Galina ZAVOROTNÂI: „În Drochia avem o criză acută a locurilor de muncă”
Perioada dificilă, prin care trecem cu toții, și-a lăsat amprenta peste toate aspectele vieții noastre. Iar dintre toate, piața locurilor de muncă a fost, probabil, cea mai afectată. Despre problema deficitului locurilor de muncă în raionul Drochia, dar și despre oportunitățile pe care le oferă Direcția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă, discutăm cu Galina ZAVOROTNÂI, șefa direcției.
— Doamna Zavorotnâi, ce categorii de persoane se adresează cel mai des pentru a obține un loc de muncă?
— Deși direcția pe care o reprezint oferă acces la piața locurilor de muncă tuturor categoriilor de persoane, totuși, la noi se adresează preponderent oameni fără studii superioare sau cei cu studii medii incomplete. Vorbim despre o statistică de 60-70 la sută. Din categoria persoanelor cu studii superioare, cel mai adesea, vin să caute sprijin în căutarea unui loc de muncă specialiștii în educație.
— În afara faptului, că îi îndrumați spre un loc de muncă, ce alte facilități le mai sunt oferite persoanelor care vin să se înregistreze ca șomeri la DTOFM?
— Cel mai important și imediat ajutor pentru o persoană fără un loc de muncă este, probabil, ajutorul bănesc sau ajutorul de șomaj pe care îl primește. Acesta constituie 40% din salariul pe care l-a primit la serviciul anterior, în intervalul de 12 luni din ultimii doi ani lucrați. Apoi, în vederea protecției persoanelor în risc de șomaj, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă implementează și alte măsuri: cursuri de calificare, recalificare, perfecționare, la care se adresează preponderent șomerii care nu dețin o profesie; instruirea la locul de muncă în cadrul unității – aici se includ avantaje atât pentru șomeri, prin faptul că obțin competențele necesare obținerii unui loc de muncă, cât și pentru angajator, prin faptul că poate pregăti și angaja ulterior cursantul; stagiile profesionale – de care pot beneficia șomerii care dețin o profesie, dar nu au vechimea în muncă necesară pentru profesia dată.
— Aceste facilități reprezintă, totuși, niște cheltuieli neprevăzute, pe care bugetul unui șomer nu le poate acoperi…
— Tocmai din acest considerent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă acoperă aceste cheltuieli de instruire, iar în cazul direcționării șomerului la cursuri de perfecționare în altă localitate decât cea de baștină, se acoperă și cheltuielile de cazare și transport. Suma oferită pentru închirierea unei locuințe reprezintă 20% din salariul mediu lunar pe economie, sau 1621-1650 lei. De asemenea, șomerilor, care aleg să se califice sau recalifice, li se oferă și o bursă, în cuantum de 15% din salariul mediu lunar pe economie pe anul precedent, adică între 1216-1225 lei.
— Care sunt profesiile pe care le propune agenția spre însușire persoanelor șomere?
— Pentru că, așa cum am menționat la începutul discuției noastre, la noi se adresează preponderent persoane fără studii superioare, acestora le sunt propuse cursuri de calificare și recalificare în cadrul mai multor Școli Profesionale din republică. Aici șomerii sunt pregătiți și abilitați în profesii ca: mecanici auto, frizeri, secretariat și muncă de birou, bucătari, chelneri, brutari, cofetari, etc. În total, ATOFM colaborează cu 11 furnizori de formare profesională ce asigură deprinderea a 23 meserii/profesii.
— Iar odată ce proaspeții absolvenți revin de pe băncile acestor centre de formare profesională, ei sunt garantat asigurați cu locuri de muncă aici, în raionul Drochia?
— Din păcate, noi nu putem garanta niciunei persoane că va reuși să găsească un loc de muncă odata cu finalizarea cursurilor sau stagiilor profesionale pe care le urmează. Avem o mare deficiență de locuri de muncă în Drochia, iar asta se datorează, pe de o parte, absenței industriilor de orice fel în oraș și localitățile rurale din împrejurimi, iar, pe de altă parte, mecanizării tuturor proceselor care, până acum, implicau forță de muncă umană.
— Vă mulțumim pentru aceste informații valoroase și dorim să crească numărul locurilor de muncă.
Marcela VOVC