Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Festivalul „La izvorul dorului”, la cea de-a III-a ediție – Glia Drochiană

Festivalul „La izvorul dorului”, la cea de-a III-a ediție

0

„La fântână, la izvor, se-ntâlnește dor cu dor…”

Vara își exercită drepturile sale din plin, arșița doboară, roada se coace grabnic, terenurile sunt arate pentru roada anului viitor, iar vegetația este deja îngălbenită. Temperaturile caniculare de până la 400C, pârjolesc totul în jur. Însă zilele călduroase de la final de vară sunt tocmai binevenite pentru organizarea evenimentelor, acum fiind și perioada festivalurilor.
Duminică cotovenii și oaspeții lor au avut parte de o sărbătoare de suflet – Festivalul izvoarelor cu genericul „La izvorul dorului”.

Satul Cotova este bogat în ape subterane – peste 100 de izvoare, mari și mici, susură pe teritoriul localității. Însă averea principală a cotovenilor este considerat Izvorul Mare – un patrimoniu hidrologic unic, din centrul satului, și încă trei: Izvorul fraților Burlacu, Izvorul lui Pricoche Morari și Izvorul lui Mihai Ceban, ele avându-și vâna de-a lungul albiei r. Căinari.
Cel mai mare izvor, denumit Izvorul Mare, se află în partea centrală a satului și este amenajat ca un bazin acvatic, delimitat din trei părți cu pereți din piatră. Apa vine din 10 sfârcuri subterane, după care se scurge în râul Căinari. Din punct de vedere geologic, izvorul este clasificat ca descendent din roci compacte. Apa este potabilă, asigură necesitățile vitale ale sătenilor și funcționarea ecosistemului de luncă. În trecut debitul lui atingea la 300 de litri pe secundă. Izvorul contribuie la sporirea debitului râului Căinari. Astăzi, în rezultatul secetelor frecvente, desigur, debitul a scăzut considerabil. Însă temperatura a rămas să fie una stabilă, atât vara, cât și iarna.
Petru Flocosu, președin-tele A.O. „Alianța Fermierilor” din r. Drochia: „Aici ne aflăm la „Izvorul cel Mare”, un aglomerat hidrologic de 30 și ceva de izvoare, cu un debit de apă de 160 litri, cu o temperatură constantă de 110C anul împrejur, niciodată nu îngheață. Apa este potabilă, de o calitate impecabilă, ea poate fi chiar și îmbuteliată.”
Promotori ai tradițiilor seculare, ai obiceiurilor străbune, cotovenii, în frunte cu primarul Ion Berladean, venerează izvoarele, bogăția naturală deosebit de valoroasă, prin îngrijirea, dar și prin organizarea Festivalului izvoarelor, un eveniment cultural de amploare, care adună sătenii, oaspeții, doritori de a participa la o astfel de manifestare.
Sărbătoarea a fost deschisă de doi elevi ai Gimnaziului Cotova, Paula Casico și Artur Banaru, care au salutat publicul prezent, lăudându-și localitatea: „Aici îmi este leagănul de dor, aici îmi este Patria, aici îmi e înveșnicită icoana casei părintești și aici ne cuprinde liniștea sufletească”. Izvorul Mare este suflet din sufletul cotovenilor, despre el s-au scris versuri, despre el se cântă cântece, prin el se desprind file din istoria satului: „La fântână, la izvor, se-ntâlnește dor cu dor…”
Sărbătoarea a fost deschisă într-un mod deosebit Prezentatorii locali au anunțat dansul „de bun venit!” „Hora fetelor”, realizat cu improvizări de colectivul de dansatori „Cimbrișor”, Gimnaziul Cotova, care, ulterior, au mai bucurat spectatorii cu dansuri populare.
În continuare moderatoarea Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, a menționat însemnătatea turistică a acestui obiectiv, amplasat pe un traseu turistic important, oferind microfonul preotului Elisei Grigoraș, parohul biserici din localitate, pentru a binecuvânta evenimentul. Dânsul a felicitat „lumea adunată în această zi sfântă de duminică cu un scop nobil”, pentru a preamări însemnătatea apei, a-i cânta ode și a o elogia, rostind rugăciunea-temelie a creștinismului „Tatăl nostru” și blagoslovind intenția creștinească de a aduna lume frumoasă la Izvorul Mare.
Primarul comunei Cotova Ion Berladean a salutat publicul prezent la Festivalul izvoarelor cu genericul „La izvorul dorului” și a mulțumit oaspeților care au dat curs invitației și au venit să împartă împreună cu cotovenii bucuria acestei zile însemnate.
Sincere cuvinte de recu-noștință edilul a adresat Consiliului raional, lui Alexei Vasilean, președintele raionului, Direcției Cutură, Turism, Tineret și Sport, șefă – Cristina Țurcanu, cât și instituțiilor din localitate, agenților economici, persoanelor fizice pentru susținere și contribuție la organizarea acestui eveniment important, dorind tuturor sănătate, succese și emoții pozitive pe tot parcursul zilei.
Cu un mesaj de profundă recunștință din partea primarului s-au ales angajații primăriei, consilierii din Consiliul comunal, care și-au adus aportul și contribuția la organizarea și desfășurarea festivalului.
În cuvântul său de felicitare Alexei Vasilean le-a dorit tuturor odihnă și distracție plăcută pe malul izvorului, exprimându-și speranța, că atât comuna Cotova, cât și „Izvorul Mare”, trebuie să devină zone bine dezvolate, care ar promova tradițiile și obiceiurile locale, atracții turistice interesante pentru vizitatori și oaspeți.
Petru Flocosu, directorul Muzeului „Fermierul”, Cotova, și managerul mai multor proiecte de dezvoltare comunitară, președintele „Asociației fermierilor”, este unul dintre cei mai activi promotori ai obiectivelor turistice din localitate, muncind foarte mult pentru a le dezvolta aici, în zona satului: „Pentru noi cotovenii este o mare mândrie să avem atâtea izvoare, mai mari și mai mici, cu o suprafață de vreo 5 mii de ha. Izvorul din preajmă este cel mai mare din Moldova, denumit „Izvorul vieții”. Ca turiștii să cunoască ce bogăție de invidiat avem noi, în acest sens trebuie să avem grijă și să păstrăm izvoarele, ele fiind o moștenire ireproșabilă. Sau, altfel spus, cele 100 de izvoare sunt și o mândrie, și o bucurie, și o bogăție pentru noi toți. Unele di ele sunt imortalizate pe panoul din spate”.

Cotovenii se mândresc cu gustul apei de la Cotova, renumit în întreaga țară. „Îzvorul Mare”, amenajat frumos, are o însemnătate deosebită atât culturală, cât și religioasă pentru întreg raionul. Și în această zi de sărbătoare au venit mai mulți invitați ca să întregească sărbătoarea cotovenilor, să contribuie la diversificarea programului cultural, să fie alături de ei. Dar și să-și delecteze gusturile cu apă cristalină de izvor…
Start programului cultural a fost dat de Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pânzari, cu un buchet de melodii din folclorul autentic. Vocile lor se împleteau într-un duet ușurel cu murmurul apei din preajmă, deoarece spectatorii, pentru un timp, și-au domolit vocile, au intrerupt discuțiile, ascultând cu atenție melodiile frumoase într-o interpretare superbă.
După recitalul inedit, primarul Ion Berladean a adus mesaje de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în organizarea festivalului, înmânându-le câte o Scrisoare de mulțumire: Tudor Chilar, director, SRL „Mihailena-agro”, Petru Berladean, Cotova, Vladimir Cebotari, director SRL „Cotagrocom”, Victor Burlacu, director, SRL „Bursecom”, Zgurița, Mihail Nedelciuc, director SRL „Zgura-agro”, Petru Flocosu, manager de proiect, Arion Vitalie, director, Casa de cultură, Aliona Irodoi, directoare, și Ana Boțoroga, directoare-adjunctă, Gimnaziul Cotova, Aurelia Grigoraș, directoarea IET, Aurica Morcov, directoarea Bibliotecii Publice, dar și Cristinei Țurcanu, pentru implicare activă în procesul de organizare și desfășurare a Festivalului izvoarelor „La izvorul dorului”.
Scena a fost pusă la dispoziția Ansamblului Focloric „Busuioc”, conducătoare artistică Galina Pavalencu, un colectiv bine cunoscut prin măiestria interpretativă atât în toate localitățile raionului, cât și peste hotarele lui. Acest colectiv de o prestație impecabilă, a participat recent la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor din Bulgaria „FOLK-NUANCES-2023”, de unde au revenit cu Trofeul Festivalului!!!
Atenția publicului a fost captată și de evoluarea artistelor din Ansamblul Folcoric „Băștina”, conducătoare Ludmila Chiriac, care au venit însoțite de Anatolie Guțu, primarul satului Popeștii de Sus. Adresând un mesaj de felicitare colegului său Ion Berladean cu prilejul acestui festival deosebit, ajuns la a III-a ediție, primarul de la Popeștii de Sus și-a exprimat încrederea, că această tradiție va fi păstrată peste ani și de fiecare dată va aduna oameni care iubesc frumosul, care promovează tradițiile poporului nostru. Apoi scena a fost oferită pentru un recital Ansamblului folcloric „Vatra” din Șuri, conducătoare Veronica Grădinaru. Iar artiștii șureni au fost succedați de artiștii din orașul Drochia, cei din Ansamblul „Crăișorii”, conducător artistic Vitalie Țurcanu. Vioriștii din această formație au alintat auzul publicului cu timbrul cristalin, expresiv și plin de frumusețe al vioarei, ea de fiecare dată fiind principala purtătoare a melodiei, alinând sufletul prin duioșie, măreție și visare. Dansatorii „s-au scădat” în strălucirea și căldura sunetului de vioară, dar și a instrumentelor de suflat, ce au creat o armonie muzicală nemaipomenită.
Evenimentul a avut o încărcătură culturală deosebită, spectatorii, mici și mari, s-au veselit, au dansat, au cântat, s-au distrat, au comunicat, au făcut mai multe poze în mijlocul naturii. Primarul Ion Berladean, împreună cu echipa, s-au îngrijit de condițiile în care se vor odihni cei prezenți la sărbăoare: pentru consumul public a fost pusă la dispoziție înghețată, lăzi cu piersici, băutiră răcoritoare diversă pentru toate gusturile. Cu păhare de unică folosință pentru apa de izvor, toți care au dorit, au avut posibilitate să bea apă răcoritoare, cu un gust rafinat al apei de izvor, direct din apa cristalină a Izvorului Mare.
Anturajul a fost vernisat în stil popular, pe baloturi din paie au fost așternute lăicere, covorașe, țoluri, scoarțe, rumbe etc., transformându-le în scaune comode. Atât că razele de soare erau mult prea arzătoare. Însă unii spectatori au prevăzut situația și au luat cu sine umbrele, care îi salvau puțin de la arșița dogorâtoare.
Aurica Morcov, șefa bibliotecii publice, a amenajat un colțișor frumos, cu prosoape tradiționale handmade, cu producție crescută în propria grădină, cu obiecte frumoase din lemn, confecționate de soțul ei Iurie și prezentate de fiica Elena, dar și o expoziție de carți ale Claudiei Partole, originară din Cotova.
Deși intensitatea căldurii nu scădea, o bună parte din spectatori a ieșit din umbră, la direct și la figurat, și a încins hore și sârbe, ridicându-și dispoziția nu doar lor, dar și celor din jur. Am văzut, pentru prima dată, cum se dansează aceste două genuri de dansuri la Cotova, iar ca elementele să fie respectate întocmai, cercul are nevoie de 2-3 dansatori aprigi, care să dea tonul și să fie cu numărătoarea exactă a tactului. O priveliște frumoasă!
Ion Berladean, la final, a mulțumit tuturor pentru prezență, rezistență sub arșița dogorâtoare, pentru participare, implicare și susținere la buna organizare a sărbătorii. Tuturor colectivelor artistice au fost înmânate diplome de mențiune și premii bănești.

Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe de la Festivalul izvoarelor, Cotova

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *