Fiecare om are dreptul la sănătate. Noi, medicii, trebuie să asigurăm respectarea lui
Fiecare început de an presupune bilanţul anului consumat şi planuri pentru viitor. Interlocutoarea noastră este Galina MAXIMCIUC, directoare, IMSP „Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, Drochia.
— Doamna Galina, buna funcţionare a unei instituţii medicale este asigurată de mai mulţi factori: resurse financiare, medicamente, produse alimentare, utilaj şi echipament medical. La ce nivel se află situaţia în spitalul raional, dacă e să vorbim de factorii materiali?
— Anul 2017 l-am finalizat cu indicatori buni şi foarte buni. Nu am înregistrat restanţe la salarii şi nici faţă de agenţii economici. Asigurarea cu medicamentele necesare şi cu produsele alimentare s-a desfăşurat la cota deplină, prevăzută de legislaţie.
— Adică finanţele existente v-au permis să planificaţi corect activitatea.
— Mai mult chiar, am avut şi economii, ele fiind direcţionate la reparaţia Secţiei chirurgie, ce se afla într-o situaţie greu de apreciat. Am reparat cu finanţele proprii saloanele, blocul sanitar, cabinetele de proceduri. Precizez, că ne-am încadrat bine în devizul de cheltuieli.
— Ce presupune anul 2018?
— Nu avem încă toate contractele semnate, se mai fac calcule înainte de distribuiri, dar, sperăm, să nu fie mai „sărac” ca predecesorul. Dar dacă vor fi găsite finanţe pentru a ni se majora cotele, am fi chiar fericiţi.
— Planificaţi ceva deosebit şi aveţi nevoie de finanţe?
— Da, desigur. În primul rând vreau să menţionez, că fiecare om are dreptul la sănătate, iar noi, medicii, trebuie să asigurăm respectarea şi calitatea acestui drept. Recent Secţia de internare a fost reprofilată şi acum are statut nou: „Unitatea de primire urgenţe”, şefă interimară este Irina Iacoveţ. Iată pentru această unitate nouă avem nevoie de un ultrasonograf pentru a soluţiona cazurile de urgenţă. Am organizat serviciul laboratorului clinic diagnostic, însă ne-am dori un aparat biochimic automat. Toate acestea pentru a uşura şi a urgenta munca medicilor în stabilirea diagnosticului primar.
— Doamnă directoare, cunoaştem axioma „cadrele decid totul”. Adică la toate câte aţi enumerat, factorul uman rămâne a fi prioritar. După câte știm, Secţia consultativă duce lipsă de unii specialişti.
— Precizez: spitalul este asigurat pe deplin cu medici-specialişti. Problema constă în insuficienţa specialiştilor în policlinică. O parte din ei, ca Nina Mihai, Valeria Babără, Valentina Botezat, Lucia Rusanovschi şi alţii au plecat la odihna binemeritată, unii au trecut în lumea fără de dor, ca regretaţii Nicolae Frecăuţanu, Tudor Cărăruş, Vladimir Ţurcanu. Noi în fiecare an prezentăm ofertele pe cadre la Ministerul Justiţiei, dar nu de fiecare dată ni se îndeplinesc. Tinerii specialişti nu prea vor să vină la periferie. Dar Alina Vrancean nu s-a speriat. S-a căsătorit cu un băiat de la Drochia, au creat o familie şi acum face rezidentura în calitate de medic cardiolog la Drochia. Sperăm, că vom avea un specialist bun. Aşteptăm şi un neuropatolog să ne vină, în prezent face rezidentura la Chişinău. Dar până atunci negociem cu vecinii. Și un coleg de la Soroca a dat acordul să-l angajăm pe 0,5 salarii ca medic reabilitolog în Secţia îngrijiri cronice (reabilitare medicală). Căutăm căi de soluţionare şi a celorlalte funcţii vacante. Mariana Martânov, şefa Secţiei terapie, este specialist-endocrinolog şi, până ne facem cu specialist, doamna doctor este disponibilă să acorde consultaţii. Între timp cineva dintre specialiştii mai tineri poate va aplica pachetul de documente şi, ulterior, va trece specializarea ca să se facă endocrinolog. Mai dificil la moment este cu specialistul otolaringolog. Dar studiem posibilităţile, ducem tratative şi neapărat vom găsi soluţii.
— Doamna Maximciuc, la finele săptămânii precedente, la 25 ianuarie Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova, a menţionat public, că „în cazul Niculinei Bulat din s. Drochia medicii din Bălţi s-au conformat, dar să vedem ce vor întreprinde cei de la Drochia”. În mai multe surse media era stipulat acest lucru. Se cunoaşte, că la Drochia a fost creată Comisia de etică şi deontologie, membrii căreia au studiat minuţios toate aspectele cazului Niculina Bulat. Găsindu-l pe medicul de gardă vinovat de faptul, că în registru nu a semnat pacienta şi că el nu a insistat la spitalizarea ei până a doua zi dimineaţă, comisia v-a propus să-l eliberaţi pe Igor Martânov din funcţia de şef al Secţiei chirurgie. Cronologic cum s-au desfăşurat evenimentele, că Drochia a ajuns să figureze în raportul lui Pavel Filip?
— La 15 ianuarie eu deja deţineam concluziile comisiei, pe urmele cărora am emis ordinul respectiv, pe care l-am trimis în prealabil la minister, informaţia este înregistrată. Conform legislaţiei în vigoare, persoana vizată trebuia să fie informată despre ordinul administraţiei în termen de 5 zile. Deci, la 18 ianuarie, sub semnătura proprie, medicul a fost informat. Exact aşa au derulat evenimentele. De ce Pavel Filip la 25 ianuarie încă nu deţinea informaţia respectivă, nu cunoaştem.
— De la 1 ianuarie, curent, a fost anunţată majorarea salariilor angajaţilor bugetari. Cu referire la domeniul ocrotirii sănătăţii cine va beneficia de majorări?
— Încă nu știm. Oficial încă nu am primit niciun document, suntem în aşteptare.
— Vă mulţumesc pentru relatările preţioase şi vă dorim au an nou benefic.
— Mulţumim.
A dialogat Valentina CEBOTARI