Frumoase tradiții păstorești la Festivalul „Sună tălăncile”
În Sfânta zi de Duminica, pe 7 mai curent satul Ochiul Alb, îmbrăcat în strai de sărbătoare, a găzduit Festivalul tradițiilor păstorești de Sfântul Gheorghe „Sună Tălăncile”, ediția a V-a, organizat de primăria s.Ochiul Alb în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia.
Sfântul Gheorghe este considerat protectorul naturii înverzite și al animalelor, marcând începutul anului pastoral. În multe sate vechile obiceiuri tradiționale sunt respectate cu sfinţenie, acolo unde ciobanii au transformat într-un adevărat ritual procesul de mulgere a oilor, pentru a avea un an îmbelşugat.
În satul Ochiul Alb a devenit deja o frumoasă tradiție, ca în fiecare an de Sfântul Gheorghe să fie reprezentate cele mai frumoase obiceiuri păstorești în cadrul Festivalului „Sună tălăncile”.
Arcadie Juc, primarul s. Ochiul Alb, un neîntrecut gospodar primitor și ospitalier, a avut grijă de buna organizare a evenimentului, cu susținerea Consiliului local, consătenilor, angajaților Casei de cultură din localitate.
A fost o sărbătoare de zile mari, cu participarea ansamblurilor folclorice din raion, care au marcat începutul cu tradiționala parad a portului popular. Colectivele artistice au pornit cu mult fast spre localul, unde au fost întâmpinați după vechiul obicei cu pâine și sare, dar și așteptați de oameni frumoși la chip și la suflet.
Oficialul Arcadie Juc a salutat oaspeții și participanții la festival, urându-le o zi frumoasă, iar spectatorilor – vizionare plăcută, îndemnându-i să viziteze expoziția bucatelor tradiționale și a portului popular.
Un mesaj de felicitare a fost adresat de Mariana Bruma, directoare, Casa raională de cultura Drochia, reprezentantă a Consiliului raional, care a adus cuvinte de laudă gazdei și o scrisoare de mulțumire pentru implicarea activă și promovarea culturii raionale, oferită primarului din partea Cristinei Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia. Prezenți la festival au fost colegii de breaslă și bunii amici Veaceslav Magaleas, primar de Sofia, și Petru Turculeț, primar de Șuri, care au rămas impresionați de ospitalitatea ochiualbenilor și de primirea caldă.
Programul festivalului a fost moderat de Elena Arapu și a inclus un repertoriu select de cântece pastorale interpretate cu mult har de cele mai talentate colective, ansambluri folclorice din raion. Startul sărbătorii a fost dat de Formația Folclorică de copii din sat „Tălăncuța”, conducător artistic Elena Arapu. Au impresionat publicul spectator prin talent și măiestrie interpretativă și Ansamblul Folcloric „Vatra” din Șuri, conducător artistic Veronica Grădinaru, Formația Folclorică „Băcițele” din Ochiul Alb, conducător artistic Elena Arapu, cele două grupuri ale Formației de dans „Inspirație”, satul Țarigrad, conducător artistic Liubovi Rusnac, Ansamblul Folcloric „Voie bună, gospodari”, Nicoreni, conducător artistic Alexei Pânzari, Ansamblul de bărbați „Sofienii” din Sofia, conducător artistic Victor Șerșen, tinere talente din satul Ochiul Alb, Formația Folclorică de la Gimnaziul „N. Testemițanu”, conducător artistic Maria Rusu. Spectatorii s-au delectat și cu un dans țigănesc, fiind îndemnați să țină companie în ritmuri cadențate țigăncei Mona. O surpriză plăcută pentru săteni a fost evoluarea Otiliei Dediu, fosta elevă a Școlii de muzică pentru copii Drochia, în prezent – studentă anul II la Academia de muzică, teatru și arte plastice din Chișinău, care a interpretat piese în limbile română și franceză.
Sătenii și oaspeții festivalului s-au prins în dans, întregind atmosfera de sărbătoare cu zâmbete și multă voie bună.
În cadrul festivalului a fost vernisată o inedită expoziţie a portului popular: ii, bundițe și catrințe naționale, covoare vechi moldovenești, prosoape, dar și expoziția meșterilor bucătari cu buca-te tradiționale și alte delicii culinare, pregătite de cele mai iscusite gospodine.
În văzduh plutea ademenitor mirosul de frigărui și friptură cu mămăligă, de la care nu putea să lipsească tradițională brânză de oi.
Pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor păstorești, a portului popular și cântecului păstoresc, dar și întregirea imaginii culturii raionului, artiștii și colectivele participante, meșterii bucătari și meșterii populari au fost decernați cu mențiuni, diplome și premii bănești din partea primarului Arcadie Juc. Și, odată ce festivalul a fost dedicat sărbătorii ce poartă în sine conceptul simbolului pastoral, participanții au primit în dar de la gazde câte o bucată de caș proaspăt.
Cei prezenți la eveniment au făcut o poză comună pentru a impregna amintirea pe fila de istorie a satului. Primarul a mulțumit tuturor pentru implicare și participare în cadrul festivalului, dorindu-le în continuare o zi frumoasă și distracție pe plac, în compania muzicii bune cu Victor Cemortan. Atmosfera de sărbătoare a culminat pe platoul de dans cu muzică aleasă și bună dispoziție, iar sătenii și oaspeții evenimentului au trăit emoții tari, păstrând frumoasele tradiții păstorești, lăsate din străbuni.
Festivalul „Sună tălăncile” din Ochiul Alb înrădăcinează tradițiile și obiceiurile în istoria și moștenirea culturală a satului.
Anastasia OLARU
În imagini: secvențe de la festival