„GurmanIA” de la Ţarigrad, eveniment cu iz de vatră (foto)
În cadrul evenimentului cu sugestivul generic „GurmanIA”, desfăşurat în s. Ţarigrad, am avut a redescoperi trei adevăruri-valori:
1. Veşnicia într-adevăr s-a născut la sat;
2. Moldovenii sunt oameni cu un enorm suflet;
3. Republica Moldova va domina în timp şi spaţiu prin tinerii ţării. Punct…
… Şi de la capăt…
Graţie a doi oameni energici şi plini de vervă, Petru Bărbieru, primar, s. Ţarigrad, şi Cristina Jitaru, directoare, Casa de cultură din localitate, susţinuţi de consilierii locali, cu drag de baştină şi receptivi la iniţiativele frumoase, în acest sat a avut loc un eveniment ex-tra-or-di-nar numit „GurmanIA”.
Astfel, pe un loc frumos amenajat în stil tradiţional, unde baloturile din paie au servit de scaune, copacii — de imbrele, pagiştea — de teren de dans, iar mesele cu bucate — de Casă Mare, s-a încins o sărbătoare despre reuşita căreia s-a dus vestea „peste mări şi ţări”.
„GurmanIA” a presupus prezentarea şi servirea a numeroase bucate tradiţionale, dar şi dezvăluire de secrete culinare, împărtăşire de reţete, schimb de profesionalism culinar get-beget băştinaş.
Cum şi se cade la astfel de evenimente, în acea zi ţarigrădenii au avut mulţi oaspeţi de prin satele vecine, mai şi de peste mână, dar şi de peste Prut, din localităţile româneşti, în timp devenite surori.
Deoarece o mâncare bună servită cu un vin dătător de putere în dricul unei zile de vară, sunt de neconceput fără lăutari, cântec popular şi horit până la amorţire de picioare, artiştii amatori şi-au etalat creativitatea rând pe rând: sofienii, nicorenenii, şurenii…
Pe final au ieşit localnicii cu vestita lor Sârbă de la Ţarigrad, jucată cu mult foc, cu figuri „dus-întors”, şi strigături.
Dacă tinerii s-au lăsat purtaţi năvalnic de iureşul sărbătorii, apoi oamenii mai în etate, aşezaţi comod pe scaunele din paie, priveau cu drag la tot ce li se perinda prin faţa ochilor, şi, evident înduioşaţi de tandemul format din sarmale şi vin, pe ici-colo scăpau câte un oftat şi o vorbă: „Ei, fost-am şi noi ca ei…”.
Cu toată certitudinea, sărbătoarea a reuşit. Ba mai mult chiar, evenimentul s-a întrecut pe sine, a depăşit toate aşteptările. Iar la succesul lui a pus bine umărul şi moderatoarea Cristina Jitaru, specialist, Secţia cultură a Consiliului raional Drochia. De altfel, alături de prima Cristină, Jitaru, a muncit o întreagă echipă de tineri entuziaşti: Maxim Pavlenco, Irina Jitaru, Daniela Cibotaru, Lia Conea, Irina Bărbieru, Andrei Gaidraga, Alexandrina Conea, Alexandru Eni, Maxim Mocan, Ana Grosu…
Sper să vă fi convins despre cele trei adevăruri enunţate iniţial…
Victoria BIVOL-BULGARU