Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Fizica, domeniu interesant şi captivant – Glia Drochiană

Fizica, domeniu interesant şi captivant

0

La sfârșitul anului de studii 2017-2018,  în Gimnaziul „Viorel Ciobanu” din satul Șuri, a fost organizat și desfășurat Concursul Tinerilor Fizicieni.

Una dintre echipele câștigătoare
Una dintre echipele câștigătoare

Promotorii organizării Concursului Tinerilor Fizicieni au fost câţiva elevi ai gimnaziului din Şuri, în prezent discipoli ai clasei a X-a la IP Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu”, între care Cornelia Pricop, Olesea Railean și Nicolae Andrieș. Membrii juriului au fost elevi din clasele a VIII-a  și a IX-a: Valentina Grosu și Vlad Popescu. Concursul s-a desfășurat între două echipe ale  claselor a VI-a „A” și a VI-a „B”, avându-i ca susținători pe colegii de clasă.
De la început elevilor le-a fost propus un tabel pe care ei trebuiau să-l descifreze ca să primească cinci noțiuni fizice. După aceasta, participanții la concurs au făcut și au explicat experimente din electrostatică.  Ambele echipe s-au isprăvit repede cu o problemă de logică, pe care noi o propunem și cititorilor: Pe o masă se află un rând din 6 pahare. Aranjați paharele astfel, încât să nu fie două pahare pline sau două goale alături, manevrând cu un singur pahar.
Puțin mai complicată a fost problema ce ține de  fenomene optice, unde trebuia de explicat: de ce o furculiță, pusă vertical şi paralel flăcării unei lumânări, are o umbră clar vizibilă a dinţilor, dar  furculiţa pusă orizontal are umbra slab pronunțată, având dinţii abea vizibili. Pentru un asemenea experiment poate fi  folosit  și  pieptenele.
Prin intermediul altor experimente elevii trebuiau să explice proprietățile lichidelor și a gazelor, să determine corect volumul unui vas.
Încă o probă  deosebit de interesantă, ce a trezit interesul elevilor, a fost cea în care, cu ajutorul frecării, trebuiau să sudeze două bucăți de masă plastică, ca apoi, suspendând greutăți marcate, să determine care sudură este mai calitativă. La acestă probă susținătorii echipelor s-au implicat activ în ajutorul colegilor. Prima dată acest experiment a fost probat de fostul elev al liceului „B.P.-Hasdeu” Petru Bodean, în anul 2013. Experimentul este prezentat în Youtube (deschideți „Sudarea prin frecare”).
La final, cabinetului de fizică a gimnaziului au fost transmise câteva aparate executate la „B.P.-Hasdeu” şi la Centrul de creaţie a copiilor.
Concursul a mai fost petrecut și între elevii claselor a VII-a „A” și „B”, profesor de fizică – Cristin Starșâi. Susținători ai  echipelor au fost colegii de clasă și elevii claselor a VI-a. Prezentatorul concursului a fost Mihai Caramavrov, absolvent al gimnaziului, în prezent elev în clasa a X-a la liceul „B.P. – Hasdeu”. Juriul a fost acelaș: Valentina Grosu și Vlad Popescu.
Evident, probele pentru concursul dat au fost puțin mai complicate. Ca exemplu, elevii trebuiau să determine forța lui Arhimede, să folosească scripetele mobile în așa mod, ca în loc de câștig în forță de 2 ori, scripete să dea o perdere în forță de 2 ori ș.a.m.d.
Cel mai mult participanţilor le-a plăcut experimentul „Antigravitație”. Trebuia de explicat: De ce un con dublu nu se rostogolea pe un plan înclinat în jos, dar se urca spre vârful planului?
Evident, ca și-n orice competiție, există câștigă-tori și învinși. În ambele cazuri, au fost echipe care au ocupat primul și al doilea loc, premiile pentru participanți au fost diferite. Dar cel mai generos premiu pentru toți participanții a fost, totuși, satisfacția primită de la aceste concursuri – emoții la maximum, obţinerea competențelor, acumularea de experiență în domeniul fizicii. Astfel că așteptăm concursuri și în anul următor de studii!
Pavel Bejenari, profesor de fizică, Gimnaziul
„Viorel Ciobanu”, s. Șuri;
Anatoli Homenco,
profesor de fizică, liceul „B.Р.-Hasdeu”, or. Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *