Fizicienii noștri nominalizați în topul celor mai buni
ln anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, asociația RePatriot a lansat prima ediție “Top 100 români de pretutindeni” în scopul selectării celor mai remarcabile personalități care activează în afara granițelor României și „care merită să fie mai cunoscute și apreciate pentru ceea ce au realizat și pentru forța lor inspirațională” (Marius BOSTAN, inițiatorul mișcării RePatriot, Newsweek.ro, 2022).
Ediția a 5-a a fost lansată în vara anului curent și s-a finalizat cu „Gala Top 100”, organizată în seara zilei de 7 octombrie la Hotelul Internațional din Iași. În cadrul ei, 100 de personalități din zece domenii s-au învrednicit de premii: Antreprenoriat; Management; Profesioniști; Sănătate; Religie; Educație; Știință; Serviciu public și legal; Artă; Sport – nominalizările făcute de comunitatea RePatriot, precum și de cititorii revistei Newsweek România.
Fizician de formație, academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, membru al Academiei Europene și membru de onoare al Academiei Române, s-a remarcat de-a lungul carierei sale profesionale prin contribuții de rezonanță la dezvoltarea cercetării științifice. A fondat Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor și, împreună cu colegii săi, a realizat importante proiecte de cercetare, inclusiv proiecte europene cu impact substanțial asupra evoluției științelor interdisciplinare. În cuvântul său la ceremonia de înmânare a distincțiilor din 7 octombrie curent, acad. Ion Tighineanu a remarcat că este onorat să fie printre românii de pretutindeni care activează cu succes în diverse domenii. Este cunoscut faptul că savantul are o contribuție personală la dezvoltarea științelor interdisciplinare ce țin de domeniul nanotehnologiilor. El e autorul primului material artificial cu proprietăți duale hidrofile-hidrofobe, care atrage și concomitent respinge apa – un fenomen fascinant, comentat în presa de specialitate. Totodată, vorbitorul a amintit că în anul 2022, declarat de Adunarea Generală a ONU drept An Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă,la AȘM a fost organizată Conferința Internațională „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace” cu participarea unor mari personalități ale lumii, inclusiv Laureați Nobel din diverse domenii. Concluzia generală cristalizată la finalul evenimentului este alarmantă, dar, în același timp, și mobilizatoare: „Cercetarea științifică nu este un lux, ci o necesitate; doar dezvoltând știința vom putea face față provocărilor Secolului XXI, inclusiv celor generate de schimbările climatice, pandemii, conflicte militare etc.”
Menționăm că în “Top 100 români de pretutindeni” a fost nominalizat și acad. Ion Bostan, care, din păcate,a lipsit de la ceremonia de înmânare a distincțiilor. Anterior, în cadrul primei ediții a concursului din 2018, în “Top 100 români de pretutindeni” a fost nominalizat scriitorul și distinsul om public Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române.
Tatiana ROTARU
Publicat în săptămânalul „Literatura și Arta”
din 27 octombrie 202