Secţia de Cultură a raionului Drochia a organizat în piaţa centrală a oraşului, sărbătoarea naţională „Portul popular”. Evenimentul a fost moderat cu măiestrie de Sorina Maţibon, metodist la Centrul raional de Cultură. În ie şi în catrinţă locuitorii au urmărit cu atenţie programul artistic al ansamblurilor folclorice. La sărbătoare au fost prezenţi Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia şi Andrei Marian, vicepreşedinte.
Conform hotărârii de guvern, ultima zi din luna iunie este dedicată sărbătorii portului popular. Scop fiind promovarea costumului naţional.
Astfel, duminica trecută, în fiecare instituţie de cultură din ţară sau organizat târguri, expoziţii, ateliere de creaţie a meşterilor populari, muzică folclorică şi dansuri din bătrâni.
Republica Moldova are o sumedenie de tradiţii în acest aspect. Astfel, meşterii, în primul rând, femeile, se limitau doar la imaginaţia proprie. Lucia Bazic şi Lilia Şavga, sunt anume acele meşteriţe cu „mâini de aur” care nu au ratat ocazia de a participa la expoziţia costumului popular: ie, catrinţă, fote, năframe şi brâie.
Nu degeaba, ia moldovenească a devenit un simbol al culturii moldave dar şi o sursă de inspiraţie pentru mari creatori de modă la nivel mondial. Costumele populare sunt specifice prin elementele tradiţional folclorice: cruciuliţa, broderia pe fire dar şi prin culorile aprinse, mai ales roşu şi galben adeseori pe un fundal închis sau aceleaşi culori pe fundal alb, la bluză şi mâneci.
Costumul tradiţional moldovenesc sunt un certificat de înaltă iscusinţă şi pricepere, un etalon de frumuseţe, care posedă un limbaj de comunicare a unor tradiţii străvechi, o mărturie vie a unui proces de creaţie în masă. Astfel, organizatorii au pus cale unei parade a costumelor populare pe strada Independenţei.
Cu muzică şi voie bună, ansamblurile folclorice şi-au etalat frumuseţea veşmintelor. Pe chipurile trecătorilor puteai citi cu ușurință surprinderea dar și mulțumirea de un astfel de eveniment în Drochia. Cei mai tineri, nu au ratat ocazia de a filma și a fotografia dansurile folclorice ca mai apoi să le distribuie pe rețelele de socializare.
Sărbătoarea a luat amploare cu piese populare, hore şi sârbe moldoveneşti, Cei prezenţi au avut parte de un eveniment deosebit.
La final, Secţia de Cultură a raionului Drochia a oferit diplome pentru participare şi susţinere a portului popular ansmblurilor folclorice.
Cristina JITARU