„Primar pentru oameni. Și oamenii pentru primar”
Satul Drochia se consideră o localitate fericită, având-o la conducere în ultimii patru ani pe primara Vera DASCĂL, aflată la primul mandat. La început nu i-a fost ușor, deși în familia dumneaei funcționari publici au mai fost și sunt, care să-i poată da un sfat la momentul oportun. Dar pe lângă sfaturi profesionale proaspăta primară a avut, și are nevoie de o susținere substanțială, adică materială și financiară. Bugetul local nu a fost și nu este suficient pentru a acoperi necesitățile, a realiza obiectivele propuse pentru primenirea localității. Ochii, inima, sufletul, dar și rațiunea Verei Dascăl ca primară, ca femeie, ca locuitoare a acestui sat, a scos în evidență o listă întreagă de probleme, pentru soluționarea cărora trebuia să caute soluții. Și iată aici a fost, este și continuă să fie susținută și ajutată de colegi, agenți economici, organe ale puterii de stat. Peste câteva luni mandatul de primar al Verei DASCĂL se apropie de finalizare și noi am dorit să aflăm ce a reușit dânsa să realizeze în anii ce s-au scurs și care sunt obiectivele pentru viitor, ca populația satului Drochia să trăiască mai bine.
– Doamna Vera, ce înseamnă pentru DVS funcția de primar?
– A fi primar înseamnă a fi un bun gospodar, a fi responsabil absolut de toate aspectele vieții din localitate, asta am înțeles perfect. Este important ca primarul să fie aproape de oameni, să le cunoască problemele și să le prioritizeze, să amelioreze viața socială din localitate. Și nu doar să identifice problemele, dar să găsească modalități de soluționare, de modernizare și dezvoltare a localității. Sunt conștientă de rolul ce mi-a revenit, dar și recunoscătoare cetățenilor satului pentru încrederea acordată.
– Cum Vă simțiți în această funcție?
– Îmi place să lucrez cu oamenii, pentru ei inițiez și fac ceea pentru ce am putință. Omul doar din noapte zi nu poate face, în rest… De-am avea un buget mai bogat am face multe, deoarece cunosc problemele satului, știu căile de soluționare.
– Doamna primar, odată cu venirea în fruntea primăriei ce V-ați înscris în Agenda de lucru pentru perioadă inițială?
– Poate voi fi criticată, dar primul lucru cu care am început, a fost crearea și dotarea unei camere de odihnă pentru angajații instituției. Ca să dezrădăcinăm obiceiul de a bea ceai sau cafea la locul de lucru, între documente și hârtii, am decis să amenajăm un loc civilizat cu mobilier specific, cu apă, aparat de cafea, cu masă, inventar, boiler etc. Angajații noștri preferă să-și facă pauza de cafea aici, în această încăpere frumoasă și modernă.
– A fost de bun augur?
– A fost foarte necesară, acum ne-am convins, anturajul e pentru o bună dispoziție.
– Și ce a urmat?
– Reparația biroului primarului, a coridorului, instalarea ușilor, în valoare totală de 29 mii lei.
– Biroul e spațios, bine amenajat, frumos, bogat în cupe și diplome, cu multe flori, mese speciale de birou…
– Ia ridicați puțin ochii spre tavan și vedeți peretele negru de umezeală. Acoperișul este deteriorat, ne curge prin biroul și în hol, respectiv, până nu reparăm capital acoperișul nu putem face nimic în birouri.
– Ce lucrări importante pentru cetățeni ați mai realizat?
– Ar mai fi de menționat și reparația capitală la intrarea în sat. Pentru actuala Administrație Publică Locală important este să punem accentul de dezvoltare pe instituțiile de bază, adică, grădinița și Gimnaziul „Dinu Roman”, acolo unde se educă generațiile viitoare.
– Echipă de consilieri este de nădejde, aveți pe cine miza?
– Chiar doresc să nominalizez cei 13 consilieri, împreună cu care decidem și am realizăm multe: Petru Tomac, Maria Marcu, Filip Valenti, Grigore Gheorghelaș, Silvia Tomac, Maria Cereteu, Valeriu Guțu, Vera Gheorghelaș, Grigore Bucatari, Sergiu Cațer, Gheorghe Melnic, Igor Cebotari, Valeriu Marcu.
– Aparatul primăriei este unul profesionist, ați fost într-un gând și faptă, când ați dorit să realizați obiective preconizate?
– Desigur. Mâna mea dreaptă la orice cotitură este Mariana Stroianovschi, secretara Consiliului local, un specialist bine pregătit, exigentă și competentă. Dar și Svetlana Cebotari, contabilă-șefă, Silvia Guțu, perceptor fiscal, Denis Buznea, inginer-cadastral, toți își îndeplinesc pe cinste angajamentele de serviciul, fiind mereu în serviciul cetățenilor.
– Aveți conlucrare cu alte servicii din teritoriu?
– Pe umerii echipei de asistenți sociali, la fel, cade un volum de lucru mare, doar ei acordă asistență cetățenilor, aflați în situații dificile. Nu pot să nu-i numesc pe Vera Marcu, Viorica Stati, Aliona Dascăl, Eugenia Bucătari, Taisia Cebotari, oameni cu sufletul deschis către consăteni.
– Știu, că mândria DVS în calitate de edilă a localității este Instituția de educație timpurie.
– De unde cunoașteți acest lucru?
– Din surse demne de încredere, cum s-ar zice.
– Aveți dreptate, grădinița noastră este un model, am făcut tot posibilul și am reparat, amenajat, procurat tot necesarul. Mobilierul peste tot este nou și modern (50 mii lei), în fiecare grupă avem televizoare cu ecran mare pentru ocupații, copiii privesc filme cu desen animat, alte emisiuni conform vârstei (19 mii lei). Blocul alimentar a suportat o reparație capitală (300 mii lei), am procurat mobilier pentru el în valoare de 50 mii lei. Acum continuăm instalarea gardului. Terenul de joacă este unul larg, spațios, cu diferite atribute necesare pentru distracția copiilor. Dar și educatoarele, în frunte cu șefa Svetlana Țurcan, sunt persoane ingenioase, au amenajat totul în culori vii, atrăgătoare pentru discipoli. Avem și un teren de joacă pentru copiii satului edificat lângă biserică cu ajutorul Consiliului raional, în care am investiti 50 mii lei.
– Cu alte cuvinte, aveți de toate, copii de-ar fi. Ori satul Drochia nu se confruntă cu problema globală cum ar fi demografia?
– Este o problemă și pentru noi. Cu părere de rău, migrația spre alte țări ne-a sărăcit de o bună parte de populație, numărul copiilor este în descreștere. Ne străduim să le creăm condiții nu doar indispensabile, dar și favorabile, moderne, cu toate cele necesare pentru dezvoltarea multilaterală a generației în creștere.
– Relația cu colectivul Gimnaziului „Dinu Roman” o considerați durabilă? Sau benefică?
– Și una, și alta. Este o instituție, pe care, ca și pe colectivul grădiniței, ne putem bizui în orice inițiative. Aici crește și se educă o nouă generație a societății, de calitatea procesului educativ depinde viitorul nostru, iar calitatea studiilor influiențează formarea lor ulterioară. Așa că suntem permanent într-o conlucrare bună, de durată și foarte eficientă, vă poate confirma întreg colectivul gimnaziului.
– Deja, mi-au accentuat, că Vera Dascăl este un primar pentru oameni.
– Pentru oameni muncim și facem totul, ca să lăsăm după noi fapte bune. Când inițiem un eveniment public, social, cultural pentru drochienii noștri angajatele din aceste instituții sunt mâna dreaptă a noastră, a celor de la primărie, vin cu idei și propuneri, se implică activ, au inițiativă. Da, cetățenii au nevoie de drumuri, iluminare, trotuare, apă etc. Dar hrana pentru suflet, la fel, este una primordială, de calitatea în educație, ca și de educația de calitate, am mai spus-o, depinde nivelul de cultură și valoarea personalității. Cetățenii, mari și mici, sunt nu doar prezentul, ei sunt viitorul nostru.
– Într-adevăr, omul este sătul nu doar cu pâine, el are nevoie și de hrană pentru suflet.
– La acest capitol stăm bine, din 2019 încoace toate sărbătorile de Anul Nou, de 8 Martie, Hramul satului, Ziua Internațională a copilului le-am organizat la nivel. În 2020 am organizat o șezătoare în parteneriat cu primăria Mândâc cu scopul de a promova valorile naționale. Anul trecut sătenii au avut parte de un eveniment cultural de valoare – Festivalul „Vreau să port prin lume cântecele mele”, în memoria regretatului artist Vadim Gheorghelaș, originar din s. Drochia. Au participat colectivele artistice din nordul țării, iar ca oaspete de onoare a fost invitata Ioana Căpraru. Recent am sărbătorit Ziua Familiei cu participarea Ansamblului folcloric „Sudarușca” și a Cetei de bărbați „Buciumul”, colective raionale. A fost o sărbtâtoare pe cinste, în cadrul căreia am omagiat cuplurile ajunse la Nunta de aur (50 ani) și la Nunta de ametist (60 ani), cât și familiile tinere care au născut și educă 4 copii. Susținere și contribuție directă avem permanent din partea SRL „Tehagrodas”, care, la orice sărbătoare, invită câte un artist-surpriză, la 8 Martie – cadouri și flori doamnelor etc.
– Care din evenimentele culturale au fost mai deosebite?
– Toate, pentru că noi punem suflet în organizarea lor. De Ziua Internațională a Copilului, în fiecare an, avem ca oaspeți dragi câte un sobor de preoți din raioanele vecine, care dau curs invitației preotului nostru Serghei Ciumac și vin să înalțe Domnului rugăciuni întru sănătatea și protejarea copiilor noștri.
– Este o contribuție esențială și nobilă să investești în cultură și în copii.
– De acord. Și noi apreciem și dezvoltăm acest parteneriat.
– Ați pomenit mai sus de iluminatul stradal, aveți realizări în acest domeniu?
– Am investit în acest sector peste 1mln 300 mii lei (300 mii – cu suportul CR, 200 mii – de la Guvernul RM, iar 728952 lei au parvenit din proiectul câștigat prin AIPA).
– În ultimul timp atenție sporită peste tot este acordată reparației și întreținerii drumurilor.
– Domeniul respectiv este unul primordial și ne străduim să nu-l abandonăm, dar să investim. În 2020, prin Programul național „Drumuri bune pentru Moldova” am reparat drumul cu așternerea asfaltului, apoi o altă porțiune – în variantă albă, în valoare, respectiv, de 59141785 lei și 200000 lei. În următorii ani reparația drumurilor în variantă albă a continuat: câte 300 de mii în 2022 și în 2023, ambele investiții – din Fondul rutier.
– Bugetul local nu acoperă toate necesitățile. Deși mai aveți finanțatori din exterior finanțe tot nu ajung. Practicați atragererea fondurilor prin proiecte?
– Desigur. În 2021 am implementat Proiectul „Cinematograful prieteniei”, finanțat cu 57 mii lei de GAL „Calea Dropiei”, iar în următorul an, pe aceeași cale, am implementat Proiectul „Sport la aer liber” în valoare de 36 mii lei. Recent, am mai câștigat un proiect la GAL „Calea Dropiei”, ce prevede crearea unei zone de agrement, a unei scene de vară, un parc amenajat pentru odihna tneretului.
– Doamna primar, aveți în demarare lucrări curente pentru comunitate?
– După cum am mai spus, în mare parte ne salvează proiectele. Am pregătit un alt proiect pentru Programul Național „Satul European”.
– Ce aveți în plan să faceți, dacă trece concursul?
– Am prevăzut „Renovarea Casei Sociale”.
– Satul Drochia are o astfel de casă? Ce instituții include?
– În această clădire sunt dislocate biblioteca, Serviciul „Asistență socială”, Oficiul poștal, Sectorul de Poliție, este foarte comod, dar este nevoie de o reparație bună.
– Am observat prin sat, că strada centrală se primenește cu trotuare.
– Lucrările au demarat în 2022, am investit 300 mii lei. Pe partea de drum, unde trotuarul este finisat, am instalat bănci și urne pentru gunoi. Anul acesta avem preconizate încă 300 mii lei, pentru trotuar pe partea opusă a drumului, ambele sume au parvenit din Fondul Rutier.
– În perioada mandatului curent satul Drochia își schimbă aspectul.
– Am reușit multe, dar nu toate. O parte din idei le-am transformat în fapte. Dar în așteptare mai sunt și altele noi pentru care încă nu avem aprobare sau finanțare.
– De exemplu?
– Pe prim plan în ordinea de zi stă reparația capitală a clădirii primăriei. Acoperișul este deteriorat, ne curge tavanul, sunt pereți acoperiți cu mucegai, îar angajații respiră acest aer. Asta pe exterior. Pe interior trebuie adusă în ordine Sala de ședințe, reparate birourile, holul.
– Sunteți optimistă?
– Cred că va veni timpul când vom reuși să realizăm mai multe din cele preconizate. Dacă sperăm, înseamnă că suntem optimiști. Voi face orice îmi stă în puteri pentru a soluționa problemele ce ne frământă. Sunt deschisă pentru orice inițiativă bună întru dezvoltare. Trebuie să fim uniți prin fapte bune, prin stimă unul față de altul, prin dragoste de oameni și de satul de baștină.
– Doamna primar, din conversația noastră am dedus, că de una singură ați putut lansa idei, argumente, identifica probleme etc. Realizarea obiectivelor, însă, aparține mai multor oameni, specialiști, colegi, angajați…
– Chiar aș dori să folosesc tribuna „Gliei” ca să aduc un buchet de mulțumiri, recunoștință, aprecieri celor care mereu îmi sunt alături: colegii de la primărie, consilierii sătești, colectivele instituțiilor din localitate, dar și locuitorii satului pentru înțelegere, susținere, ajutor și parteneriat. Fără aceste persoane nu am fi reușit să realizăm obiectivele preconizate din palmaresul Administrației Publice Locale din satul Drochia.
– Vă mulțumesc pentru relatările prețioase.
(rândul de sus): Viorica STATI și Aliona Dascăl
Realizat de Valentina CEBOTARI