Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Festivalul Mierii” – cel mai dulce festival în premieră – Glia Drochiană

„Festivalul Mierii” – cel mai dulce festival în premieră

0

Sărbătoarea deserturilor copilăriei noastre a revenit

Tradiția este ceea ce ne leagă de trecut și aruncă o punte sigură spre viitor. Nici fără trecut, nici fără vitor nu ne putem menține ca popor. În satele noastre este respectată această regulă a vieții, în acest scop fiind organizate diverse evenimente. Comuna Pervomaiscoe cu locuitorii săi, în frunte cu Raisa VACARI, primara localității, cu colectivul primăriei și consilierii, se încadrează activ în activități și evenimente, cu scopul de a promova tradițiile populare.

Fiecare localitate își alege tematica sărbătorii, specifice satului respectiv. Comuna Pervomaiscoe, de această dată, a pus „în capul mesei” mierea de albine și produsele ei. Mierea este un aliment cu multe proprietăți benefice pentru organism, ce pot influența în mod pozitiv sănătatea omului. Sărbătoarea a purtat genericul „Festivalul Mierii” și a fost organizată după tradițiile acestul sat, la un nivel cultural înalt, gospodărește și bine chibzuită, cu o gamă largă de decorațiuni tematice, cu artiști de diferite vârste, categorii și stil de interpretare sau dans, pavilioane amenajate cu un gust rafinat, cu bucate tradiționale, specifice localității. Dar, principalul ce a întregit sărbătoarea au fost oamenii prezenți, publicul, dorit de astfel de întâlniri, buna dispoziție și soarele generos.
Moderatoarea Sorina Mațibon a amintit celor prezenți despre beneficiile mierii de albine, făcând o comparație sugestivă a hărniciei acestei insecte și hărnicia gospodarilor din sat. Săbătoarea a fost deschisă de primara Raisa VACARI, care a felicitat consătenii cu acest prilej frumos, aducând cuvinte de recunoștință tuturor celor care s-au implicat activ și au susținut ideea pe toate căile, dar și oaspeților, care au venit să facă această zi una deosebită. Petru Bărbieru, primarul de Țarigrad, a menționat, că „lumea este dornică de sărbătoare, deoarece viața e cam sumbră. Am venit să ne susținem vecinii, primara, care este și consăteanca noastră, am adus cu noi artiști, care vor evolua în fața DVS ca să întregească programul de sărbătoare. Astăzi aveți drept generic mierea, produsul unor insecte hărnicuțe întocmai ca și DVS.”
Preotul Gheorghe Malinovschi, parohul bisericii din localitate, a felicitat enoriașii și a binecuvântat evenimentul, „organizat în ajunul sărbătorii, când Sf. Biserică rânduiește slujbe de binecuvântare a stupilor și a fagurilor cu miere. Mierea e bună, dar sufletul necesită nu doar distracții, ci și o muncă pașnică, liniștită, ca albinele.”
Startul manifestării a fost dat de către Ansamblul folcloric „Seleanca”, cond. Marina Oleinic, Casa de cultură locală cu piesa „Медовый спас”.
Raisa Vacari a adus calde cuvinte de recunoștință agenților economici din localitate, care au contribuit la organizarea festivalului respectiv: Victor Hropotinschi, director, SRL „AgroSZM”, Veaceslav Malanici, SRL „BRI-Agrofruct”, Anastasia Foca, SRL „BETA-Olifer”, lor le-au fost înmânate diplome de recunoștință pentru susținere și receptivitate.
Satul Pervomaiscoe, ca și oricare altă localitate, are la sânul său cupluri jubiliare, exemplare, care păstrează și promovează valorile familiei tradiționale pentru a le transmite copiilor și nepoților, urmașilor. Peste 50 de ani păstrează aprins focul din vatra căminului familial cuplurile: Maria și Vasile Rusu, 64 de ani sunt împreună, Raisa și Nicolae Mehanicov (61 ani), Maria și Ivan Bruznițchi (56 ani), Svetlana și Grigore Cinic (56), Lilia și Valeriu Drăguță (56), Svetlana și Filip Cabaziuc (54), Svetlana și Evghenii Burinschi (52), Tatiana și Victor Turic (50), Natalia (deja regretata) și Anatol Covalenco (50), ei fiind demni de a purta coroana regală pentru anii trăiți împreună în bună înțelegere și armonie.
Festivalul a adunat cei mai cunoscuți apicultori din localitate, dar și din localitățile vecine. Cei prezenți la eveniment și-au expus cele mai variate produse apicole. O gamă mai largă de produse din miere – această minunată creație a naturii a fost prezentată pentru toate gusturile vizitatorilor, pentru gustare și procurare.Unul din cei mai experimentați apicultori, Alexandru Criplivâi, practică albinăritul de 38 de ani, considerându-l o ocupație atât pentru suflet, cât și foarte necesară, deoarece „Mierea de albine este un produs foarte puternic și variat, ei i se atribuie puterea soarelui”, consideră el. Igor Drăguță, la fel, are un stagiu drăguț, dânsul a propus și o gamă largă de diferite produse: miere naturală „de salcâm” sau „de mai”, ceară, lumânări din ceară, faguri și multe altele. Și familia lui Alexandru Musienco, meșter popular, a prezentat și o expoziție bogată de miere. Din Maramonovca și-a expus producția dulce Serghei Baraliuc, împreună cu mama Ludmila. El a început să dezvolte albinăritul acum un an, sub egida îndrumătorului său Anton Tverdohleb, care are o experiență de peste 30 de ani. Serghei a prezentat și producția învățătorului său.
Activitatea a fost preconizată și a luat startul „într-un ceas bun!” grație faptului, că de organizare s-au ocupat oameni cu suflet mare, onești, de bună credință, uniți „la faptă și la treabă”, așa precum le stă bine locuitorilor din satul Pervomaiscoe. Doar susținând ideile frumoase și materializându-le creativ, cu ingeniozitate, cu drag de comunitate, de oameni și de oaspeți, au putut atinge scopul bine determinat. Scena improvizată pentru o zi a redat tematica sărbătorii. Ea a fost îmbrăcată de sărbătoare în covoare, lăicere și țoluri de diferite forme și culori, țesute de gospodinele satului, coșulețe cu flori de levănțică și floarea soarelui, garnisite cu atribute tematice, iar grădinuța din față s-a transformat într-un lan frumos cu toată bogăția toamnei: castraveți și dovleci pe curpeni, legume, flori, știubei, butoiaș cu miere, gărduțuri din nuiele cu ulcele în ele, un apicultor improvizat ce veghea prisaca, diverse jucării și multe alte detalii, ce au făcut tabloul mai frumos și mai special. Autoarea ideii a fost Irina Crutaia, contabila primăriei, realizarea, însă, e colectivă, aparține unui grup de oameni.
Această scenă atât de plină de nuanțe expresive, de strălucire deosebită a ansamblului de culori, obiecte, tablouri etc. transformate într-un peisaj frumos, a primit artiștii locali și cei sosiți din alte localități, care au prezentat un concert de zile mari pentru publicul adunat la sărbătoare. Rând pe rând pe scenă au urcat colective de artiști: „Seleanca”, Casa de cultură Pervomaiscoe, cond. Marina Oleinic, Ceata de bărbați „Buciumul”, (c.a. Alexei Pânzaru), Ansamblul folcloric „Sofianca”, Casa de cultură Sofia (c.a. Zinaida Brânzei), Formația folclorică „Sudarușca”, (c.a. Veaceslav Mazur), Ansamblul folcloric „Tălăncuța”, Casa de cultură Antoneuca (c.a. Valentina Savciuc), Formația folclorică „Ciarivnițî”, Maramonovca (c.a. Ana Ciornaia). Cu două grupuri de dansatori și cu tineri interpreți a fost prezent și Petru Bărbieru, primarul de Țarigrad, care prin evoluările de prestație au întregit sărbătoarea.
Bucătăria de câmp, improvizată în preajmă, a propus doritorilor zeamă de pește, frigărui și cârnăciori la grătar, mămăliguță, friptură și brânză de oi – bucate tradiționale, servite cu mult drag și amabilitate.
Dar și corturile amenajate de colectivele instituțiilor și organizațiilor din sat (Asistența socială, comitetul bisericesc, Casa de cultură, primăria, Oficiul medicilor de familie, Oficiul poștal, școala primară, grădinița, satul Sergheuca, etc.), la fel, cu multă ingeniozitate, doldora de bucate alese „ca la Pervomaiscoe”, atrăgeau doritorii să guste din varietatea bucatelor propuse. Deserturile, „ca la Pervomaiscoe”, ne-au dus în lumea copilăriei.
Iubitorii de frumos au avut posibilitatea nu doar să admire lucrări handmade de diferit gen, dar și să procure lumânări decorative, obiecte confecționate din lemn sau lucrate în lemn, accesorii decorative pentru podoaba capilară și multe alte lucruri interesante.
Primara Raisa Vacari a mul-țumit tuturor participanților activi, înmânându-le câte o diplomă de recunoștință însoțită de un borcănaș cu miere de albine decorat în funcție de tematica festivalului. Și a invitat publicul prezent să se distreze împreună cu Formația „Lume”, Irina și Serghei Covalischi.
Iar pentru orele de seară organizatorii festivalului au pregătit o nouă distracție -„Discoteca anilor 80”.
Evenimentul a avut drept scop major să inițieze o sărbătoare tematică specifică, să susțină producătorii locali și să promoveze produsele autohtone benefice pentru organismul uman – mierea și produsele ei. Dar și să scoată din anonimat tradițiile frumoase, lucrările handmade, bucatele delicioase ale neîntrecutelor gospodine din sat, înzestrate cu har culinar.
Evenimentul a fost cu adevărat o sărbătoare de suflet, ce a reușit cu brio.
Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe de la „Festivalul Mierii”, organizat de primăria Pervomaiscoe

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *