„Festivalul Izvoarelor” la Izvorul Mare din Cotova
Fiecare localitate are ceva specific, propriu, cu care se mândrește atât la nivel local, cât și național. Cotova, un sat cu tradiții frumoase și cu oameni harnici, a devenit cunoscută și prin bogăția sa naturală – Izvorul Mare, care, la începuturi, avea un debut de peste 300 litri de apă pe secundă. Acum, după seceta din anul trecut și cele precedente, evident, că această sursă de apă a suportat o scădere considerabilă a volumului de apă. În schimb una din caracteristicile importante se păstrează – temperatura constantă a apei pe tot parcursul anului – în jurul de 110C, astfel, această capodoperă naturală fiind un adevărat miracol.
Și mai are Cotova o caracteristică individuală – teritoriul satului și împrejurimile lui sunt alimentate de peste 100 de izvoare mici și mijlocii, iar sătenii pot folosi nelimitat apa de izvor atât în scopuri alimentare, cât și tehnice. Dar, adineaori, izvoarele de la Cotova au devenit obiectul unei mari și distinse festivități culturale. Ca să fie pusă în valoare importanța acestui fenomen cotovean primăria comunei, primar Ion Berladean, împreună cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, în frunte cu Cristina Turcanu, au organizat, la finele lunii august, un eveniment de zile mari – „Festivalul Izvoarelor”, aflat la prima ediție și desfășurat la un înalt nivel artistic local și chiar național, ideea fiind susținută nu doar de cotoveni, dar și de un șir de oaspeți sosiți să participe și să vadă minunea locală. Bogăția cotovenilor a devenit și mai cunoscută, și mai vizitată după amenajarea Izvorului Mare cu câțiva ani în urmă. Aici, în sânul naturii, vin tinerii însurăței din diferite localități, să facă poze de album, să imortalizeze momentul festiv la un monument hidrologic renumit.
– Izvorul Mare din Cotova ne-a dus faima peste tot, este o mare raritate, dar și cel mai mare izvor din țară, – ne comunică cu mândrie primarul Ion Berladean. – Acum, însă, în urmă secetelor din ultimii ani, nivelul apei a scăzut, cu părere de rău.
Cu toate acestea, Izvorul Mare a fost și rămâne un obiectiv turistic important pe harta Moldovei. Grație acestui fapt, Petru Flocosu, președintele Asociației Fermierilor, a câștigat și a implementat un proiect dezirabil și merituos pentru localitate, „Creșterea gradului de sensibilizare și conștientizare și implicarea cetățenilor la ameliorarea situației ecologice a monumentului hidrologic de înaltă valoare”, finisarea căruia a coincis cu acest mare eveniment cultural, ce a avut drept scop promovarea folclorului autentic, dar și valorificarea obiectivului turistic.
Sărbătoarea a debutat cu un mesaj de felicitare din partea primarului Ion Berladean, a altor oaspeți de onoare și a fost continuată cu o paradă a colectivelor folclorice invitate la festival, precum și de un spectacol folcloric prezentat de ansamblurile folclorice: „Busuioc”, or. Drochia (conducător artistic Galina Pavalencu), „Busuiocul”, Pelinia, (Nina Râciu), „Andrieș”, Râșcani, (Dinu Nogai), „Vatra”, Șuri, (Veronica Grădinaru), „Florile Dalbe”, Chetrosu (Marcela Ciubotaru), „La izvoare”, Vărăncău, Soroca, (Lidia Panici), „Doinița”, Bălți, (Angelica Taburcean), „Cimbrișor”, Hâjdieni, Glodeni.
Artistii au prezentat în fața spectatorilor un șir de obiceiuri legate „de apă”, cum ar fi: „Spălatul mâinilor la nași”, „Drăgaica”, „Scăldătoarea copilului”, „Curățatul fântânii”, astfel fiind puse în valoare importanța și valoarea apei.
La evenimentul respectiv, ca de obicei, au fost organizate expoziții ale meșterilor populari. Aurica Morcov, șefa Bibliotecii Publice Cotova, a propus publicului prezent o expoziție de cărți valoroase ale scriitoarei băștinașe Claudia Partole, mândria cotovenilor, cărți ce alină și purifică sufletele cititorilor. Iar meșterii locali Iurie Morcov și Vasile Grigorevschi au venit la expoziție de diferite lucrări în lemn.
Ion Berladean, primarul comunei Cotova, a adus mesaje de mulțumire DCTTS Drochia pentru parteneriatul frumos în organizarea sărbătorii, dar și pentru susținere frumoasă în desfășurarea evenimentului inedit, cu denumire specifică localității – „Festivalul Izvoarelor”, o idée frumoasă și o realizare profesionistă și la un înalt nivel. Nu în ultimul rând, primarul a menționat aportul lui Petru Flocosu, managerul proiectului de o mare importanță pentru comunitate, recent finalizat, la creșterea gradului de sensibilizare și conștientizare a cetățenilor și la implicarea lor în ameliorarea situației ecologice, dar și pentru faptul, că a atras la realizarea obiectivelor și tineri cotoveni organizați în „Garda Verde”, coordonatori Anișoara Botoroga și Mariana Oloieri.
Cotovenii și oaspeții sosiți la eveniment, martori la o sărbătoare neobișnuită și originală nu doar prin tematică, dar, mai mult chiar, prin locul desfășurării, o sărbătoare de elogiere a apelor, sursa existenței pe pământ, au trăit o zi de intensitate maximă, cu emoții frumoase și impresii de neuitat, ce le vor rămâne în suflet încă pentru mult timp.
Valentina CEBOTARI