Cu picioarele pe pământ și cinstit cu promisiunile
Primăria satului Sofia este o autoritate publică, ce prestează populației din comunitate servicii de interes public. Pe teritoriul primăriei activează Muzeul de Istorie, IET „Albinuța”, Casa de cultură, Biblioteca „Lidia Istrati”, Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Oficiul medicilor de familie, 3 biserici, Școala de Taekwondo, o Casă de copii de tip familial, Casele „Alex” și „Matei” pentru persoanele cu dizabilități, alte unități sociale și culturale. Primăria este responsabilă de furnizarea serviciilor publice esențiale: aprovizionarea cu apă, gestionarea deșeurilor, iluminatul public, amenajarea străzilor și a spațiilor publice, cât și gestionarea situațiilor de urgență.Primarul Veaceslav Magaleas este la al doilea mandat. Și dacă în primii patru ani de activitate a testat, a identificat și a pornit soluționarea problemelor mari, în următoarea perioadă a continuat un proces amplu de atragere a finanțărilor pentru a demara procese investiționale de durată în beneficiul cetățenilor. Evident, activitatea primăriei nu poate fi concepută fără o echipă de profesioniști ce fac parte din aparatul primăriei, împreună cu consilierii din Consiliul sătesc, cu societatea civilă, cu activiștii din cultură. Administrația publică locală face pași concreți și siguri spre dezvoltarea satului și spre păstrarea tradițiilor seculare ale acestei localități. Despre multe din aceste lucruri efectuate, fapte, idei-cheie, perspective, aspecte ale activității, dar și despre oamenii satului am discutat cu primarul Veaceslav MAGALEAS.
– Domnule primar, în acești ani V-ați deprins cu funcția, cu fotoliul de primar?
– Nu prea am timp să stau în jilț, mai mult sunt pe drumuri, printre oameni, în deplasări, la obiecte, prin teritoriu, la Chișinău, peste hotarele republicii etc. Programul de lucru al unui primar este foarte încărcat cu multe aspecte ale activității cotidiene, dar, oricum, el este obligat să-și facă timp să comunice mai mult cu cetățenii.
– Adică, vreți să spuneți că pentru un primar e mai eficientă activitatea dacă el este mobil, se află aproape de cetățeni?
– Desigur, în birou mă aflu în zilele sau în orele de primire, în rest sunt în căutare de surse și colectare de fonduri, în continuă mișcare. Mă întâlnesc cu cetățenii prin măhăli, discutăm pe loc problemele.
– Suneți în permanentă căutare de idei ori soluții…
– Idei sunt multe, însă de ele mă preocup seara, după orele de serviciu, atunci când „mă deconectez” de la grijile și zbuciumul zilei. Tot atunci îmi fac timp pentru creație, da, da, anume „creație”, ea se numeștre „proiecte”. Răsfoiesc și navighez în căutare de finanțatori noi, pe alții îi cunosc din anii precedenți, studiez condițiile și regulamentul, analizez ce sector al comunității s-ar potrivi cerințelor unui sau altui finanțator. Și, dacă am norocul să dau de vreunul mai nouț, imediat îmi răvășesc ideile, selectez din problemele satului, încercând să le suprapun, să analizez pozițiile lor și necesitățile noastre. Când ambele se potrivesc, ideea este substituită cu lucrări și calcule concrete, ajustate la problema respectivă.
– Toată această muncă cade pe umerii primarului?
– În primăriile din cadrul localităților mai mari sunt angajați specialiști în scrierea proiectelor, noi nu ne putem permite acest lux, domeniul respectiv revenind pe seama primarului.
– Și acum recunoașteți: în ultimii ani ați atras fonduri suficiente, ați implementat multe proiecte?
– Îmi trebuie timp special să le analizez și să fac o estimare retrospectivă. Dar, în linii generale, pot confirma că au fost nu puține.
– Sofia trebuie sa fie promovată, ea are cu ce și are pentru ce. Un bun organizator, un primar trebuie să apere interesele oamenilor. La ce sectoare sau domenii ați atras cea mai mare atenție?
– Nici nu se discută: primarul ține în vizorul său, ca serviciile oferite cetățenilor (transport, salubritate, utilități) să fie de bună calitate. Scopul este de a atrage cât mai multe fonduri pentru reparația și întreținerea celor mai importante sectoare: drumuri, iluminare, apeduct, apoi și celelalte. Dacă până în 2019 am implementat un proiect de 5555790 lei, în cadrul căruia am construit rețelele de alimentare cu apă în Zona nr. 1, apoi în anii 2019-2022 proiectul respectiv a continuat în Zona nr. 2. Valoarea acestor investiții a fost de 5399500 lei.
– Ați dispus de resurse proprii sau ați atras?
– O parte am primit de la Fondul Ecologic, dar și din sursele proprii, în total au fost cheltuiți în jurul a 11 mln. lei. Astăzi apeductul se întinde pe o lungime de 30,5 km., la apă de calitate sunt conectați 1153 de locuitori, inclusiv, instituțiile de pe teritoriul satului. Însă până vom soluționa definitiv problema calității apei mai avem mult de lucru.
– Apeduct deja aveți nou, dar canalizarea?
– Deocamdată utilizăm rețeaua veche, cât mai este funcțională. Dar avem proiectul tehnic deja pregătit pentru construcția unei rețele de canalizare noi pe o lungime de 4,5 km.
– Un primar nu trebuie să promită imposibilul, însă dacă promite,trebuie să facă. Asta în cel mai bun caz. Sau să fie cât mai apropiat de ceea ce ar putea face. E cunoscut faptul, că la unele obstacole apar motive obiective, imprevizibile, ce nu depind de APL, cum a fost pandemia. Proiecte în beneficiul cetățenilor mai urmează?
– Corect spuneți, nu totul și nu întotdeauna depinde de vrerea noastră. Nu trebuie să ne propunem planuri grandioase, în care, la un moment dat, ne-am putea impotmoli. Dar grijile cotidiene nu dispar din Agenda mea de lucru. Drumurile, ca la toată lumea, sunt o mare problemă. Am asfaltat strada paralelă cu centrul satului prin Proiectul Național „Drumuri 3”. Apoi am decis că este mult mai convenabil să reparăm drumurile pe măhăli, or, satul este divizat în 4 măhăli mari: Strâmbeni, Ruși, Mândâceni și Bădiceni. Anul acesta reparăm drumurile din Mândăceni, unele capital, cele adiacente – în variantă albă.
– Ce v-a făcut să alegeți o astfel de abordare?
– La reparația pe secvențe se face dezordine, murdărie, resturi etc. și se împrăștie pe sectoarele deja reparate, ele pot fi și deteriorate. Dar așa reparăm în complex, concomitent, cele mari și cele mici. E mult mai bine.
– Cât cheltuiți pentru o mahala…
– După prețurile din anul precedent – în jurul la 1 mln. lei, finanțele vin din Fondul rutier și din Bugetul local. Dar ele diferă, că și suprafețele sunt diferite.
– Funcția de primar acceptată obligă primarul să activeze în favoarea comunității, să devină un om energic, un bun gospodar, preocupat de viața satului, or, sătenii au permanentă nevoie de condiții bune. Aș vrea să Vă referiți la iluminatul stradal, el face parte din programul APL de dezvoltare a localității?
– Problemele locuitorilor satului sunt mereu în vizorul administrației publice. Pe cele prioritare le pregătim, le prezentăm la ședințele Consiliului local și, după discuții și analize, fiind aprobate, ele devin apoi un program real și concret de activitate pentru Aparatul primăriei. În peste 70% din teritoriul satului deja este instalată iluminarea stradală. Pregătim alte proiecte locale pentru a fi aplicate la Proiectul Național „Satul European”, la alți finanțatori, sperăm să fie acceptate.
– APL este autoritatea publică, ce prestează servicii comunității. Planul de activitate a primarului prevede și crearea locurilor de munca, implicarea în ridicarea nivelului de trai a sofienilor. Cum soluționați acest deziderat?
– Azi e complicat în toată țara, dar încercăm să găsim soluții pe toate căile. Conlucrăm activ cu GAL „Valea Cuboltei”, care, la fel, vine cu finanțări generoase pentru dezvoltarea localităților sătești. Doar în 2019 Primăria Sofia, APL au implementat 15 proiecte în toate trei sectoare: antreprenoriat, civic, public. Cu susținerea GAL-lui, am finalizat un proiect de 160187 lei, cu ajutorul căruia am construit și instalat transformatorul de aprovizionare cu energie electrică a fântânii arteziene. Pe aceeași cale am implementat mai multe proiecte: „Lucrări de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație” (285549 lei, prin FISM), „Construcția terenului de minifotbal”, ambele la Gimnaziul „V. Cantemir”, (595020 lei). Parteneri ne-au fost: GAL „Valea Cuboltei”, AO „Asociația Băștinașilor”, FMF și instituția. Proiectul „Dotarea Casei de cultură cu echipament muzical” a fost finanțat prin AIPA și investiți 194 mii lei. Tot GAL-lul ne-a finanțat fondarea Centrului multifuncțional „Tezaur” (43 mii lei). La Gimnaziul „V. Cantemir” a fost implementat un Proiect educațional „Centrul de informare prietenos mediului”, în valoare de 98 mii lei, realizarea cu succes al căruia a atras în sine și o frumoasă colaborare între partenerii locali și partenerii finanțatori. Evident, că șirul lor continuă, susținerea ne oferă nu doar finanțare, dar și noi locuri de muncă. În prezent avem depuse încă 4 proiecte.
– Este binevenit GAL-lul pentru locuitorii satului, cu ajutorul lui sunt soluționate problemele stringente din diverse domenii.
– Aveți dreptate. Pe lângă cele enumerate mai sus în continuare implementăm Proiectul „Dezvoltarea serviciilor de salubrizare”, în cadrul căruia am primit (pe aceeași cale) 82600 lei și am procurat 177 tomberoane, acum avem depus un al doilea proiect, ce îl va continua pe cel anterior, estimat fiind la 203660 lei pentru 400 de tomberoane. Satul Sofia are, de mulți ani, o Cantină socială, în cadrul căreia sunt asigurate cu prânz cald 65 de persoane, pe care destinul le-a pus la grea încercare. Prin intermediul GAL „Valea Cuboltei” anul trecut am procurat mobilier și echipament pentru a îmbunătăți condițiile de funcționare a instituției, în valoare de 37550 lei.
– Bugetul acestei instituții, foarte necesare pentru locuitorii satului, este asigurat de primărie?
– Anterior am avut finanțatori, în prezent bugetul ei se formează din Bugetul local și cu susținerea donatorilor.
– Sunt donatori suficienți ca să acopere necesitățile?
– Sunt spontani, vin din diasporă, dar sunt și de pe loc. De exemplu, recent, o doamnă consilieră a donat în două luni câte 6000 lei, adică 12000 lei, o faptă foarte generoasă. Îi mulțumim pe această cale, dar îndemnăm și alte persoane să facă un gest de caritate similar.
– Știu că aveți o relație de durată cu AO„CASMED”.
– Colaborăm de vreo 5 ani. A fost creat Clubul de Seniori „Sofienii”, în fruntea lui inițial a fost ales Victor Lopotenco. Acum acest domeniu este în grija unor doamne foarte active: Elena Darii și Zinaida Filip. Activitățile clubului sunt organizate cu oameni și pentru oameni de vârsta a treia, dar și cu atragerea tineretului. Motto-ul seniorilor este: „Să îmbătrânim frumos și activ”, îndeamnând consătenii să participe la viața comunității. Tot în cadrul AO „CASMED” activează un asistent social, care are în grija sa 9 persoane cu statut social dificil. Pentru serviciile prestate achitarea este repartizată astfel: 10% – beneficiarul, 30 % – APL și 60 % – AO „CASMED”.
– Domnule primar, pentru un edil al localității calitățile obligatorii sunt inteligența, hărnicia și spiritul de bun gospodar. Cum aplicați în practică aceste calități?
– Prin muncă continuă. Ne putem mândri cu Î.M. „Sofia-Servicii”, fondată recent, pentru întreținerea spațiilor verzi și de salubrizare, cu angajați stabili, care, în afară de programul lor de lucru, prestează servicii cu plată și cetățenilor, conform tarifelor aprobate prin Decizia Consiliului local. În proces de implementare este și Proiectul „Achiziționarea de vehicule și echipament de deszăpezire, întreținerea spațiilor verzi în localitate”, valoarea lui fiind de 1073100 lei, finanțarea vine prin AIPA.
– Sofia dispune de o Casă de cultură mândră și frumoasă, dar care necesită modernizare. Planificați investiții financiare în acest domeniu?
– Aveți dreptate, Casa de cultură necesită o reparație frumoasă, pe potrivă, dar nu avem resurse suficiente pentru a interveni. Cu toate acestea, noi nu stăm pe loc. Avem Rapoarte de expertiză pentru 2 edificii: Căminul cultural și fosta grădiniță, proiectele tehnice ale cărora sunt în curs de elaborare.
– Adică, pregătiți să fie gata toată documentația necesară pentru a fi aplicată la finanțare?
– Desigur. În fosta grădiniță planificăm să deschidem Centru comunitar pentru tineret, o sală de fitness, birouri pentru seniori și colectivele populare. Acolo deja funcționează o Sală pentru dansuri, unde se ocupă copiii din sat.
– Sofia este bine cunoscut peste hotarele țării și nu doar prin diaspora activă.
– Dezvoltăm relații de colaborare cu România, suntem înfrățiți cu 3 localități: Coțușca și Hilișeu-Horia, jur. Botoșani, și Cordun, jud. Neamț. Avem încheiat un acord de colaborare cu satul Sofia din raionul Hâncești. Facem schimb de diferite programe, dar, mai des, culturale.
– Sofia mai are și o biogarfie culturală bogată în tradiții, artiștii sunt recunoscuți pretutindeni.
– La Casa de cultură activează 3 colective populare și unul pe baze obștești, dar se pregătește și el de atestare. Cine nu cunoaște Ansamblul „Colindeț” (c.a. Valentina Tcaci), Ansamblul Folcloric „Țărăncuțele” (Anatolie Ceremuș), Ansamblul Folcloric „Sofianca” (Zinaida Brânzei), mai recent, Formația de bărbați „Sofienii” (Victor Șerșen)?
– Eu cred, că pe primar îl obligă funcția sa fie un exemplu bun, pe care să-l urmeze toți. Și să fie apreciat după fapte. Daca localitatea este curată, daca locuitorii se simt apărați, cu drepturile protejate, atunci oamenii vor privi altfel lucrurile și vor ști să se comporte civilizat în toate, în deplinul sens al cuvântului.
– Societatea este educată prin mai multe forme și metode, dar exemplul propriu, orice faptă demnă își găsește ecou în sufletele cetățenilor. Arta veritabilă este primordială în procesul de educație a omului. Sectorul cultural sofian, foarte dezvoltat și apreciat, este o bună pârghie în acest sens. Sofienii sunt activi, plini de idei și de realizări frumoase. Pe lângă colectivele cunoscute bogate evenimente culturale organizează și Clubul de seniori „Sofienii”. Festivalul zonal inedit „Toamna de aur a seniorilor” din 2022 este o mărturie în acest sens. Iubitorii de frumos s-au bucurat de încă două sărbători similare și de proporții: Festivalul zonal al GAL-lui „Valea Cuboltei” și Festivalul „Nici un sat fără concert”. Anterior am organizat „Nunta de aur” pentru cuplurile jubiliare, preconizăm să prelungim acest gen de omagiere.
-APL e preocupată de aspectul satului, de doleantele oamenilor, mulți au nevoie de ajutor, de înțelegere și susținere. Am menționat, că fără echipă profesionistă nu e posibilă realizarea celor preconizate. Așa este?
– Desigur. Un succes, mare sau mic, presupune o activitate a tuturor forțelor consolidate sub un singur „acoperiș” – Administrația publică locală. Consilierii noștri sunt activi, prin deciziile adoptate putem realiza multe lucruri frumoase și utile. Merită să fie menționați: Ion Chiprisean, Vasile Revețchi, Oleg Buimestru, Vitalie Rusu, Iurie Hanganu, Ovidiu Buzilă, Natalia Sanduță, Vadim Bursacovschi, Victor Poporici, Iurie Hanganu, Adelaida Breazu, Ruslan Borșci, Eugenia Gâscă, Dmitrii Nebojenco, în frunte cu Doina Vizitiu, secretara Consiliului local.
Mizăm foarte mult pe susținerea reală și utilă a conducătorilor instituțiilor: Svetlana Banaru, Victor Șerșen, Aurelia Mocanu, Ion Babără, Anatol Grosu, a agenților economici din sat și din afara localității, pe diasporă, „Asociația băștinașilor” și ne bucurăm de parteneriatele dezvolate.
– Pe bune, dacă e să judecăm după fapte, Vă cred „un om cu picioarele pe pământ și cinstit cu promisiunile făcute”. Sperăm să bucurați sofienii cu noi realizări.
– Mulțumesc pentru apreciere.
Valentina CEBOTARI