Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
A fost modificată Legea cu privire la protecţia socială suplimentară – Glia Drochiană

A fost modificată Legea cu privire la protecţia socială suplimentară

0

Poză simbol

În Monitorul Oficial din 08 octombrie au fost publicate modificările la Legea cu privire la protecţia socială suplimentară a

Poză simbol
Poză simbol

unor categorii de persoane. Au fost mărite indemnizaţiile pentru invalizii de război, pentru cei care au participat la lichidarea catastrofei de la Cernobâl, etc., precum şi pentru copiii şi urmaşii acestora.

Persoanelor care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi s-au ales cu dizabilităţi pe câmpul de luptă, le-au fost mărite indemnizaţiile în dependenţă de severitatatea şi gradul de dizabilitate. Astfel, celor cu dizabilităţi severe le-a fost mărită indemnizaţia de la 1000 lei la 1500 lei, celor cu dizabilităţi accentuate indemnizaţia a fost sporită de la 850 lei la 1400 lei, iar celor cu dizabilităţi medii indemnizaţia le-a fost crescută de la 775 lei la 1325 lei.
Indemnizaţia de stat le-a fost mărită şi celor care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, participanţilor la lupte pe teritoriul altor state, precum şi participanţilor în conflictul transnistrean. Tuturor celor care se încadrează în categoriile de mai sus şi au căpătat dizabilităţi în urma evenimentelor amintite, statul le-a acordat indemnizaţii mărite, la fel, în dependenţă de gradul de dizabilitate. Astfel, celor cu dizabilităţi severe, indemnizaţia le-a fost mărită de la 800 lei la 1350 lei, celor cu dizabilităţi accentuate – de la 650 lei la 1200 lei, iar celor cu dizabilităţi medii, indemnizaţia le-a fost crescută de la 575 lei la 1125 lei.
De indemnizaţii mărite vor beneficia şi participanţii la al Doilea război Mondial (cei fără dizabilităţi căpătate pe câmpul de luptă), foștii prizonieri din lagărele de concentrare și ghetourile naziste și cei prinși în blocada de la Leningrad. Tuturor categoriilor listate mai sus, indemnizația le va fi mărită de la 700 lei la 950 lei.
Și soții participanților la al Doilea Război Mondial sau la operațiunile militare pe timp de pace vor beneficia de indemnizație mărită cu 250 lei – de la 500 lei la 750 lei.
Aceeași sumă o vor primi și soții celor decedați în timpul lichidării consecințelor avariei de la Cernobâl, părinții participanților în conflictele armate și celor care au participat la lichidarea avariei de la Cernobâl, precum și copiii combatanților care au murit în timpul îndeplinirii obligațiunilor de serviciu. Copiii categoriilor de persoane amintite vor avea dreptul la indemnizația de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor cu frecvență la zi, într-o instituție de învățământ, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 23 ani.
Printre persoanele care vor beneficia de indemnizație mărită se numără și persoanele care au primit ordine și medalii pentru muncă altruistă și serviciu militar impecabil. Acestora le vor fi acordați lunar câte 600 lei, după ce anterior primeau lunar câte 275 lei.
Și participanții la acțiunile militare din Afghanistan și pe teritoriul altor state, participanții în conflictul transnistrean și victimele represaliilor politice din anii 1917 – 1990 vor ridica lunar suma de 750 lei. Până la modificarea legii, toate categoriile de mai sus primeau lunar suma de 500 lei.
În plus, în lege a fost adăugată o nouă clauză, ce stabilește plata indemnizațiilor pentru participanții lichidării consecințelor avariei de la Cernobâl care nu s-au ales cu dizabilități în urma acestei catastrofe. Aceștia vor beneficia lunar de 750 lei. Anterior, participanții, fără dizabilități, la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl nu beneficiau de alocații de stat.
Potrivit autorităților, în Moldova există 89 astfel de persoane.
Marcela VOVC

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *