Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Grigore LUPAȘCU: „Cu Dumnezeu nu ne putem pune!” – Glia Drochiană

Grigore LUPAȘCU: „Cu Dumnezeu nu ne putem pune!”

0

A finisat recoltarea culturilor cerealiere din prima grupă. În gospodăria agricolă SRL „Grildosagro” din satul Mândâc, secerişul a durat o săptămână. Grigore Lupașcu, directorul întreprinderii, ne-a relatat cu tristețe, că de pe cele 180 ha de orz de toamnă a obținut câte 30 chintale de boabe la hectar, iar de pe cele circa 700 ha de grâu de toamnă – doar câte 25 chintale.

Distribuie Știrea

Recoltarea grâului de la Mândâc se face calitativ și în termenii stabiliți

Recoltarea grâului de la Mândâc se face calitativ și în termenii stabiliți
Recoltarea grâului de la Mândâc se face calitativ și în termenii stabiliți
„Biroul de lucru” al combainerului Nicu BABÂRĂ
„Biroul de lucru” al combainerului Nicu BABÂRĂ
Combainerul Ion CUCOȘ își cunoaște meseria sută la sută
Combainerul Ion CUCOȘ își cunoaște meseria sută la sută
Rezervorul cu apă și borona nu lipsesc niciodată pe timpul secerișului
Rezervorul cu apă și borona nu lipsesc niciodată pe timpul secerișului

Spre regret, tehnologia performantă, soiurile de grâu de cea mai înaltă calitate şi talentul de bun gospodar nu au favorizat recolta înaltă la cereale în această gospodărie. Dușmanul recoltei bune a fost seceta. Mândâceanul Grigore Lupaşcu, ne spune cu evidentă tristeţe: „Cu Dumnezeu nu ne putem pune!”

— Mai bine de 10 ani trudesc în funcţie de combainer, – ne-a mărturisit Nicu Babâră. – Din zori şi până noaptea am fost în câmp pentru a strânge pâinea la timp. Pentru aceasta am avut şi condiţii favorabile: am fost asiguraţi cu motorină, lubrifianţi, piese de schimb, salariul la timp, ceea ce ne-a motivat şi mai mult să lucrăm operativ, – a mai adăugat Nicu Babâră.

— Mersul bun al lucrărilor a fost asigurat de 2 combine performante „John Deere”, ce recoltează peste 600-800 tone pe zi, și 3 din cele mai vechi, de model „Niva”, cu capacitatea de 180 tone. Grâul de pe câmp l-am transportat la aria gospodăriei cu ajutorul a 4 tractoare şi 5 maşini. În total la recoltare am avut antrenaţi 20 de oameni, – a declarat Anatolie Gurmeza, agronom-șef.
Directorul gospodăriei ne-a relatat, că truda țăranilor este răsplătită pe merit. După seceriș tuturor mecanizatorilor și lucrătorilor de la fățare li se repartizează câte 2-3 tone de grâu, iar cotașilor – câte 500 kg.

Deşi campania de recoltare a culturilor boboase şi grăunţoase, practic, a luat sfârşit, Grigore Lupașcu de rând cu ceilalți agenţi economici din agricultură, nu se grăbește să comercializeze cerealele, ci le păstrează în depozite bine pregătite, în aşteptarea unor preţuri mai bune, pe măsura investiţiilor şi muncii ţăranilor.
Liderul de la Mândâc pune o mare speranţă în roada următoarei etapă de recoltare, cea din toamnă, dorind-o mai bună, mai îmbucurătoare. Dacă ploile vor cădea în cantitatea necesară, culturile de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr vor bucura nu doar ochii gospodarilor, dar şi buzunarele lor.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *