Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Istoria scrisă azi de APL va rămâne să dăinuie și peste ani – Glia Drochiană

Istoria scrisă azi de APL va rămâne să dăinuie și peste ani

0

 

Ion BERLADEAN, primarul comunei Cotova, nu este la primul mandat, cu o întrerupere de 4 ani, dânsul a diriguit primăria trei mandate, anterior, ca după o pauză, din 2019, să fie reales. Revenirea în această funcție nu l-a obligat să înceapă toate activitățile și obiectivele pe loc gol, idei și planuri nerealizate mai rămăsese din mandatele precedente. Dar, peste patru ani, a observat, că multe lucruri s-au schimbat, există alte căi, mai noi, mai moderne și mai eficiente, de realizare a celor preconizate, s-a extins aria de aplicare a proiectelor, au suportat unele modificări și cerințele sau posibilitățile de aplicare. Și cetațenii au devenit mai școliți, dar și mai activi, mai argumentați în apărarea opiniilor proprii. Comuna Cotova este bogată în tot ce are: oameni, specialiști, izvoare, copii și tineri dotați. „Harnicie” în scrierea și aplicarea proiectelor, dar, mai ales, în implementarea lor Cotova a demonstrat în toate timpurile. Despre experiența bogată, despre oamenii deosebiți, dar și despre realizările APL Cotova în acest mandat am discutat cu Ion BERLADEAN, primarul comunei, care se implică activ și face totul pentru ca oamenii din comună să trăiască mai bine și mai activ.

– Domnule primar, toate satele au „date de naștere”. Cotova de când există?
– „Ziua de naştere” a satului este 6 martie 1443, când pentru prima dată este menţionat într-un document istoric. În 1528 a fost promulgat actul voievodului Petru Rareş prin care acesta dăruieşte marelui armaş Marco Ciuciuman, sluga sa credincioasă, trei sate din judeţul Soroca, inclusiv Cotova.
– Bogată istorie, se apropie de 600 de ani. DVS, în calitate de primar, Consiliul comunal, aparatul primăriei în ultimele decenii continuați să scrieți istoria localității. Deși mai modernă, ea, la fel, va rămâne să dăinuie peste ani.
– Fiecare din noi este o părticică a istoriei, pe care o creăm prin existența, munca, familia, relațiile cu oamenii, etc. Dar mandatul pentru patru ani, pe care îl accepți benevol de a activa în interesul cetățenilor, de a realiza și a soluționa probleme ale comunității, pune în față o responsabilitate mare și obligațiuni ce trebuie realizate cu cinste și onoare.
– Peste câteva luni se încheie și această perioadă de activitate. Cu ce realizări veniți în fața locuitorilor din Cotova și Măcăreuca, cele două localități ce constituie comuna?
– Primii ani de muncă în această postură, în 2019-2020, am demarat lucrări de bază în beneficiul cetățenilor: iluminatul stradal și reparatia drumurilor. Primele lucrări de reparație, în valoare de 120000 lei, au fost finanțate prin Programul „Drumuri bune”, restul – din Fondul rutier. Iluminarea stradală a fost finanțată doar din sursele primăriei.
– Acestea sunt volume mari de lucru. Concomitent ați efectuat și alte lucrări?
– La Grădinița de copii din Cotova am reparat capital depozitul, blocul sanitar din curte, două blocuri sanitare în grupele mici, doua fântâni de canalizare, am demarat construcția gardului, am procurat diferite atribute pentru amenajarea spațiului.
– În localitate ce lucrări importante ați întreprins?
– Ne-am dorit să sădim un parc în centrul satului pentru odihna locuitorilor și distracția copiilor. Pentru acest obiectiv am procurat gospodaria lui Lazăr Catan din centrul satului pentru spațiu suplimentar, am organizat demolarea construcțiilor vechi din preajmă și am început realizarea obiectivului cu construcția gardului, a terenului de joaca și cu sădirea parcului. În aceeași perioadă au fost reparate și doua punți de trecere peste râul Căinari, alte lucrări.
– Cititorii noștri cunosc de mai mulți ani, că satul Cotova este bogat în izvoare.
– Da, relieful localității nu este neted, dar ne acomodăm, nu avem de ales. Ne mândrim cu Izvorul Mare, o bogăție a satului și a locuitorilor lui.
– Cu ce planuri și realizări ați pășit în următorii ani?
– În 2020-2021 a continuat reparația drumurilor. Am demolat construcțiile vechi și a fost construit un depozit nou. Paralel, în Cotova, au fost construite și amenajate trei stații de oprire pentru transportul public. A fost reparată capital clădirea primăriei, birourile, Sala de festivități, e mare și spațioasă, acolo se desfășoară ședințele CC, înregistrarea căsătoriilor, alte festivități, etc.
– Vorbiți doar de satul Cotova. Dar în Măcăreuca se face ceva pentru locuitorii băștinași de acolo?
– Desigur, ei sunt tot ai noștri, ai primăriei, nu-i trecem cu vedera. Gradinița-creșă din Măcăreuca a devenit un Centru comunitar, el include în sine școala primară, creșa, alte instituții. A fost instalată încălzire în Sala de festivități, iar pentru Oficiul poștal a fost construită o încăpere nouă în aceeași clădire, tot acolo am reparat Oficiul de sănătate pentru locuitorii din Măcăreuca. Și Monumentul consătenilor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, scările de urcare spre el au fost reparate.
În centrul satului Măcăreuca, pe locul unde a fost cândva școala, aveți o construcție interesantă, de formă rotundă, cu uși și ferestre din termopan, dar neobișnuită pentru o localitate atât de mică…
– Este Casa de nunți.
– Așa local frumos are satul pentru nunți doar?
– Satul e mic, numărul locuitorilor scade din an în an, ca și în alte sate, de altfel. Dar acolo se fac nu doar nunți, ci și alte evenimente de familie, e un edificiu bun și necesar. Organizăm în incintă și alegerile, alte festivități publice.
– Și urmează…
– 2022-2023. Ca și în anii precedenți, am continuat lucrările pe domeniile cu impact social sporit – Iluminatul stradal și reparația drumurilor. În această perioadă au fost reparate drumuri în varianta albă pe o lungime de peste12.5 km, iar iluminatul stradal – pe o lungime de 13525 metri, cu instalarea a 173 de corpuri de iluminare.
Pentru a identifica problemele prioritare efectuăm sondaje locale. De exemplu, anul precedent, cetățenii au identificat cele mai prioritare probleme: apeductul (129 voturi), starea drumurilor (99), gazificarea (32), iluminatul public (101), managementul deșeurilor (115 voturi).
(Continuare în pag. 5)
– Cheltuielile pentru obiectivele realizate au parvenit din bugetul primăriei sau ați avut și alți finanțatori?
– Doar cu bugetul primăriei nu putem ține piept necesităților vitale, ele se înmulțesc, deci, respectiv, cresc și cheltuielile. Avem noroc de finanțatori generoși, care apreciază munca noastră și dorința de a face viața oamenilor mai calitativă. De exemplu, Consiliul raional Drochia ne-a alocat 200000 lei pentru reparația grădiniței din Cotova și 100000 lei – pentru cea din Măcăreuca.
– Îmi dau bine seama, că front de lucru este permanent, cum numai întoarcem capul, observăm o lacună sau o necesitate…
– Desigur, așa e viața azi, una faci, alta se dărâmă, se surpă sau împieidică la ceva… Așa că de lucru avem permanent, numai de-ar exista finanțe suficiente. Dar, ne mișcăm înainte. Astfel, paralel, au fost efectuate și lucrări de reparație capitală nu doar a clădirii primăriei, dar și a sistemului de încălzire la IET din s.Cotova, de reparație capitală la Biblioteca Cotova.
– Cunosc situația cu gunoiștele din alte localități. La Cotova cum soluționați această problemă socială foarte importantă și sensibilă?
– Lucrări de gramaj și amenajare la gunoiștele din localități efectuăm în fiecare an. Ne străduim să menținem localitățile în ordine bună, facem acest lucru și pentru sănătatea cetățenilor, nu doar pentru aspectul satelor. Dar vreau să menționez, că nu toți locuitorii sunt conștienți, unii mai aruncă deșeurile menajere și vegetale la întâmplare, poluând mediul înconjurător.
– Acum, când veneam, am observat un indicator modern la intrare în comună.
– Aveți dreptate, recent a fost reparat capital acest obiect, el fiiind „cartea de vizită” a comunei. Ne mândrim cu localitatea noastră și ne dorim să fie atrăgătoare.
– Dle Ion Berladean, comuna Cotova, adică cele două sate, au școli, grădinițe, oficii ale medicilor de familie, oficii poștale, alte instituții, ele necesită investiții financiare permanente ca să corespundă cerințelor de azi și nevoilor oamenilor. Cum acoperiți cheltuielile, aveți un buget bogat, ajung finanțe pentru toate domeniile?
– Cum pot să ne ajungă finanțe, dacă nu reușim să ne ținem din urma creșterii accelerate a prețurilor și costurilor?
– Atunci cum reușiți să realizați planurile și obiectivele, că din relatările DVS se observă cu nu sunt puține? Apoi să Vă gândiți și la perspective.
– Viața merge înainte. În această perioadă despre care vorbim, primăria împreună cu societatea civilă a implementat mai multe proiecte. Avem mare noroc de cotovenii cu inițiativă, care scriu proiecte, iar finanțatorii le acceptă, ei fiind diferiți, însă cu ajutorul acestor resurse ne putem planifica lucrări de un volum mai mare, doar bugetul primăriei fiind limitat.
Unul este Petru Flocosu, președintele „Alianței fermierilor din raionul Drochia. „Glia Drochiană” de mai mulți ani colaborează cu el, stă cu ochiul pe activitatea lui publică. Proiectele aduse au o valoare însemnată pentru localități?
– Desigur. Petru Flocosu este un om norocos, proiectele implementate de alianță în comunitate sunt importante: „Creșterea gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor cu privire la ameliorarea situației ecologice a monumentului hirologic”, proiect cu o valoare de 812000 lei, contribuția APL fiind de 300000 lei. A urmat Proiectul „Parcul tinereței noastre”, finanțat de GAL „Calea Dropiei” împreună cu primăria Cotova. În august 2022 a demarat proiectul „Restaurarea Conacului Russo din s. Măcăreuca, comuna Cotova”, finanțat de Programul Național „Satul European”, estimat la 4905224 lei, dintre care contribuția constituie: 100000 lei Primăria Cotova, 230000 lei – Consilul raional Drochia. Apoi „Amenajarea zonei de agrement din s. Cotova și s. Șuri”, finanțator GAL „Calea Dropiei”, în suma de 263753 lei, dintre care contribuția Primăriei Cotova – 63000 lei. Un proiect în derulare este „Crearea Centrului de dezvoltare și promovarea turismului rural din s. Măcăreuca și renovarea Muzeului Gribov”, cu suma totală de 159566 lei. Pentru satul Măcăreuca sunt prevăzuți 107791 lei, contribuția APL – 56000 lei.
– Foarte bune proiecte, locuitorii comunei sunt favorizați într-un fel. Pe cine Vă mai puteți baza la realizarea planurilor APL?
– Pe Aurica Morcov, șefa bibliotecii din localitate. Dânsa, la fel, este autoarea multor proiecte cu valoare și impact social, în care sunt implicați elevii și tinerii din sat. Asociația Obștească „Ilenuța” a fost înregistrată în cadrul Primăriei Cotova cu scopul de a-și aduce aportul la soluționarea unor probleme sociale din sat, pentru sprijinul bibliotecii publice din localitate şi dezvoltarea comunitară. Pe lângă Biblioteca publică Cotova a fost creat Centrul comunitar de acces la informare şi instruire, au fost alături de Primăria Cotova în cadrul unui proiect prin intermediul căruia au fost schimbate ușile și ferestrele la Grădinița de copii „Îngerașul”, finanțat de Guvernul Elveției și Procooperare regională Bălți. Prin proiecte mai mici a fost amenajată Sala de lectură a bibliotecii, dotată cu calculatoare moderne, creat un nou serviciu modern de bibliotecă „Descoperă povestea prin teatru la bibliotecă”, decorând un teatru de păpuși, finanțat de Centru Național CONTACT. Primăria Cotova a devenit partenera bibliotecii și la Proiectul „Educaţie pentru Buna Guvernare şi Egalitate de Gen”, câștigat recent. În mai Aurelia a organizat o excursie cu elevii la Parlamentul Republicii Moldova, acesta fiind un exercițiu de simulare a unor alegeri a proiectului de dezvoltare comunitară, de creare a unui spațiu de agrement pentru tineret.
– După câte cunoaștem, Aurica Morcov este autoare de proiecte și pentru maturi.
– În perioada de criză enegetică a fost binevenit Proiectul „Pregătim sania cu lemne de foc/brichete sau peleti din vară pentru iarnă”, în cadrul căruia 104 gospodării au fost ajutate cu materiale de foc/combustibil solid pentru perioada de iarnă, contribuția primăriei fiind de 30000 lei.
Grație acestui autor, care mai este și o persoană foarte activă, interesată și cu drag de tot ce este benefic pentru sat și locuitorii lui, Comuna Cotova dispune de două surse proprii de informare.
– Aurica Morcov într-adevăr colaborează cu mai multe organisme internaționale de finanțare, are acceptate o serie de proiecte cu impact foarte bun pentru comună și locuitorii ei. Dar tot ea editează și publică două ziare pentru localitatea noastră: „Curierul de Cotova”, ediție a Consiliului comunal Cotova, și „Noutăți din Cotova”, în colaborare cu NDI. Cele mai interesante știri și activități locale sunt publicate, apoi difuzate cetățenilor pentru informare.
– Realizarea proiectelor, mari sau mici, am observat, că are loc cu contribuția primăriei.

– Cu siguranță, așa sunt cerințele finanțatorilor. Și e corect. Dacă ne-ar veni toți banii doar de la finanțatori, noi nu am prețui munca și investițiile la justa valoare. Pe om îl doare atunci când cheltuie și el personal, fie bani sau muncă fizică.
– Dle primar, pentru primăriile din zona rurală acum s-au deschis oportunități noi de finanțare din partea GAL-lui. Colaborați?
– Anul trecut am implementat două proiecte, ambele finanțate de GAL „Calea Dropiei”: „Modernizarea serviciilor educativ-culturale în instituțiile publice” (grădinițe, biblioteci, școli, primărie), cu o valoare de 225280 lei, dintre care finanțatorii ne-au asigurat cu 180224 lei, contribuia primăriei fiind de 45956 lei.
– Al doilea proiect la fel este finanțat de GAL?
– Desigur, dar este puțin neobișnuit, același proiect „Amenajarea zonei de agrement” l-am implementat împreună cu Primăria Șuri. Noi am amenajat și am sădit un parc în centrul satului.
– Anul curent sunteți activi în accesarea proiectelor de la GAL?
– Un Proiect finanțat de GAL „Calea Dropiei” este în curs de implementare și anul curent: „Amenajarea și renovarea fântânii din centrul satului și a teritoriului primăriei”, ce prevede pavarea teritoriului din jurul fântânii aflată în preajma bisericii, sectorul mai include o masă, scaune, gard. Pavaj va fi instalat și în fața primăriei, vor fi reparate și scările. Valoarea proiectului este de 236000 lei, GAL-ul ne-a ofert 80000 lei, restul – din Bugetul primăriei.
– Ce planuri majore nutriți pentru viitor în domeniul construcției, amenajării sau renovării, care să întregeacă atât activitatea APL, cât și să satisfacă necesitățile cetățenilor?
– Avem în plan construcția apeductului în sat. Toată documentația este pregătită încă din anul trecut, așteptăm etapa următoare a Programului Național „Satul European” ca să-l depunem. La fel, avem editat pachetul de documente pentru a construi o sală publică de festivități la etajul doi în clădirea fostei cârmuiri (actualmente ea aparține primăriei).
– Domnule Berladeanu, șirul realizărilor este unul lung și frumos, aveți ce include în raportul de activitate. Am înțeles, că aveți oameni inimoși, activi, cu suflet mare, generoși, dar și specialiști profesioniști, cu care puteți merge braț la braț, dar și înfrunta dificultățile și impedimentele.
– Aveți perfectă dreptate, ce ar însemna un primar fără aparatul său de la primărie? Numai în echipă pot fi mai ușor soluționate toate chestiunile localității, a oamenilor, în particular. Mereu îi am alături pe membrii aparatului primăriei: Svetlana Lența, secretara Consiliui comunal, Lilia Banari, contabilă-șefă, Lilia Prisacari, contabilă, Pavel Irodoi, specialist principal, domeniul cadastral, Tatiana Cuțchi, specialistă principală, perceptor fiscal, Diana Sobol, asistentă socială.
– Cu angajații instituției activați zilnic, consilierii sunt întruniți mai rar, dar ei dețin puterea decizională în comună, de ei depinde realizarea multor aspecte ale activității APL. Și eficiența.
– Noi, adică primarul, aparatul primăriei, șefii instituțiilor din teritoriu, realizăm deciziile adoptate de Consiliul comunal, cu care avem o conlucrare bună, constructivă și eficientă. Împreună activăm pentru binele cetățenilor noștri. Consilierii sunt forța motrice a comunei, ei, după discuții și analize, dau „undă verde” proiectelor de decizie, direcționate la dezvoltarea comunității, și nu pot să nu le aduc calde cuvinte de recunoștință: Iurii Sobol, Victor Melnic, Elena Lența, Eugenia Burduja, Anatolii Guțu, Cipovenco Anatolii, Raisa Ghembataia, Aliona Irodoi, Fiodor Vortolomei, Vasile Railean, Liudmila Cebotari, Valentin Pânzari, Petru Flocosu. Noi toți împreună avem un scop nobil – de a face viața oamenilor mai calitativă.
Parteneriatele sănătoase din localitate contribuie și facilitează o activitate comună de durată, dar cu efecte dorite pentru cetățeni.
– Am vorbit mai sus de două persoane active, care aduc proiecte în localtitate, consilierul Petru Flocosu și șefa bibliotecii Aurica Morcov. Dar în consecvență continuă este conexiunea în activitate noastră cu Aurelia Grigoraș, șefa Instituției de Educație Timpurie, Vitalie Arion, director, Casa de cultură, Aliona Irodoi, directoare, IP Gimnaziul Cotova, cu alți conducători care depun mult suflet în activitatea lor pentru binele comunei. Și a locuitorilor.
– Am vorbit și am dezghiocat multe teme, dar nu am discutat despre aspectul vieții culturale din localitate. La acest capitol cum stați, cotovenii se mai și odihnesc?
– Încă și bine, după o muncă bună merită și odihnă pe potrivă. Pe lângă programele de iluminare, construcție, reparație cotovenii au nevoie de clipe de revelație și de odihnă. Ne referim și la generația în creștere, la tineret și copii. În fiecare an organizăm sărbători și distracții pentru ei la 1 iunie, programul include muzică, dansuri, concerte, surprize, cadouri, dar și elemente îndrăgite din sport: trântă, fotbal, tragerea canatului. Și Anul Nou, 8 Martie, Hramul satului, alte sărbători sunt organizate frumos și interesant pentru locuitori.
– Preponderent, pentru tineri, dar pentru persoanele mai în vârstă?
– Ziua de 9 mai este o sărbătoare publică, când pomenim cetățenii din ambele localități, căzuți pe câmpurile de război. La Măcăreuca, recent, a fost reparat monumentul și intrarea la el. Pentru maturi anual organizăm o sărbătoare specifică „Nunta de aur”, când omagiem cuplurile, care își sărbătoresc jubileul familiei.
– Instituția de învățământ din Cotova era foarte bine poziționată la nivelul studilor. Cum Vă construiți relațiile și colaborarea cu colectivul acestei instituții?
– Intelectualitatea satului o constituie medicii, pedagogii, educatorii, reprezentanții altor profesii. În gimnaziu își fac studiile aproape 200 de elevi, copiii satului, ei sunt viitorul nostru. Dezvoltăm o legătură de durată între APL și Gimnaziul Cotova, elevii și pedagogii participă la diferite evenimente culturale ale comunei. Relații bune avem și cu ambele instituții din Măcăreuca, școala și grădința.
Acum în vogă sunt festivalurile, organizate în satele raionului cu drag de tradiții și obiceiuri. Cotova ține pasul?
– Cotova este o localitate bogată, are mai multe izvoare pe teritoriu. Însă Izvorul Mare este mândria noastră. Cu câțiva ani în urmă a fost amenajat, devenind un obiectiv turistic specific. Pe malul lui organizăm tradiționalul Festivalul „La izvor”, o dată la doi ani. Anul acesta deja ne pregătim de respectivul eveniment cultural de amploare.
– Și nu doar în izvoare e bogată comuna Cotova, ea are oameni inimoși, harnici, devotați, care muncesc cu drag pentru baștina de unde provin ca neam. Cu oamenii facem totul, dacă dorim să avem un trai mai bun.

Opinii:
Aurelia Grigoraș, șefă, grădinița Cotova:
Eu sunt în această funcție din 2016. Avem o conlucrare bună cu APL, primarul ne înțelege și ne intră în orice situație. Avem asigurată o bază tehnico-materială foarte bună, condiții pentru activitatea copiilor (68) și a personalului (21). Suntem asigurați cu echipament modern și necesar pentru activitatea educatorilor, mă refer la calculatoare cu internet și imprimante, procurate pentru fiecare grupă, mobilier modern, blocuri sanitare. Bucătăria, la fel, are de toate: frigider, aragaz, veselă din inox, cazan pentru apă caldă, cuptor de copt etc.”

În imagini: secvențe din viața și activitatea primăriei, a instituțiilor și cetățenilor din comuna Cotova.

 

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *