Galina CATLABUGA: „Îmi iubesc satul ca pe propria familie
Galina Catlabuga este primar în satul Miciurin. Dânsa mai este și mamă a trei fete, bunică a trei nepoţei. Este o familistă înfocată, dar şi un mare patriot. Îşi iubeşte satul, își respectă consătenii, își dorește sincer să le facă existența mai luminoasă. Crede cu certitudine, dacă ar avea resurse financiare, ar face din Miciurin un sat european.
— Distinsă doamnă, cum vă simiţiți în funcţia de primar?
— Cam incomod, dar tentant. Vă explic şi de ce. De ce incomod? Miciurin este un sat mic, dar a acumulat multe și ponderabile probleme. Nesoluţionate la vremea lor, lăsate de izbelişte ani la rând, ele au concrescut. Tentant, pentru că împreună cu echipa de consilieri ne dorim să realizăm multe. Iar acolo unde este dorință, neapărat vine și succesul, realizarea. Astfel, încercăm să inițiem niște proiecte, să căutăm resurse, să descoperim lucruri nevalorificate. Într-un cuvânt, muncim.
— Ce anume Vă doriţi să realizaţi?
— Întâi de toate, vrem ca miciurinenii să dispună de condiţii decente de trai. Ne dorim ca fiecare gospodărie să aibă apă la robinet şi să dispună de canalizare. Vrem să schimbăm acoperişul clădirii gimnaziului, să renovăm grădiniţa „Licurici” şi Casa de Cultură. Drumurile localității, de asemenea, sunt o problemă „cu barbă”.
— Se spune că politica e pentru bărbaţi. Dumneavoastră, cum V-ați încadrat în această sferă?
— La viața mea nu prea am făcut și nici nu fac politică.
— Din câte știu, nici în administrația publică nu ați activat. În munca primăriei cum vă veți descurca?
— Aici e altceva. De exemplu, în gospodărie, fără supărare, femeia îndeplinește un volum de muncă mai mare decât bărbații. Ba chiar și mai bine le ajustează pe toate. Iar primăria satului ce este? Aceeași gospodărie, doar că mai de proporții. Așa că dacă ştii și mai înveți cum să gestionezi toate activităţile de dezvoltare a satului, îţi iubeşti cu adevărat localitatea, oamenii ei, le dorești binele, atunci toate îţi ies ca la carte. Iar eu, fără laudă, îmi iubesc satul ca pe propria familie și trebuie să reușesc. Cu atât mai mult, am mai spus-o, avem un Consiliu local bine închegat și dornic de fapte mărețe.
— Ce calităţi ar trebui să posede un primar-femeie?
— Aceleași care trebuie să-l caracterizeze pe un primar-bărbat: curajul, capacitatea de a selecta principalul de secundar, receptivitatea, sinceritatea în vorbe și acțiuni, îndârjirea de a înfrunta greutățile și grija de a nu da cu obrazul de pământ.
— Frumos…
— Și adevărat.
— Vă mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest dialog.
— Plăcerea a fost și de partea mea.
A intervievat, Cristina JITARU