Gândirea divergentă ca motor al schimbării
În orașul Drochia și satul Șuri, sub egida tematicii „Să fii Divergent e absolut OK!”, au avut loc două evenimente care au captivat atenția comunităților locale. Organizate de ONG-ul „Femeia de Azi”, administratoare Diana Russu, aceste ateliere au adus în prim-plan importanța gândirii divergente ca motor de creativitate, inovație și autenticitate.
Prima activitate s-a desfășurat în incinta sălii de conferințe a Consiliului raional Drochia, iar a doua a fost găzduită de Doinița Stamati, șefa Bibliotecii Publice Șuri. Ambele întâlniri au avut ca scop să inspire participanții să îndrăznească să fie diferiți, să găsească soluții neconvenționale la provocările zilnice și să aducă un nou suflu în activitățile de zi cu zi.
Atelierul a oferit o platformă pentru discuții despre cum să rămâi autentic într-o lume care deseori favorizează conformismul. Prin teste interactive și prezentări, participanții au descoperit că gândirea divergentă înseamnă mai mult decât a fi diferit – înseamnă a aduce o contribuție valoroasă societății prin inovație și creativitate.
Activitățile au un impact frumos asupra societății. Ele deschid uși pentru noi perspective și schimbă modul în care oamenii își privesc rolul în comunitate. Încurajând fiecare individ să îmbrățișeze unicitatea sa, astfel de inițiative contribuie la construirea unei societăți mai diversificate și mai deschise la schimbare.
Păreri ale participanților:
Cât e de fain să fii altfel? Cum depășiți barierele pentru a atinge scopul dorit?
Aceste întrebări au fost punctul de pornire al discursului pe care l-am ținut în cadrul atelierului workshop- terapie pentru gândire „Să fii Divergent e absolut OK!”, care a reprezentat prima colaborare dintre „Femeia de Azi” și Consiliul raional al Tinerilor din Drochia. Diana Russu, felicitări pentru acest început frumos de activitate al ONG-ului proaspăt creat. Evenimentul a adunat o comunitate splendidă de femei puternice, curajoase și creative, de la care am acumulat lecții de viață utile: Tamara Bejan, Silvia Cipovenco, Viorica Țîlea, Ala Bugai. Mulțumesc, pe această cale, pentru invitație, cooperare și atmosfera plăcută!
Adriela BEJENARI, președinta Consiliului raional al Tinerilor
„În cadrul atelierului am discutat despre divergență și factorii care ne fac unici. Totul ține de natura umană, moștenită sau învățată, de cultura în care creștem și de personalitatea fiecăruia. Emoțiile, conștiinciozitatea, deschiderea către nou, inteligența și valorile noastre ne definesc ca indivizi.
Faptul că ne evidențiem este necesar și firesc, chiar dacă lumea va avea mereu ceva de spus. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce ne place, să fim noi înșine și să creăm amintiri valoroase. A fi divergent nu înseamnă vulnerabilitate, ci putere și autenticitate. Mulțumiri speciale organizatoarei Diana Russu, care a făcut posibilă această experiență inspirațională.”
Viorica ȚÎLEA, pedagog și psiholog
Am participat la cea de-a doua ediție a evenimentului „Să fii Divergent e absolut OK”. Evenimentul a oferit o platformă pentru a explora gândirea divergentă și importanța inteligenței emoționale în viața de zi cu zi. Am discutat despre cum conștientizarea emoțiilor și empatia ne ajută să gestionăm mai bine provocările și să construim relații autentice. A fost o experiență inspirațională, care mi-a adus noi perspective despre claritate, compasiune și creativitate în viața noastră.
Doinița STAMATI, directoare Biblioteca Publică Șuri
Participând la atelierul din Șuri, am fost profund încântată de atmosfera deschisă și discuțiile provocatoare care au urmat. Am apreciat enorm faptul că fiecare a avut ocazia să-și exprime liber ideile și să se simtă auzit. A fost un eveniment care nu doar că ne-a încurajat să fim noi înșine, dar ne-a și oferit o platformă pentru a explora gândirea divergentă într-un mod autentic și inspirator. Discuțiile au fost atât de captivante încât m-au făcut să reflectez asupra modului în care îmi pot valorifica unicitatea în viața de zi cu zi.
Aliona ȚURCAN, profesoară