În Moldova, deci și în raionul nostru, a fost dat start secerişului culturilor agricole din primul grup. În anul curent agricultorii drochieni urmează să recolteze circa 21 mii hectare de culturi spicoase și păstăioase.
Dacă pentru orășeni vremea toridă este un test de rezistență, atunci pentru țărani e tocmai timpul ideal pentru seceriș. După cum ne-au spus mai mulți specialiști încadrați în agricultură, anul curent promite să avem o roadă mai bogată de culturi cerealiere. Ba mai mult chiar, recolta de grâu ar putea fi mai mare cu aproape 10 la sută, decât în anul precedent.
— Condițiile climaterice au fost, în general, bune pentru creșterea și dezvoltarea culturilor cerealiere, — ne-a mărturisit Ion Nicora, șeful Direcției Agricultură și Relații Funciare a Consiliului raional Drochia. — Potrivit primelor estimări, roada se arată a fi mai bună comparativ cu anul trecut. Deocamdată, nu putem spune exact cu cât va fi mai mare, dar, la sigur, va depăși rodnicia hectarului din 2015. Sperăm să ne bucure și calitatea bobului, — a încheiat pe un ton optimist funcționarul.
Tot dânsul ne-a mai comunicat, că până în prezent au fost recoltate, respectiv, 40 și 85 la sută din suprafețele cultivate cu grâu și orz de toamnă. De pe fiecare din cele 4400 hectare de grâu se obțin câte 38 chintale de boabe. Roada medie de pe cele 1500 hectare de orz recoltate este în medie de circa 34 chintale la hectar. Orzul de primăvară a rodit ceva mai bine, fiecare din cele 704 hectare dând în medie câte 38 chintale. Iar de pe fiecare din cele 179 hectare de mazăre au fost obținute câte 25 chintale.
Nelly CIOBANU