Spirit al responsabilității, omenie și grijă față de concetățeni
Este despre Mihail Rotaraș, primar al satului Nicoreni de două decenii. Curând încheie al cincilea mandat cu o biografie bogată de activitate în serviciul cetățenilor comunității. Îl cunosc de la debut. Venise tânăr, de numai 36 de ani, fără experiență în domeniu, dar sătenii, cunoscând-i calitățile, au dorit să-l vadă în fruntea localității și i-au acordat votul de încredere. Pe atunci la funcții de conducere erau alese, puse sau direcționate persoane „coapte”, cu o anumită practică, trecute prin valurile vieții. Noul primar ales nu s-a speriat. Învingând 5-6 contracandidați, el a concluzionat, că nicorenenii au pus miză serioasă pe persoana sa. Evident, că a primit provocarea în cel mai serios mod, a răsuflecat mânecile și a pornit la treabă. Destinul îi pregătise niște obstacole, impedimente, bariere dure, pe care trebuia să le depășească, acesta i-a fost și „botezul”. Și dacă astăzi este încă lider la capitolul „încrederea consătenilor”, înseamnă că a îndreptățit așteptările. Iar încrederea obținută îl obligă să fie onest și deschis cu oamenii, să le asculte păsul, să le dea un sfat pe îndelete. Și toată activitatea să fie supusă întru realizarea scopului principal – crearea bunăstării cetățenilor. Am observat acest lucru în ziua vizitei mele, când adunam materiale și poze pentru ediția curentă a „GD”: cine avea nevoie de primar, intra, dumnealui întrerupea discuția cu mine și acorda maximum atenție persoanei care i-a pășit pragul oficiului. Sau dacă îl oprea cineva în drum… Despre experiența și aspectele activității APL Nicoreni, dar și despre realizări, am discutat cu primarul Mihail ROTARAȘ.
– Domnule primar, observ, că DVS nu respectați graficul stabilit de primire a cetățenilor.
– Aveți spirit bun de observație, de când sunt primar nu l-am respectat niciodată, cu toate că este indicat la intrare. Oamenii, când au nevoie, atunci vin, fie de urgență sau obișnuit, de ce să-i amânăm? Doar ședințele nu le întrerupem. S-au deprins că noi nu tolerăm birocrația și ne răspund la fel cu implicare și susținere.
– Toți?
– Ar fi ideal, dar suntem satisfăcuți, că marea majoritate a învățat lecția „de bunăvoință” și devin receptivi, de ajutor, susțin și lansează idei, pe care mai apoi, susținuți de APL, le transpunem în fapte reale și concrete.
– Pe parcursul discuției noastre, într-adevăr, am auzit de multe ori frazele „la inițiativa”, „cu ajutorul”, „împreună”, „au venit cu propunerea”, referindu-Vă la implicarea largă a cetățenilor și agenților economici. Acest fenomen denotă o reciprocitate.
– Românii au un proverb: „Cum ți-e Buna ziua, așa ți-e Mulțumita”. Cum te comporți așa ți se răspunde, dacă vrei să fii răsplătit cu aceeași monedă alege să fii deschis și sincer cu oamenii, cumpătat și moderat în acțiuni.
– Sunteți dintr-o familie de oameni simpli, dar truditori, înfrățiți cu glia, care a crescut mulți copii. DVS, băiat, V-ați educat printre surorile mai mari… Acest fapt a pus o pecete peste soarta și caracterul viitorului primar?
– La o vârstă fragedă am rămas fără tată, evident, mamei i-a venit foarte greu. Multe din treburile casnice și cele de pe câmp ne reveneau nouă, copiilor. Asta nu ne-a frânt, dar ne-a călit, ne-a făcut să muncim mult, cinstit și cu suflet, fapt ce m-a ajutat să fac și studii, prin diverse forme și metode să acumulez experiență de viață. Dar, din 2003 locuitorii satului au dorit să mă vadă în această funcție și mi-au încredințat votul și puterea, uneori din primul tur, alteori – din al doilea. Eu consider, că omul se formează în primii ani, își modelează caracterul și acumulează practică în comportamentul cu cei din jur.
– Și Vă străduiți să le îndreptățiți încrederea prin fapte reale și implicare în soluționarea problemelor sociale.
– Dar altfel cum, cu ce obraz să mă întâlnesc cu oamenii sau să merg pe ulițele satului?
– Acum, la final de al cincilea mandat, cu ce veniți în fața cetățenilor?
– Nu pot spune cu fermitate, că ceea ce am făcut în perioada respectivului mandat este strict poziționat pe ani. Unele lucrări, debutate în mandatul precedent, au fost continuate ori finisate, o parte au fost începute, iar altele – doar planificate. Însă un lucru este cert: satul Nicoreni și locuitorii lui se bucură de o infrastructură dezvoltată: drumuri, iluminare stradală, gaz natural și apeduct.
– Satul e mare, reușiți peste tot să faceți ce Vă planificați?
– Periodic revenim la lucrările nefinisate. Apeductul l-am început în 2014, finanțarea principală a parvenit de la Fondul Ecologic, au fost instalate 16 km de traseu. După desființarea fondului ne-au rămas datori cu peste un milion de lei, pe care nu i-am mai văzut. Atunci am adunat „puterile financiare” din Bugetul local și în 2020 l-am extins din mijloacele publice locale.
– Pe ce lungime s-a extins rețeua de alimentare cu apă?
– Am instalat porționat, pe secvențe, circa 2,8 km., cu 900 de abonați conectați. În anii de secetă pompele nu rezistau, atunci am identificat surse și am procurat una singură, de o capacitate mare, ce asigură cu apă întregul sat. Au fost efectuate lucrări de înlocuire a pompei și a țevii, cât și de instalare a sistemului de comandă electronic, modernizat. Aceste operațiuni au fost achitate din sursele proprii ale APL. Și sonda este puternică. Calitatea apei o verificăm de două ori pe an, este cea mai pură!
– În timpul deplasării noastre prin localitate am văzut de-a lungul gardurilor unor gospodari șanțuri cu sol proaspăt, asta ce explică?
– Unii cetățeni în timpul conectării nu erau acasă, acum s-au cooperat, au depus cerere și au primit aviz pozitiv de a se conecta individual. Dar pentru această categorie de abonați există o condiție strictă: porțiunea de drum capital, săpată în aceste scopuri, rămâne în gestiunea lor câțiva ani, până nu se așează bine solul și se face închiderea săpăturii cu asfalt sau beton.
– Apeduct este, dar el necesită sistem de canalizare.
– Cu părere de rău, nu avem, cu excepția instituțiilor publice. Sectorul privat se folosește de hazna, fiecare gospodărie conectată la sistem este obligată să dispună de acest sistem de colectare și evacuare a apei.
– Drumurile, la fel, au continuitate, programul este de durată?
– Reparația capitală a străzilor, la fel, a fost extinsă. Nicoreni are 22.6 km de drumuri, dintre care 70% sunt aduse în ordine bună: 2,2 km sunt asfaltate, iar 16 km – în varintă albă. Continuăm reparația în variantă albă. Cu sursele parvenite din Fondul rutier și din Bugetul local au fost extinse circa 8 km.
– Următorul punct din programul de activitate este iluminarea stradală.
– Ne-a rămas un singur sector să extindem iluminarea stradală, de circa 7,8 km, Mahala „Balcani”, pe care, până în octombrie, curent, îl vom finisa. Lucrările se fac din sursele proprii. În rest, tot satul în întregime este iluminat.
– La capitolul „gaze naturale” Nicoreni ar fi trebuit să fie printre primii, dacă ținem cont de geografia gazoductului.
-Ar fi trebuit, dar, din anumite circumstanțe, nu a fost să fie. Cu toate impedimentele, populația din 2005 are gaze naturale. Dar nu toți cetățenii doresc să se conecteze, această sursă energetică fiind foarte scumpă și costisitoare. În ultima perioadă am conectat la surse de gaze naturale clădirea, în care sunt dislocate IET nr.1 și OMF Nicoreni, cheltuielile fiind suportate: de primărie – 30 mii lei și Consiliul raional – 120 mii lei pentru lucrările de conectare a OMF la gazele naturale.
– Am văzut case nefinisate, aveți construcții locative noi. Tinerii rămân pe loc, își fac case, se stabilesc în satul de baștină?
– Anual semnez de la 2 până la 8 cereri pentru construcții noi, unii își fac case în ogradă la părinți sau la bunici, alții doresc aparte. Pentru acest scop am alocat 10 hectare de teren în marginea satului în direcția spre Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie”. Unii și-au ridicat locuință, alții au adus deja material de construcție, în comun și-au instalat rețeaua de lumină electrică.
– Deci, să înțelegem, Nicoreni e „viu”, sunt condiții normale de trai, este infrastructură bună. Deși mulți pleacă, totuși, familii tinere rămân în sat. Probabil, și numărul copiilor crește.
– Aveți dreptate. Ne bucurăm pentru fiecare familie nouă creată și gospodărie construită. Funcționează două grădinițe și gimnaziul. Primăria organizează transportarea a 32 de copii din cealaltă parte a satului până la gimnaziul din centrul localității.
– Ați vorbit de grădinițe, în ce stare sunt instituțiile?
– Mergem să vedeți. Au de toate, am procurat, pe etape, tot inventarul, mobilierul, lengeria, materialul didactic etc. Și teritoriul este amenajat cu atributele necesare pentru odihna și distracția copiilor, avem pavilioane pentru timpul nefavorabil, 3 aici, în centru, și unul la cea de-a doua grădiniță.
– Instituția se află într-o clădire bine amenajată din centrul satului, împrejmuită cu un gard bun, terenul e îngrijit…
– Fundamentul gardului se deteriorase de timp, el a fost reparat concomitent cu reparația OMF, aflat în aceeași clădire cu IET-1. Aliona Eșanu este șefa instituției, ea are un colectiv profesionist din 18 persoane și unul de 60 de copilași, fac activități interesante, copiii se află în siguranță. Din veniturile suplimentare ale Bugetului local, dar și cu sprijinul financiar al agenților economici locali, în ambele IET nr.1 și nr.2 au fost efectuate lucrări de înlocuire a rețelei de lumină. Și clădirea APL a suportat o reparație modernă cu uși și geamuri schimbate, cu o rețea nouă de electricitate.
– Călătoria noastră prin localitate continuă. La intrarea în sat de pe traseul central am observat stații de oprire a transportului public nu doar reparate, dar și frumos pictate. Ideea cui aparține, cine realizează această operă?
– Avem în sat o organizație obștească „Viitorul satului Nicoreni”, creată de tineri ingenioși. Activistele Ludmila Gasnaș și Liliana Ungureanu, împreună cu alți tineri dibaci și inventivi, lansează proiecte și idei benefice, apoi le realizează cu succes. Observați, lângă fântână, doi stâlpi vopsiți în culorile drapelului? În așa „straie de sărbătoare” au îmbrăcat toți stâlpii pe centrul satului, primăria a procurat vopsea, tinerii au vopsit. Și tablourile pictate la stații sunt în culori vii, interesante, doar că se găsesc persoane care deteriorează, subapreciază munca altora. Activ au participat acești tineri și la amenajarea Parcului Central, au confecționat bănci pentru odihnă și le-au instalat, împreună cu urnele de gunoi, paralel cu trotuarul.
– Parcul, după cum am observat, este în proces de creare.
– Da, facem un parc pentru odihna cetățenilor, am sădit copăcei, am semănat iarbă, iar la intrare am instalat câteva bănci identice cu cele instalate de tinerii noștri. Lucrările mai durează.
– Alături este bine amenajată și îngrijită Piața publică de comerț.
– Pentru acest obiect am identificat doi agenți economici, Daniel Duminică și Tudor Gladchii, care ne-au ajutat să amenajăm un loc public pentru comerț. Locul este împrejmuit cu un gard, sunt tarabe și mese, unii comercianți și-au instalat și gherete, pentru care achită taxele respective la primărie. Lucrările au fost posibile din mijloace locale și cu sprijinul financiar al agenților economici.
– Vis-a-vis de parc și piață, dar în vecinătate cu grădinița, se observă un teren de joacă pentru copii. El se află în curs de amenajare, văd, că intră pe teritoriu un camion cu ciornoziom.
– Este teren public, pentru copiii satului. Am instalat unele atribute, am adus câteva camioane cu sol fertil pentru nivelare, gardul este gata confecționat, trebuie să-l instalăm doar. Am scris și am depus două proiecte pentru finanțarea terenului respectiv, unul la Ambasada Germaniei, altul – la Ambasada Slovaciei, așteptăm rezulatele.
– Pentru lucrările anterioare ați avut finanțări din exterior, susținere, ajutoare?
– Mai puține, ne deprindem să efectuăm lucrări importante pentru localitate și pentru cetățeni cu forțe și mijloace proprii. Identificăm volumul de lucrări, mobilizăm oameni activi, specialiști locali, voluntari și cu eforturi comune ne mișcăm înainte. Așa am pornit terenul de joacă, parcul public și stațiile de oprire, în urma acestor lucrări am economisit vreo 50000 lei, bani publici.
– Este lăudabil faptul, când este implicată populația locală, se nasc idei favorabile, se dezvoltă voluntariatul, se mai economisesc niște mijloace financiare. Dar, probabil, nu toate obiectivele pot fi realizate pe această cale?
– Aceștea sunt oameni cu inițiatvă și pe care îi doare sufletul pentru localitatea unde locuiesc ei și copiii lor.
Însă pentru lucrările de valoare, cu un buget mare sunt necesare investiții consistente și substanțiale, fără proiecte nu ne isprăvim.
– Și aveți ceva conturat la acest subiect?
– Desigur, că avem. Principalul obiectiv ce ni-l propunem este reparația capitală a Casei de cultură. Periodic, câte ceva facem, schimbăm geamurile, ușile, facem reparație cosmetică, pentru aceste lucrări au fost cheltuiți vreo 70000 lei. Însă edificiul respectiv necesită o intervenție globală în valoare de peste 4 mln. lei, proiectul îl vom depune la Programul Național „Satul European-2”. Proiectul tehnic, în vaoare de peste 300000 lei, este deja pregătit. Avem nevoie doar de expertizare.
– Știu, că și rețeaua de canalizare este foarte necesară atunci când întreaga comunitate se folosește de apeduct.
– Exact. Și pentru acest obiectiv este pregătit Proiectul tehnic al rețelei de canalizare și a stației de epurare, cu o valoare de 21 mln lei! E foarte mare și avem nevoie de un finanțator generos.
– Programul „Satul European” nu dispune de astfel de capacități financiare?
– Există un Proiect tehnic nu prea mare depus la „Satul European Express”, în cadrul căruia vom construi trotuarul de acces cu o lungime de 2,07 km a sectoarelor de drum asfaltat de la Gimnaziul Nicoreni spre IET nr.1, depus la Programul „Interreg NEXT România – Republica Moldova”, program de parteneriat transfrontalier.
– Acum, în beneficiul localităților rurale, propun și GAL-urile finanțări pentu idei prielnice de proiect. Aveți colaborări?
– Desigur, susținerea este binevenită. În 2022 am implementat un proiect în valoare de 200000 lei, în cadrul căruia am procurat echipament, mobilier, utilaj necesar în activitate pentru instituțiile din localitate, subordonate primăriei: muzeu, bibliotecă, grădinițe și 4 proiectoare, dintre care câte unul a fost repartizat pentru Casa de cultură și unul – la primărie.
– Ați menționat mai sus, că aveți două proiecte la două ambasade, dar nu ați specificat pentru ce obiective.
– Unul prevede procurarea mobilierului necesar pentru grădinițe și bibliotecă, iar al doilea – pentru completarea cu atributele necesare a terenului public de joacă. Un alt proiect prevede procurarea unui tractor cu coasă mecanică.
– Domnule primar, la ședința Comisiei de specialitate a Consiliului local am auzit, că discutați privitor la terenurile adiționale ale gospodăriilor din sat. La ce proiect lucrează primăria în această perioadă?
– În curs de implementare se află un proiect inițiat mai devreme „Înregistrare masivă”.
– În ce constă acest obiectiv, ce prevede el?
– Proiectul prevede elaborarea pașapoartelor de identificare pentru fiecare gospodărie. Munca de bază nu se vede, dar ea a căzut pe seama specialiștilor de la primărie, acum e momentul să excludem și erorile anterioare, să facem precizările necesare. Toate cheltuielile integral sunt suportate de Banca Mondială.
– Cine sunt beneficarii?
– În primul rând – cetățenii, ei vor primi pașaportul pe gospodărie și Titlul de proprietar, iar primăria se va alege cu o evidență strictă a bunurilor, un tablou real și exact pentru impozitare eficientă.
– Urmează și alte obiective pentru a fi realizate?
– Dispunem de Proiectul tehnic cu toate anexele pentru „Izolarea termică a IET nr.1”. În perioada imediat următoare (iulie 2023) vor demara lucrările de reparație a drumurilor, circa 4,3 km, cât și extinderea iluminarea stradală pe ultimul sector TP nr.222. Pe domeniul social UAT Nicoreni contribuie, reieșind din mijloacele financiare și potențialul disponibil din gestiune.
– Domnule Mihai Rotaraș, tot aud că angajații primăriei sunt implicați într-o activitate sau alta, aveți specialiști de nădejde, împreună cu echipa faceți lucruri utile și necesare.
– Adevărați profesioniști, am o echipă pe cinste. Tatiana Daraban, secretara Consiliului local, activează în primărie de 17 ani, Angela Tropoțel, specialistă principală în domeniul fiscal, are un stagiu de 15 ani. Își îndeplinește conștiincios competențele și contabila-șefă Mihaela Ștefăneț, deși are un stagiu mai mic. Contabila Veronica Diug, Daniela Sofronescu, care activează în calitate de specialistă principală în domeniul reglementării regimului funciar, Svetlana Anghil, mediator comunitar, Natalia Tropoțel, asistentă socală, își realizează atribuțiile de serviciu la cel mai înalt nivel, completându-le mereu cu cele mai selecte calități umane. În calitate de oaspete, de povățuitor și îndrumător o avem permanent pe Iulia Ștefăneț, care, peste două decenii, a activat în diferite funcții în cadrul primăriei. De pe urma acestei colaborări au de câștigat doar cetățenii.
– Am înțeles, că aveți o echipă pe care puteți miza cu toată responsabilitatea. Dar consilierii din legislatura curentă cum își realizează atribuțiile, găsiți tangențe bune și eficiente în activitate?
– Responsabilitatea este un criteriu înalt de apreciere a Omului. Și consilierii noștri sunt oameni competenți, la ședințe punem în discuție cele mai arzătoare probleme după ce au obținut avizul pozitiv la comisiile de specialitate. Ne străduim să realizăm deciziile adoptate în favoarea locuitorilor noștri. Andrei Ștefăneț, Mihail Romaniuc, Vasile Șarban, Eugeniu Berezovschi, Iurie Armaș, Gheorghe Dolganiuc, Eduard Podcovali, Adrian Ștefăneț, Valerian Sârghii, Oleg Rotaru, Marcela Cebotari, Ionel Ojog, Erica Boiștean – aceștea sunt consilierii, activi și competenți, care decid cele mai arzătoare probleme ale cetățenilor. Se ține cont de toate obiectivele prioritare din comunitate, ele fiind monitorizate la ședințele Consiliului local, apoi soluționate de comun acord cu serviciile din ramura respectivă.
– Ne-a rămas un domeniu din activitatea APL, despre care am discutat mai puțin, e vorba de domeniul culturii. Dacă Casa de cultură nu are reparație, ea, oricum, este funcțională?
– Nici pentru o perioadă nu și-a întrerupt activitatea. Am menționat, că sistematic facem reparații pentru ca atât instituțiile din interiorul ei, cât și colectivele artistice să poată să-și desfășoare activitatea. Directoarea Căminului cultural este Tatiana Ataman, împreună am organizat Evenimentul „Nici un sat fără concert”. Anterior am avut câteva ediții ale Festivalului satului „De Ispas”, devenit tradițional.
– Pe timpuri era foarte bine cunoscut Corul „Cimbrișor”, care a dus faima localității Nicoreni.
– Corul există, mai mic, dar activează cu același nume, dirijor fiind Vitalie Țurcanu. Performanțe deosebite înregistrează Ansamblul folcloric „Voie bună, gospodari”, conducător artistic Alexei Pânzaru, ambele aceste colective, recent, au fost atestate profesional. Ansamblul de dansuri „Leana”, conducătoare Viorica Bodiul, are un program interesant și evoluează cu drag pentru spectatori.
– Programul de activități și realizări ale APL Nicoreni este unul vast, în cea mai mare parte obiectivele sunt finisate sau sunt pe ultima sută de metri… Acum cele făcute trebuie păstrate și înmulțite întru binele cetățenilor, a locuitorilor satului Nicoreni.
– Aveți dreptate. Sarcina de bază a structurilor APL Nicoreni este de a consolida comunitatea într-o familie trainică și cu tradiții strămoșești, dar și cu implicare energică, activă și sinceră, că nimeni nu ne va soluționa problemele locale.
– Mulțumim pentru relatările prețioase și mari succese în continuare.
Opinii:
Gheorghe DOLGANIUC, consilier:
„Satul Nicoreni și locuitorii lui au noroc, deja de două decenii, de un bun gospodar, calm, cumpătat, moderat, dar aprig la fapte. Infrastructura este pe final, avem gaz natural, apeduct, iluminare și drumuri. Chiar și cele de pe perimetrul localității sunt pietruite în variantă albă, mai înainte erau inaccesibile, cum spuneau oamenii din sat „se înnecau caii în glod”. Primarul Mihail Rotaraș și echipa lui au inițiat și fac multe lucruri bune și utile pentru comunitate, iar oamenii cu suflet mare, îi răspund la apelurile lui prin fapte reale, prin acțiuni concrete, fac voluntariat la lucrările publice.”
Valentina CEBOTARI