Fumatul ucide! Beneficiile renunţării la fumat.
În fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie (anul curent, 21 noiembrie), la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat.
Epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări de sănătate publică cu care s-a confruntat vreodată lumea, ucigând peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume. Mai mult de 7 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul nefumătorilor expuși la fumatul pasiv.
Fumatul, risc major pentru sănătate, este asociat cu: 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive, 25% din decesele prin boli cerebrovasculare. Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.
La adulți, fumatul pasiv provoacă boli cardiovasculare și respiratorii grave, inclusiv boli coronariene și cancer pulmonar. La sugari, crește riscul de sindrom de moarte subită a sugarului. La femeile însărcinate, provoacă complicații ale sarcinii și greutate scăzută la naștere. Aproape jumătate dintre copii respiră în mod regulat aer poluat de fumul de tutun în locuri publice.
Consumul de tutun în Moldova
Conform studiului MICS (2012) 48,5% bărbaţi şi 8,2% femei sunt fumători activi, din ei 45% de bărbați și 7,5% femei sunt tinerii de vârsta 15-34 ani. Prezintă îngrijorări și un şir de practici comune în rândul populaţiei:
• oamenii fumează în prezența altora în locurile publice şi acasă;
• părinţii fumează în prezența copiilor lor;
• tinerii (până la vârsta de 18 ani) fumează deschis;
• soţii femeilor însărcinate fumează în prezența soţiilor lor, etc.
Anual, se înregistrează circa 5000-6000 de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor), din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta aptă de muncă (mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).
Avantajele renunțării la fumat:
• crește speranța de viață;
• scade riscul producerii unui infarct miocardic;
• scade riscul formării unor tumori maligne (canceroase);
• un mod de viață mult mai sănătos;
• mai mulți bani economisiți.
Ziua Națională de renunțare la fumat – este o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur.
În Republica Moldova, conform ordinului Ministerului Sănătății nr.139 din 04.03.2016 a fost instituit serviciul de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelați linia verde 080010001 și consultați www.imspdrn.md.
Nina Burunciuc, medicul-igienist
CSP Soroca (filiala Drochia)