Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Grija pentru culturile agricole este dublă – Glia Drochiană

Grija pentru culturile agricole este dublă

0

Chiar și după resemănare plantele de rapiță nu arată prietenos, locurile goale sunt cauza insuficienței de umezeală în sol, din toamnă și iarnă, apoi și din primăvară

În anul coronavirusului, grija ţăranilor pentru culturile agricole, pentru roada viitoare, pentru calitatea ei este şi mai mare decât în anii precedenţi. Asta pentru că economia ţării va suferi mari perturbaţii din cauza pandemiei, a stării de urgenţă, a carantinei şi a necesităţii multor categorii de oameni de a sta acasă, a-şi restricţiona deplasările spre locul de muncă şi înfăptuirea însăşi a activităţii.

Altfel se munceşte în această perioadă pe câmpurile din gospodăriile agricole. Pe tăcute, la distanţă, fără strângeri de mână dimineaţa la revedere şi seara la despărţire, fără taifasuri în pauzele de masă, fără bancuri, fără acea bunădispoziţie caracteristică primăverilor agricole. Acum parcă şi rocotul tractoarelor e mai domol, şi utilajul se mişcă mai fără zgomot, şi seminţa se culcă în sol mai cuminte şi mai ascultătoare.
Însă păsările cântă, nu ştiu cum, mai senin, apa râurilor este mai limpede, izvoarele au devenit pe dată mai cristaline, aerul este mai înmiresmat. Şi numai primăvara păşeşte neauzit, timid peste dealuri şi câmpii, peste împrejurimi, peste sufletele oamenilor şi peste coronavirus. Cu căldura sa încearcă să doboare această molimă, care, cică, are frică de temperaturi înalte.
Plugarii, cu gândurile despre epidemie lăsate pe mai încolo, muncesc. Trudesc harnic şi pe istovite, căci la fel ca şi anul trecut şi ca de când lumea: „O zi de primăvară hrăneşte un an”.
Aceeaşi stare de spirit persistă şi în gospodăria țărănească „Cebotari Eugenia”, satul Miciurin, administrată actualmente de Pavel Cibotaru.
– Anul curent a adus cu sine nu doar noul virus, – se tânguie administratorul, – dar şi o secetă pornită încă din toamnă, purtată în cârcă toată iarna şi lăsată moştenire primăverii. Din cauza lipsei umedităţii am fost nevoiţi să „întoarcem”, adică să resemănăm o parte din suprafaţa ocupată cu rapiţă. Dar chiar şi aşa, pe alocuri plantele sunt destul de rare, ceea ce va influenţa negativ roada la hectar. La moment mecanizatorii noştri introduc erbicide şi îngrăşăminte la rapiţă şi grâu. Avem 343 hectare ocupate cu grâu şi 65 semănate cu rapiţă. Lucrarea o îndeplinesc doar doi mecanizatori, Alexandru Guţu şi Denis Clipco. Mai apoi urmează să implicăm şi alţi colegi ai lor.
De rând cu respectarea tehnoligiei agricole, avem grijă să nu ne abatem şi de la regulile impuse de starea de urgenţă. Puţin este mai complicat, pentru că ţăranii nu se tem de nimeni şi nimic în afară de Dumnezeu. Dar, oricum, îşi pleacă urechea la sfaturile şi îndemnurile medicului de familie, ascultă îndemnurile specialiştilor, ale administraţiei întreprinderii şi o fac spre binele propriu. Cum n-ai da, munca la pământ necesită sănătate, iar sănătatea trebuie păstrată, – a conchis pe un ton împăcat Pavel Cibotaru şi şi-a văzut de treabă. Or, primăvara de abia îşi intră în drepturi şi munca plugarilor e doar pe prima sută de metri ai acestui an agricol.

Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *