Finalul încununează opera
Anul de studii 2023-2024 e pe sfârșite, el pleacă cu demnitate în istorie. Învățământul acum numără bobocii prin examenele de absolvire. Sau, finalul, încununează opera, „Finis coronat opus”.
Pentru IP Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Sofia fiecare sfârșit de an școlar este cu succese notorii, deoarece aici, se face carte bună. Instituția de învățământ din Sofia dezvoltă tradiții frumoase de ani buni, pe care nu doar le păstrează, dar le și multiplică. Zeci de oameni de știință, savanți, profesori, medici, academicieni jurnaliști, scriitori, oameni de afaceri își au rădăcinile în satul Sofia. Aurelia MOCANU, directoarea instituției, împreună cu echipa sa, trudesc de zori pentru a menține sau a crește faima școlii sofiene. Și succesele anului curent de studii, ca și anterioarele, au „încununat opera”, evidențiind rezultate bune în munca asiduă a elevilor și profesorilor, împreună cu părinții. Despe aceste clipe memorabile i-am solicitat un intervi dnei Aurelia MOCANU.
– Doamnă directoare, cunoaștem rezultatele anului curent de studiu: IP Gimnaziul „Viorel Cantemir” ocupă locul 5 în topul general al instituțiilor de învățământ, oferind primele 4 locuri liceelor din raion. Între gimnazii se clasează pe locul I.
– Aveți dreptate, peste 35 de elevi din totalul de 326, au fost decernați la Ultimul sunet cu Diplome de diferit grad. Munca asiduă și perseverentă ne-a adus și rezultate scontate. Avem o echipă de pedagogi cu o bogată experiență, copii silitori…
– Aș completa cu fraza „și părinți activi și inimoși”, care-și doresc un viitor luminos pentru copiii lor, insistând asupra studiilor. Această trăsătură caracteristică sofienilor a prins rădăcini adânce de veacuri…
– Așa este, respectiva relație dă roade bogate…
– Puteți să ne specificați roadele culese anul curent?
– Totul am obținut prin muncă insistentă. Ne mândrim cu două eleve-bursiere raionale: Nazarov Omina și Sabrina Tighineanu. Apoi urmează 3 deținătoare ale Premiului anual „Academicianul Ion Tighineanu”, instituit acum câțiva ani de autor: Sorina Istrati, Andreea Verbovnaia, Andreea Ciubotaru.
– Știu că elevii sofieni s-au prezentat bine pregătiți la olimpiadele și concursurile republicane…
– Avem elevi capabili, bine pregătiți, care ne duc faima peste hotarele raionului. Nichita Grosu și Sabrina Tighineanu, Omina Nazarov, Sorina Istrati, Vladislav Leșanu sunt olimpicii noștri, unii dintre ei au obținut și câte 2-3 locuri premiante sau mențiuni. De exemplu, de la Concursul Internațional iChemist discipolii noștri au revenit cu 3 mențiuni.
– Elevii din Gimnaziul Sofia se mândresc cu abilități bine dezvoltate în domeniul tehnologiilor moderne…
– Echipa „Robotica” s-a întors cu Locul III de la Concursul „Împreună, pentru un internet mai bun” , iar de la concursul Internațional „Tânărul cercetător” – cu Premiul Mare. Onoarea instituției noastre a fost prezentată de Sabrina Tighineanu și Maxim Mutruc. Iar Concursul republican al Proiectelor ecologice „UP!Eco” ne-a adus Locul II.
– Participanții la concursurile raionale și republicane sunt nu doar din clasele absolvente?
– Desigur. Avem și olimpici din clasele primare, cum ar fi surorile Xenia (cl. III-a) și Antonia Grosu (cl. I-a), care au participat la Concursul republican de desen „Cum văd eu Moldova Europeană”. Ele au fost premiate de Maia Sandu, președinta RM care le-a înmânat diplomele.
Iar Echipa „Robotica” a devenit „Stea în devenire” în alt Concurs republican.
– Doamna Aurelia, toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără o bază trainică, creată prin munca insistentă și perseverentă depusă de pedagogii-mentori, care constituie modelul și imaginea centrală în educația elevilor, aflându-se mereu „pe dreapta” lor.
– Suntem conștienți și apreciem acest fapt. Toate rezultatele în procesul de instruire a tinerii generații le datorăm, cadrelor didactice calificate, dedate, bine pregătite, cu vocație, cu o experiență bogată și fundamentală. Ei sunt mândria noastră.
– Îi putem menționa pe cei mai buni?
– Nu sunt puțini, dar mă voi referi mai mult la cadrele didactice, discipolii cărora au reușite la învățătură, activitate extrașcolară sau artistică, sport etc. Irina Tighineanu, care conduce Grupul „Robotica”, (informatica), a devenit „Ambasador digital”, Irina Chiprisan (biologia), elevii căreia au premii republicane și internaționale, Lilea Filip (limba română), Mariana Istrati (limba română), Mariana Postolachi (chimia), Larisa Pogoneț (limba rusă), Ruslan Borșci (sport), Ala Gudima (matematica), Jana Gârlă (biologia), Aliona Mutruc (educația muzicală). Cuvinte de aleasă considerațiune merită Olga Filip, profesoara de matematică, care are deja un stagiu și o experiență bogată de activitate în domeniu.
– E știut, că în spatele unui elev de succes se află un EDUCATOR dedicat, un PROFESOR de valoare, un PĂRINTE neindeferent, căruia îi pasă…
– Familia și instituția de învățământ, valoarea și calitatea sunt factori determinanți în educația copiilor. Și unde acești factori merg „mână de mână” , eficiența este vizibilă.
– Finalul încununează opera. Sau, cum ziceau latinii „Finis coronat opus” .
– Pentru noi, finalul anului de studii este ca un examen, în cadrul lui toți suntem testați.