Frunzele depozitate se transformă în resurse preţioase

În fiecare toamnă, de îndată ce încep să cadă frunzele, aerul se umple de fum înnecăcios, semn că gospodarii au început marea curăţenie în grădini. Până aici, toate bune şi frumoase, doar că fumul ce provine de la frunzele arse este extrem de toxic pentru mediul înconjurător, eliberând în atmosferă dioxid de carbon şi o pleiadă de substanţe cancerigene.

Printre substanţele ce se eliberează în atmosferă şi care reprezintă o ameninţare pentru sănătatea noastră sunt monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele. Aceste substanţe pot provoca, printre altele, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului. Deja de câţiva ani buni avem acces la o mulţime de informaţii, plasate în spaţiul public de activiştii de mediu, Inspectoratul pentru protecţia mediului duce campanii de informare, iar persoanele conştiente, care au ales să ducă un mod de viaţă în armonie cu natura încearcă să-i informeze şi pe semenii lor, cei la care informaţia încă nu a ajuns. Toţi comunică un singur lucru: frunzele nu sunt gunoaie, ele pot deveni resurse preţioase în cazul în care depunem un efort minim. Sergiu Gavriliuc, şef IPM Drochia, ne spune că frunzele ne pot deveni ajutor preţios în grădină, atunci când sunt transformate în compost, adică în îngrăşământ natural şi ecologic pentru grădina de legume. Pentru aceasta e necesar ca frunzele căzute toamna să fie plasate într-o ladă încăpătoare sau chiar într-o groapă săpată în grădină şi lăsate să putrezească peste iarnă. Astfel, în procesul descompunerii, frunzele se transformă în hummus preţios, atât de necesar creşterii şi dezvoltării plantelor.
Dar şi în cazul în care nu dispuneţi de loc sau de timp pentru a transforma frunzele în compost, există şi varianta lăsării acestora direct în locul în care au căzut. Activiştii de la See It Forward, o iniţiativă civică care-şi propune să crească gradul de conştientizare ecologică în Moldova, explică, că frunzele sunt o parte importantă a circuitului natural, subliniind că fără aportul frunzelor, circuitul natural ar fi dezechilibrat şi ar apărea probleme, de la scăderea populaţiei benefice până la degradarea solului. Ei amintesc de solul fertil din pădure, acolo unde frunzele sunt lăsate să se descompună an de an. Şi chiar dacă uneori avem impresia că frunzele căzute toamna din copaci nu mai au nici unrol de îndeplinit, acestea încă mai au de îndeplinit funcţii importante pentru echilibrul natural.
Pentru grădina de legume acestea acţionează ca o plapumă naturală, ce nu lasă rădăcinile plantelor să îngheţe, sporesc capacitatea solului de a reţine apa şi sunt o sursă importantă de nutrienţi pentru viitoarele plante. Dar sunt importante şi pentru celelalte vietăţi, cum ar fi aricii, sau insectele benefice pentru grădină, care folosesc frunzele drept adăpost pentru iarnă. Tot frunzele, atunci când sunt lăsate în locul în care au căzut, sunt cele ce împiedică creşterea buruienilor invazive, menţin solul afânat, prevenind eroziunea, şi previn stropirea cu noroi a legumelor sau pomuşoarelor. Vedem astfel că ceea ce am considerat ani buni ca fiind gunoi, care trebuie ars şi îndepărtat, este de fapt o resursă şi un ajutor preţios pentru îngrijirea grădinii noastre.
Conform şefului IPM, Drochia, Sergiu Gavriliuc, persoanele care ard frunzele şi deşeurile menajere, vor achita amendă, conform Codului contravenţional, art. 154. Astfel, persoanele fizice vor fi sancţionate cu o amendă de la 600 până la 1200 lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 ore, iar persoanele juridice vor fi sancţionate cu o amendă în mărime de la 4500 până la 9000 lei. De la începutul toamnei până acum, pe teritoriul raionului Drochia au fost aplicate 6 amenzi persoanelor fizice pentru arderea deşeurilor menajere şi au fost efectuate 12 raiduri, cu scopul de a detecta şi sancţiona persoanele care recurg la astfel de metode. Persoanele care doresc să denunţe aceste practici, pot apela numărul unic 112, după care vor fi direcţionate la Inspectoratul pentru protecţia mediului Drochia.
Marcela VOVC