Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
File din istoria Bisericii cu hramul „Sfânta cuvioasa Parascheva” din satul Chetrosu – Glia Drochiană

File din istoria Bisericii cu hramul „Sfânta cuvioasa Parascheva” din satul Chetrosu

0

 Profesorul Ion Bunescu este autorul unei lucrări de mare valoare precum „Istoria constructiei Bisericii cu hramul „Sfânta cuvioasa Parascheva”. Și nu numai…

biserica-chetrosu-e1604306916605

 

Pe parcursul a 15 ani de la sfințirea locului pentru biserică până la momentul dat l-am avut pe domnul profesor în mai multe ipostaze: de la inițiator și organizator pentru perfectarea documentației, mediator dintre comunitate și autoritățile raionale, dar și cele de cult, consilier în consiliul bisericesc, zidar, tâmplar, zugrav, casier/contabil, care a gestionat banii donați, până la președinte al Consiliului bisericesc. Este membru al corului, dar și palamar, mâna dreaptă a părintelui Ion Codreanu în desfășurarea slujbelor, a liturghiilor etc.

Lungimea satului Chetrosu atinge o distanță de aprpximativ 5 km, lățimea de 1,5 km. În sat sunt 2 biserici. Biserica din centrul satului este cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” , ridicată în 1869. Pe parcursul anilor satul s-a dezvoltat, a crescut suprafața lui și, respectiv, s-a mărit și numărul populației. Astfel a apărut necesitatea de a construi un nou lăcaș sfânt pentru enoriașii din partea de sud a satului, cărora le era cam departe până la biserica din centru, mai ales pentru cei bolnavi și bătrâni.

În 2005, la propunerea unei femei creștine cu suflet și credință mare – Maria Culceac-Balan, care a ajutat mai multe biserici din raionul Drochia, locuitorii au hotărât să mai ridice o biserică în partea de sud a satului, pe terenul dăruit pentru acest scop de familia Ion și Elena Donu.

Biserica aparține de Mitropolia Basarabiei. Lucrarea lui Ion Bunescu conține date, cifre, nume de donatori, denumirea lucrărilor efectuate, etapele construcției, nume ale meșterilor și muncitorilor, un arsenal întreg de fapte și informații prețioase, care deja, sunt istorie și au o valoare fără de preț.

Preotul, care a oficiat prima slujbă în acest lăcaș a fost părintele Leostin din satul Fântânița, el slujind aici timp de 3 luni. La 12 iulie 2006, un grup de preoți în frunte cu Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, au sfințit locul pentru înălțarea bisericii, iar la 28.08.2006 la sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” Înaltpreasfințitul Petru a pus piatra de temelie. La cererea comunității, părintele Ion Codreanu a fost numit paroh al bisericii, care, la acel moment, slujea în Biserica din satul Țaul.

Lucrările de zidărie au început cu materiale de construcție de la cota valorică a multor creștini, cu primii entuziaști-voluntari (Ion Bunescu, Alexei Pădureț și mulți alții, unii dintre ei își dorm deja somnul de veci). A urmat o muncă mare, absolut dezinteresată.

Lucrarea conține o descriere amănunțită a derulării și executării lucrărilor, care au durat timp de 10 ani. La 15 august 2016 lucrările de amenajare pe exterior și pe interior au luat sfârșit.

Este imposibil, ca într-un articol de ziar să dai numele la toți cei care au contribuit cu forța de muncă, cu donații, cu alimente, cu pregătirea bucatelor pentru muncitori. Domnul le vede pe toate. Subliniez, că a fost implicată toată comunitatea, de la mic la mare, creștini din satele vecine. Chiar și elevii gimnaziului își găseau ocupație după vârstă și după posibilități.

Lucrarea lui Ion Bunescu vă oferă posibilitatea de a face cunoștință cu detalii în acest sens.

Amenajarea și crearea aspectului exterior și interior s-au oferit să le soluționeze familia Vasile și Maria Josanu, implicându-se în implementarea a 3 proiecte finanțate de Ministerul Afacerilor Externe al României, Departamentul Politici pentru Relații cu Românii de Pretutindeni.

Suntem recunoscători tuturor celor, care au contribuit cu ce au putut, ca noi, locuitorii satului, să ne bucurăm de această perlă frumoasă, un Lăcaș Sfânt cu multă credință și liniște sufletească.

Impresionează pictura iconografică, curățenia impecabilă din interior, amenajarea curții, dar și atmosfera evlavioasă din timpul slujbelor.

Cu ocazia Hramului bisericii „Sfânta cuvioasă Parascheva”, ocrotitoarea  Moldovei, sărbătorit pe 27 octombrie, aduc sincere și calduroase felicitări preotului paroh Ion Codreanu, lui Ion Bunescu, autorul  lucrării „Istoria constructiei Bisericii cu hramul „Sfânta cuvioasa Parascheva”, epitropului Tatiana Codreanu, dăscăliței Mariana Cociu cu toți coriștii și tuturor enoriașilor acestui lăcaș.

Doamne ajută!

    Emilia SURLARU, satul Chetrosu

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *