Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Fiecare cu dreptatea lui şi numai drumul cu problema sa – Glia Drochiană

Fiecare cu dreptatea lui şi numai drumul cu problema sa

0

O problemă deloc nouă, de data aceasta a afectat locuitorii s. Sofia. Este vorba de transportarea roadei cu autocamioane mari, ce strică drumurile și produc incomodităţi locuitorilor.

Distribuie Știrea

GL-logo-webO problemă deloc nouă, de data aceasta a afectat locuitorii s. Sofia. Este vorba de transportarea roadei cu autocamioane mari, ce strică drumurile și produc incomodităţi locuitorilor. Câţiva ani în urmă o astfel de problemă au avut locuitorii satului Baroncea Nouă, care au reușit să-i impună pe responsabilii de la SA „Sudzucker-Moldova”, Drochia să le repare drumul.

Cu această problemă s-au ciocnit locuitorii satului Sofia în toamna curentă, la recoltarea roadei de sfeclă. Camioanele de mare tonaj de marca „SCANIA” şi altele, traversau drumul satului prin centrul localităţii. Pe lângă zgomotul pe care îl făceau şi zi şi noapte, pe lângă drumul „găurit”, mai produceau fisuri la casele de locuit. Ba mai mult, juca şi zângănea vesela în dulapuri, se clatina mobila în casele situate mai aproape de drum.

Vinerea precedentă, în jurul orei 20.00, un grup de sofieni a blocat drumul pentru transportul de tonaj mare, exprimându-şi revolta şi nemulţumirea faţă de incomodităţile create. Dar, în acelaşi timp, apărându-şi şi drepturile legitime. A doua zi, pe la ora 11.00, protestele au fost reluate.

Pentru a clarifica cele întâmplate la Sofia, am încercat să aflăm opiniile părţilor implicate în conflict.

Veaceslav Magaleas, primar de Sofia:

−      Într-adevăr, lumea se revoltă pe dreptate după ce a văzut consecinţele acestui trafic, adică drumul deteriorat, casele cu fisuri, incomodităţile de gen moral. Ei au încercat să-şi apere nu numai proprietatea, dar şi drepturile. Noi înţelegem foarte bine, că roada de pe câmpuri trebuie strânsă la timp, dar nu cu un astfel de preţ. Găurile de pe drumul central nu demult le-am plombat ca centrul satului să fie în ordine. Oamenii au dreptate că se revoltă. Le-am propus şoferilor de la ÎM „Sudzucker Moldova” SA să treacă pe drumul de la deal de sat, pe lângă cimitir, dar ei nu vor, motivând că e drum de ţară şi nu este asfaltat.

Mai există o problemă ce ne priveşte: lipsesc indicatoarele de interzicere şi semnele rutiere. Ne ocupăm acum în regim de urgenţă cu această chestiune, ce va fi pusă în discuţie la prima şedinţă a Consiliului local din decembrie pentru a limita accesul camioanelor de tonaj mare pe drumurile principale ale localităţii. Prin acţiunile lor locuitorii satului au încercat să sensibilizeze opinia publică pentru a soluţiona problema transportului de tonaj mare, dar şi pentru a-şi proteja casele, drumurile şi sănătatea. Ulterior aceste persoane au fost sancţionate pe motiv că iniţial nu s-au adresat cu niciun demers.

Anatolie Gorodenco, şef, Departamentul materie primă,
ÎM „Sudzucker-Moldova” SA:

−      ÎM „Sudzucker-Moldova” SA este unica întreprindere nu numai din raion, dar din întreaga republică ce investeşte sume colosalle în dezvoltarea agriculturii. Numai pentru avansarea gospodăriilor agricole anul acesta am alocat peste 280 mln lei. Plus la asta, gospodăriilor agricole li s-au acordat suporturi financiare în sumă de peste 35 mln lei la procurarea a 51 dispozitive de irigare (suntem deja într-un areal secetos). Şi în prezent, împreună cu agricultorii, trebuie să depunem toate eforturile ca să recoltăm roada de pe câmpuri.

Cu atât mai mult că am avut un an secetos, iar toamna aceasta a avut condiţii meteo deosebite: în octombrie au căzut precipitaţii câte 140-160 mm/m2, sau norma pentru mai mult de 3 luni. Solul a fost răzmuiat total, devenind inaccesibil atât pentru recoltare, cât şi pentru transportare. O astfel de situaţie nu am mai avut în Moldova de 16 ani.

La Sofia drumul a fost blocat când maşinile circulau cu deşertul, abia plecau la câmp după producţia transportată de pe terenurile lucrate de ÎM „Sudzucker-Moldova” SA în parteneriat cu SRL „Valea Sofiei”. Dar cine a oprit transportul? Doi tineri care până la aceasta, după spusele colegilor mei, stăteau în bar.

Am intervenit de urgenţă ca să soluţionăm problema. Am explicat, că din Drochia spre câmp camioanele trec prin satul Sofia, neproducând deteriorări. Deja încărcate cu sfeclă — de la câmpurile Sofiei să vină la fabrică pe ocolite, prin satul Dominteni. Dar aşa şi nu ni s-a permis trecerea prin satul Sofia, fiind nevoiţi să înconjurăm cu deşertul zeci de kilometri în plus, pierzând o groază de timp. Acum, când pentru agricultură orice clipă e de aur, roada rămâne pe câmp. Nu înţeleg de unde atâta ură faţă de cei care cresc pâinea cea de toate zilele. În ţările vecine, în condiţii meteo drastice, toţi, de la mic la mare, inclusiv forţele armate, participă la lupta pentru salvarea roadei. La noi — doar piedici. Oare nu de asta trăim aşa sărac? Oare nu din această cauză majoritatea populaţiei economic activă pleacă să muncească peste hjotare? În raion există câteva întreprinderi ce activează şi pe acelea vrem să le închidem! De unde atunci vom avea defalcări în bugetele de toate nivelele? Iată la ce trebuie să ne gândim cu toţii, dar nu să blocăm orice activitate a celor care, deocamdată, mai activează.

Liuba Babără, SRL „Valea Sofiei”:

−      Câmpurile de la hotarul cu satul Dominteni, de unde se transporta sfecla de zahăr sunt ale noastre, dar le-am dat în arendă ÎM „Sudzucker-Moldova” SA. Aşa că noi nu avem nimic comun cu roada de acolo, ea întru totul aparţine ÎM „Sudzucker-Moldova” SA.

Dumitru Dansovschi, inspector-superior,
Postul de poliţie Pelinia, nr. 2, maior de poliţie:

−      Protestatarii au încălcat legislaţia, creând obstacole pentru circulaţia transportului, fapt pentru care au fost sancţionaţi cu câte o amendă de 5 unităţi convenţionale (1 unitate convenţională valorează 50 de lei).

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *