunea Europeană.
Festivalul „GAL-ul VERDE”, a fost un moment de bucurie pentru cele zece localități implicate în GAL: Dominteni, Petreni, Hăsnășenii Mari, Moara de Piatră, Sofia, Hăsnășenii Noi, Pelinia, Miciurin, Nicoreni și Cubolta, care face parte din raionul Sângerei. Participanții din fiecare sat au prezentat expoziții cu cele mai delicioase bucate, pregătite de bucătăresele lor iscusite. S-au încadrat activ în competiția culinară și instituțiile locale, vernisând tarabele în mod creativ, în funcție de specificul lor.
Evenimentul a fost organizat de către managementul GAL, Oxana Tcaci, director GAL, Ludmila Țurcanu, manager GAL, Mihaela Podorojnâi, coordonatoare de proiect, împreună cu toți membrii comunității GAL. Festivalul a avut drept scop promovarea tradițiilor și meșteșugurilor locale, valorificarea potențialului local prin aplicarea Economiei Circulare și a Economiei Verzi, unde tradiția și inovația s-au unit pentru a celebra frumusețea și bogăția satului.
Invitat de onoare a fost Marina Morozova, deputată în Parlamentul R.Moldova, care a transmis un salut călduros, menționând despre legătura sa profundă cu locul natal.
Festivalul a fost deschis de Titus Sărateanu, primarul de Pelinia, urmat de Veaceslav Magaleas, primar de Sofia, Oxana Tcaci, directoare GAL, și Natalia Rotari, una dintre fondatoarele GAL-ului „Valea Cuboltei”.
Natalia și alți beneficiari, au împărtășit experiențele lor cu privire la subiectul „Economiei Circulare”, promovând utilizarea în comun, reutilizarea și reciclarea produselor pentru a extinde ciclul lor de viață. Beneficiarii au împărtășit experiențele lor în selectarea ideilor, elaborarea și implementarea proiectelor, inspirând comunitatea cu succesele lor.
Festivalul a fost împărțit în 3 sectoare: Zestrea Nordului, Viitorul Verde și Tezaurul Gastronomic.
Evenimentul a debutat cu o impresionantă prezentare a portului popular, care a pornit de la Casa de cultură „Ion Dascal” și a continuat spre parcul central din sat.
La fel de importantă a fost și participarea artiștilor, care au întregit atmosfera festivă. Fanfara „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, condusă de Andrei Arhiri, a deschis festivalul cu o doză maximă de bună dispoziție. Ansamblul de dansuri „Brâuleț” din Cubolta, au impresionat publicul cu prezentarea plină de grație, Clubul „Senioritelor” Pelinia, care au oferit o culoare aparte sărbătorii. Festivalul a fost marcat și de prezența ansamblurilor folclorice, „Țărăncuțele” și „Sofianca” din Sofia, „Țărăncuțele” din Pelinia, „Mărgăritarele” din Hăsnășenii Mari, „Morișteanca” din Moara de Piatră, „Țărăncuțele” din Stepanovca, „Țărăncuțele” din Hăsnășenii Noi. Au continuat colectivele din Miciurin, Petreni, Nicoreni, Ansamblul de dansuri „Pelinița” și orchestra de fanfară din Dominteni, care au încântat publicul cu prezentările pline de voie bună.
În cadrul evenimentului a fost prezentată o impresionantă colecție de articole, confecționate la Centrul de artizanat „Zestrea”, unde Eugenia Caraiman, Aliona Ghilescu și Silvia Postolachi au demonstrat talentul și înalta măiestrie în crearea adevăratelor opere de artă.
La acest festival, GAL-urile din regiune și-au unit forțele pentru a promova cooperarea și dezvoltarea durabilă. Evenimentul a adus împreună comunități din GAL „Valea Cuboltei”, Urmașii lui „Leonardo-Buznea”, GAL „Calea Dropiei” și „Drumul Gospodarilor”, subliniind puterea colaborării în atingerea obiectivelor comune. Festivalul a fost o ocazie de a împărtăși tradiții, cunoștințe și experiențe, consolidând astfel legăturile dintre GAL-uri și contribuind la dezvoltarea regiunii în ansamblu.
Luna august, fiind luna Diasporei, a adus împreună oameni care și-au părăsit satul natal pentru lumea mare, deschizând frumos file de amintiri despre locul de baștină, pe unde a zburdat copilăria.
Festivalul „GAL-ul VERDE” de la Pelinia a fost o sărbătoare autentică a culturii și comunității. Un eveniment care aduce laolaltă comunitatea din „Valea Cuboltei” și susține valorile europene ale dezvoltării durabile. O parte importantă a sărbătorii a fost dedicată și bucatelor tradiționale, inclusiv dulciuri, plăcinte, frigărui, zeamă de pește, dar și multe alte bucate delicioase pregătite cu multă dăruire de neîntrecute gospodine, venite la festival din satele aliate ale GAL-ului, dar și de grupul de vânători și diasporeni din satul Pelinia, care au avut grijă ca cei prezenți să savureze cea mai delicioasă zeamă de pește.
Evenimentul a fost moderat de Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, care de fiecare dată prin mesajele emotive, pline de sens și culoare aduce acea doză de bună dispoziție, ce întregește atmosfera sărbătorii.
Anastasia OLARU