Cea mai de valoare calitate a omului este dragostea față de aproapele și dorința de a-i sări acestuia în ajutor.
Investigația celor de la RISE Moldova, conform căreia platforma caritate.md face bani grei pe seama donațiilor oferite copiilor grav bolnavi, a generat discuții aprinse în societate. Cineva este de părerea că investigația este una corectă și reflectă adevărul, altcineva susține că aceasta este una aberantă și lipsită de bun simț…
Mărog, câți oameni, atâtea păreri. Până la urmă, organele abilitate au deschis un dosar penal în acest sens și doar ele, în limita competențelor, vor decide cine are dreptate și cine nu.
Totuși, cel mai inexplicabil (dacă nu dubios) lucru în toată această istorie mi se pare lipsa de reacție din partea conducerii țării. Or, cu excepția Ministerului Sănătății, care a comunicat doar că statul susține financiar o parte din cheltuielile pentru anumite servicii medicale costisitoare ce nu pot fi realizate în țară, și a deputatului Sergiu Sârbu, care a solicitat de la Procuratura Generală informații privitor la ancheta desfășurată pe acest caz, nimeni nu a luat vreo atitudine față de problema respectivă. (Apropo, ministerul este obligat să reacționeze în atare situații, iar soția deputatului este menționată în investigația dată drept prietenă a cofondatoarei platformei caritate.md)…
De fapt, nimic de mirare. Politicienii noștri practică filantropia doar atunci, când aceasta aduce beneficii partidului (sau liderului acestuia). Spre exemplu, în 2014 deputații PL, PD, PLR și cei neafiliați au donat o parte din salariu pentru modernizarea Institutului Mamei și Copilului. PLDM-iștii și PCRM-iștii, însă, au refuzat să facă acest lucru, deși, cu o săptămână înainte, fiecare deputat primise câte o primă de vacanță de minim 18 mii lei…
În 2015, în ziua alegerilor din Găgăuzia, Igor Dodon (pe atunci deputat, președinte al PSRM și principalul susținător al candidatului la funcția de bașcan, Irina Vlah) a donat unui lăcaș sfânt din regiune 50 de mii de lei, pe motiv că „oamenii au cerut ajutor pentru biserică”… (Salariul lunar al unui parlamentar din acea perioadă era de peste 10 mii lei, iar venitul lunar minim garantat pentru a primi ajutor social era de 765 lei)…
În 2016, cu excepția celor cinci deputați democrați, care au „jertfit” partidului 140 000 mii lei, per total, aleșii poporului nu prea s-au înghesuit la binefaceri, deși, pentru salariile, pensiile și indemnizațiile acestora, din bugetul de stat au fost cheltuiți circa 18 milioane de lei. (La acea perioadă, mărimea medie a pensiei de dizabilitate constituia 933 lei, iar a pensiei de vârstă 948 lei)…
Anul trecut, 20 dintre cei 24 de deputați socialiști, au donat 940 900 lei pentru susținerea referendumului „anti-Chirtoacă”, iar șeful statului a donat un milion de lei bisericii din Comrat. (Leafa președintelui țării este aproximativ egală cu cea a unui deputat, or în jur de 13 mii lei, valoarea minimului de existență pentru o persoană constituie 1866 lei, iar salariul minim garantat – 2380 lei)…
Anul acesta este unul electoral, așa că filantropia celor care doresc să-și păstreze fotoliile și imunitatea abia începe. Probabil de asta ei nici nu reacționează la investigația celor de la Rise Moldova. Or, cu cât mai puțină concurență pe tărâmul carității, cu atât mai bine. Până la urmă, politicienii nu doar fac, ci și primesc donații…
P.S. „Fie că o numești filantropie sau mită, se pare că oricine are un preț”.
Andrei BULGARU