Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Greşeli franţuzeşti de COVID-19 – Glia Drochiană

Greşeli franţuzeşti de COVID-19

0

Lilia FOALEA

Vă previn: urmează un text lung (am de aşteptat trenul o oră).

Nu, Franţa nu a gerat bine de la bun început criza pandemiei. Prima greşeală a fost comisă chiar la începutul începuturilor, la repatrierea francezilor din China. I-au pus în carantină pe toţi, în sudul Franţei, într-o staţiune balneară. E corect, onorabil, ţara nu-şi lasă la nevoie cetăţenii. Au „uitat” însă de militarii care i-au adus, or, primele cazuri (şi primii decedaţi) au fost în Oise, departamentul în care se află baza militară. Ulterior se va dovedi, că pacientul zero era un pilot care mai întâi şi-a molipsit soţia, copilul apoi… ştiţi voi ce urmează.
Aici trebuie să amintesc, că în paralel a fost depistat în Savoie un alt pacient, un englez, un şef de întreprindere. Macron l-a vizitat la spital, însoţit de un detaşament întreg de cameramani şi reporteri şi, de la microfon, a asigurat francezii că totul e sub control.
Apoi a urmat adunarea evanghelică din Mulhouse. Credincioşii au veniti din toată Franţa, din Polinezia Franceză, din Corsica. S-au ţinut de mâini, s-au rugat, au participat la ateliere tematice, au băut ceai, iar s-au rugat, apoi s-au despărţit şi şi-au preluat viaţa de dinainte. Aparent. Printre ei era şi o soră medicală care, revenită acasă, de luni s-a dus la lucru. Mai departe… ştiţi voi ce urmează.
Când au fost constatate primele focare, autorităţile ne linişteau de la microfoane, că situaţia e sub control. Mă gândesc că în cadrul ministerului sănătăţii este un departament, secţie, sau cum se mai numeşte, cu angajaţi, cadre cu studii, cu experienţă, care pe lângă faptul că au un salariu bun, au şi misiunea de a analiza o eventuală situaţie pandemică (ştiind deja despre existenţa Uhanului), de a examina circumstanţele, împrejurările (…) şi a ajunge în miezul problemei pe teritoriul francez. Nu ştiu de ce le-a luat atâta timp să înţeleagă de unde s-a pornit totul şi a alerta participanţii la adunare, autorităţile de pe loc, pentru a-i izola, pentru a face posibilă această procedură, legal şi financiar.
Dar nu. Pentru că urmau alegerile municipale. Şi Macron se complace în rolul de lider total şi se aştepta ca cei din partidul (?) lui să iasă în mare parte învingători. Şi a menţinut primul tur. Rezultatul? Procentele? Patru primari şi zece consilieri au decedat de covid. Vă amintesc că în campania electorală ei au împărţit programele lor, au dat mâna cu alegătorii, au făcut biz bătrânelelor, fanii cei mai fervenţi, au băut cafele cu echipa de susţinere. Mai departe… ştiţi voi ce urmează.
Între timp, noi la lucru ne sărutam franţuzeşte pe doi obraji, ne îmbrăţişam cu cei care ne sunt mai dragi, strângeam mâinile celor care voiam să-i ţinem la distanţă. Autorităţile cu mult mai târziu „ne-au recomandat” să ne abţinem de gesturile acestea. Mai departe… ştiţi voi ce urmează.
Cu o lună înainte de a fi declarată carantina în Franţa (care se numeşte confinement, tare franţuzeşte!), o mare companie internaţională a aprobat un regulament nou cu gesturile recomandate şi cele interzise pentru angajaţii ei francezi, nu pupăturilor, da măştilor. Oare conducătorii de la coca-cola sunt mai perspicace decât conducătorii unei ţări?
De la televizor diverşi specialişti ne tot învăţau gesturile-barieră, cum să ne spălăm pe mâini, cum să tuşim în cot (şi nu în palmă) şi tot ei ne spuneau că portul măştilor nu-i obligatoriu. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu aveau măşti. Nu erau nici la farmacii, nici în rezevele strategice, nici fabrici pentru a le confecţiona nu aveau. Totul e delocalizat în China. Acum, că au apărut nişte (puţine) măşti, tot mai des vorbesc (aceiaşi specialişti) despre portul obligatoriu. Oleacă-mai mult-la nebunie nespecialist (neprofesionist) iese treaba asta.
Vă asigur că pot încă mult timp continua lista greşelilor. Ştiu că şi voi, acolo pe unde v-a aruncat destinul, aţi observat lacune, carenţe, ipocrizie în luarea de decizii, poziţii în gestionarea acestei crize dar… a venit trenul.

Lilia FOALEA, Franţa

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *