Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Cu oamenii harnici și gospodari alături răstorni și munți!” – Glia Drochiană

„Cu oamenii harnici și gospodari alături răstorni și munți!”

0

 

Proiectul respectiv cu privire la activitatea APL ne-a adus în Ochiul Alb, sat frumos cu oameni harnici. Ne-am convins de acest lucru pe parcursul anilor, or, „Glia Drochiană” permanent a fost „cu ochiul” pe activitatea colectivelor agricole, de mecanizatori, de medici, pedagogi. Primarul Arcadie Juc, aflat la primul său mandat, băștinaș din Ochiul Alb, l-a crescut și l-a educat o mamă-pedagog cu valori înalte, el fiind un bun moștenitor. Când i-a fost propus să se avânte în campania electorală, dânsul activa de ani buni într-un colectiv cu tradiții, în care și-a format abilități, și-a călit caracterul, a învățat a comunica cu șefii, dar și a conlucra cu discipolii. Acceptând să se încadreze în concurența pentru fotoliul de primar, el a dorit să revină cu drag în satul său, să aplice câte ceva din practica vieții, dar și să învețe aspecte noi ale muncii publice. Activitatea precedentă i-a dat multe, dar educația mamei, deși a trecut în lumea fără de dor mult prea devreme, a reușit să lase brazde adânci în sufletul lui sensibil: o profundă omenie, cumsecădenie, respect și atitudine cuviincioasă față de oameni. A altoit în unicul fiu cele mai alese calități umane, pe care Arcadie Juc, împreună cu soția Lilia, pedagog și ea, le transmit cu mult drag și har celor trei fiice. Știind că munca de primar este una dificilă, am încercat în discuția noastră să observ regrete. Nu a fost să fie. L-am întrebat direct, dacă nu are remușcări că a plecat din colectivul, care l-a „botezat” și l-a crescut. Când îmi relata despre realizările în acești patru ani, despre obiectivele preconizate, întrerupându-se, ca să-mi demonstreze cu poze din calculator evenimente și lucrări înfăptuite, se înviora, prindea viață, ochii îi sclipeau. Aceste mimici sau gesturi spuneau totul. Ulterior, discuția noastră a descoperit și mai multe calități frumoase ale primarului Arcadie JUC.

– Domnule Arcadie Juc, cum Vă apreciați munca publică în calitate de primar al satului Ochiul Alb?
– Facem lucruri pozitive pentru oameni și mă simt împlinit cu mine, cu societatea, cu cetățenii. Este satul meu de baștină, unde am crescut și din care am plecat în lume. Decizia mea de a reveni a fost motivată de dorința de a mă afirma prin fapte concrete în satul meu, de a încerca să realizăm împreună obiective frumoase.
– Acum puteți aprecia dacă v-a reuștit?
– E dificil să te apreciezi singur pe sine, oamenii trebuie să facă acest lucru. Cu toate acestea, cred că munca noastră comună, mă refer la aparatul primăriei, la specialiști, la consilieri, la cetățenii de rând, a adus doar plus valoare în comunitatea noastră. Vreau să menționez consilierii Mihail Bârgău, Adrian Cibotari, Petru Cărăruș, Ana Condrat, Nadejda Condrat, Leonid Gârbu, Eugenia Neniță, Nina Munteanu, Vitalie Munteanu, Leonid Pârgău, Ana Șchiopu, Marian Vladiuc și Victor Gladiuc, cu care împreună identificăm problemele comunității, le analizăm, căutăm compromisuri, găsim căi de soluționare pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor.
– Deciziile aprobate de consilieri le îndepliniți cu ajutorul specialiștilor și membrilor primăriei?
– Desigur. Alături permanent o am pe Liuba Babin, secretara Consiliului local, care se află în această funcție de un sfert de secol, acumulând o experiență bogată. Dar și contabila-șefă Alexandra Deleu, contabila Mariana Cărăruș, Mihaela Brânză, perceptor fiscal, Oleg Ignat, specialist principal în domeniul reglementării regimului funciar, sunt verigi centrale în realizarea obiectivelor pentru bunăstarea cetățenilor. Pe problemele sociale activează doi specialști: Elena Frecăuțanu, asistentă socială, și Eugenia Neniță, mediator comunitar.
– Activitatea unui primar nu poate fi construită doar din „puzzle cu semnul +”, neapărat există momente dificile, uneori impedimente, situații foarte greu de soluționat. Ați trecut prin astfel de încercări?
– Și nu odată.
Care v-a călit rezistența și perseverența?
– Cel cu Centrul de zi și plasament „Speranța în ziua de mâine”, ajuns într-o „zonă de turbulență”, ne crease mari dificultăți.
– Până la urmă cum ați soluționat?
– După ce insistent am căutat soluții de „supra-viețuire”, ne-am adunat împreună cu consilierii, am discutat și am ajuns la un consens.
– Cine sunt beneficiarii de pe urma soluționării problemei centrului?
– În primul rând, persoanele în etate și cu dizabilități din sat, care se află la serviciul de zi în centru, și cei care primesc un prânz cald la domiciliu. Nu sunt prea mulți, însă o dată la două luni facem „rotația”. Rodica Babin, directoarea-interimară, ne-a asigurat, că va depune eforturi ca să susțină și să dezvolte activitatea centrului.
– Și altă problemă majoră?
– Am moștenit o fântâna arteziană cu dificultăți la procesul de dare în exploatare.
– A fost un examen serios și nu două testări, cum părea la început. Ați susținut proba la rezistență?
– Am crezut în forțele proprii, în susținerea celor din jur. În rest, activitatea s-a desfășurat ca la toată lumea, pe capitole, pe măhăli, pe ani, pe categorii etc.
– După cum am dedus din conversația noastră, în toți acești ani de muncă întru binele comunității, accentul principal a fost pus pe alimentarea satului cu apă potabilă.
– Apa este viață și ea trebuie să fie calitativă și suficientă. Am început activitatea mea în noua funcție prin continuarea dezvoltării acestui domeniu. În 2020 am finalizat lucrările la Fântâna arteziană din mahala Struzanari, valoarea proiectului a fost de 90000 lei la cei de peste 1 mln lei deja investiți, dintre care 50000 lei au parvenit din bugetul primăriei și 40000 lei – din donație filantropică – de la consăteanul Sergiu Zbancă. Anterior și Victor Zbancă, directorul SRL „Dealul Ochiualbean”, tatăl, a contribuit financiar la unele lucrări. În continuare 130 de gospodării au fost conectați la rețeaua de apeduct prin investirea proprie. Creștinește, Fântâna și Apeductul, date în exploatare, au fost sfințite de către Marcel Bârgău, parohul Bisericii „Sf. Ștefan” din Ochiul Alb. La acest evenimet au fost invitați toți oamenii de bună credință care au contribuit la realizarea proiectului.
– Ați dat obiectul în exploatare și v-ați liniștit?
– Au urmat alte lucrări importante: au fost alocați 10000 lei pentru procurarea pompei de apă pentru o altă fântână arteziană, avem 6 de tot. Cetățenii au optat și din considerentul că Fântâna arteziană alimentează și grădinița nr.1, iată de ce ei au apelat referitor la contribuția primăriei de a procura pompă de apă. La finele anului 2020 a fost corelat bugetul cu 100000 lei, transfer guvernamental, pentru elaborarea Proiectului tehnic al apeductului, mahalaua Târnoveni, de la Fântâna arteziană de lângă fostul sanatoriu.
– În următorii ani lucrările de acest gen au avut continuitate?

– În următoarea perioadă au fost înfăptuite lucrări de reparație capitală a turnului de apa a Fântânii arteziene de pe teritoriul spitalului, mahala Rădeni, în suma de 234900 lei, dintre care 100000 lei din Bugetul primăriei, 84900 lei – din contribuția cetățenilor-consumatori, aproape 120 de gospodării, și 50000 lei în calitate de donație de la Daniel Duminică, director, SRL „Cutezătorul agricol”. Și desigur, la final Fântâna a fost sfințită.
În continuare au fost alocați 25000 lei pentru verificările Proiectul tehnic cu o valoare de 100000 lei pentru a extinde apeductul din mahala Târnoveni. La finele anului 2021 proiectul, estimat la 1 mln 562 mii lei, a fost finalizat și verificat în intregime cu toată documentația permisivă și cu devizul de cheltuieli a lucrărilor planificate.
– Și urmează 2022…
-…Și continuă lucrările asupra extinderii apeductului. Am depus spre finanțare 2 seturi de documente la Proiectul Național „Satul European”, a fost selectat spre finanțare doar unul – „Extindera rețelei de alimentare cu apă din satul Ochiul Alb (Mahala Târnoveni)”. La 30.01.2023 a fost constituită Comisia de recepție și îndeplinire a lucărilor. Bugetul total finanțat de PN „Satul European” a constituit 1320857,66 lei.
– Lucrările la apeduct și fântâni continuă?
– Și în 2023-2024. Urmează să fie identificate surse financiare pentru elaborarea Proiectului tehnic pentru reparația capitală a Fântânii arteziene, a turnului de apa, conectarea la energia electrică și extinderea apeductului magistral. Obiectivul nostru este ca în continuare să depunem Proiectul tehnic (Mahala Târnoveni) spre finanțare la programe guvenamentale pentru a fi implementat.
– Din infrastructură următorul pilon se numără…
– Drumurile locale. Un drum de tip IV din beton asfaltic de acces în măhala Horodișteni, cu o lungime de 375 metri a fost realizat în baza Hotărârii Guvernului RM nr.314 din 20.05.2020 privind executarea lucrărilor de reparație periodică/întreținere a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor amplasate teritorial în raioane. Fondul Rutier ne-a alocat 326200 lei și am reparat în variantă albă drumuri cu o lungime de 1,4 km. Asta în 2020, iar în următorul an 2021, ca urmare a examinării cererilor depuse de cetățeni, au fost selectate porțiunile de sectoare pentru reparația drumurilor în variantă albă cu lungimea de 2,369 km și cu suma totală de executare de 407572 lei. Mijloace am acumulat din mai multe surse: 330000 lei ne-a alocat Fondul Rutier, 200000 lei – din Fondul disponibil al primăriei și 70000 lei din partea Guvernului RM. Suma formată din economie ca urmare a licitației de 169730 lei ramasă în soldul disponibil al primăriei a fost propusă la aprobare pentru anul 2022 la reparația porțiunilor de drumuri locale ce nu au fost finalizate în 2021.
– Drumurile sunt un sector ce se deteriorează periodic, deci și de lucru este permanent…
– Pentru a continua reparația drumurilor locale în variantă albă pentru anul 2022 Fondul rutier ne-a alocat suma de 718400 lei , iar 500000 lei – din Fondul disponibil al primăriei și cu totalul de 1218400 lei am purces la reparația a 4,555 km, următoarele sectoare selectate cu ajutorul cetățenilor. Suma totală de executare a fost de 1073975,84 lei. Suma de 144424 lei, formată din economie în urma licitației și ramasă în soldul disponibil al primăriei a fost propusă pentru 2023 la reparația porțiunilor de drumuri locale ce nu au fost finalizate anul precedent.
– Cum stați la capitolul iluminare stradală?
– În primul an de activitate a fost elaborat Proiectul tehnic al obiectivului „Alimentarea cu energie electrică a iluminatului stradal pe piloni existenți la postul de transformare PT235” cu lungimea de 2,850 km în sumă de 9975 lei. Apoi a fost construită rețeaua pe 1,1 km cu post de evidență și 12 plafoane de tip led în sumă de 42305 lei din bugetul primăriei (traseu central de la Eugenia Martin spre izvorul din centrul satului). Aceeași procedură am repetat-o și în anul următor, din suma de 200000 lei a fost elaborată documentația Proiectului tehnic, rețeaua a fost construită pe o lungime de 4,115 km cu 4 posturi de evidență și 61 plafoane de tip led econom în valoare de 184380 lei din bugetul primăriei. În 2022 am continuat: am alocat 80000 lei pentru elaborarea Proiectului tehnic și am asigurat cu iluminat stradal intrarea în sat din direcția s.Nicoreni – Frecăuțanu E. – Său P. și oprirea auto – magazinul nr. 1, cu o lungime de 1200 metri.
– Primăria are „sub aripa sa” instituțiile de educație timpurie, câte activează?
-Avem două grădinițe, directoare: Adela Cibotari, grădinița nr.1, și Lilia Ciubotaru, grădinița nr.2. Din primul an de mandat din Bugetul local am demarat lucrări de electrificare la IET nr. 2, în suma de 49702 lei. La cantină au fost efectuate lucrări de termoizolare a tavanului, tencuire, montarea teracotei etc. În următorul an ne-am localizat cu lucrări de modernizare și reparații curente la IET nr. 1: a fost achizitionat panoul antiincendiar standard reglamentat, conform normelor antiincendiare, a fost betonată suprafața carosabilă pietonală din fața intrării în sediu, a fost procurată veselă, mașină de spălat, aspirator, covoare în grupe, mobilă cu destinație diversă, schimbate 6 uși. La IET nr. 2 a fost montată o Copertină la intrarea în gradiniță pentru siguranța copiilor, au fost schimbate 4 ferestre PVC, procurate 4 mese din inox în blocul alimentar și mobilier în cabinetul metodic. Și anul trecut ambele IET nu au dispărut de pe agenda de lucrul a APL. Au fost achiziționate Laptop-uri, întreprinse lucrări de reparație cosmetică, la IET nr. 2 – schimbată 1 ușă în suma de 22 000 lei.
– Cunosc de mulți ani Ochiul Alb, el are oameni destoinici, care-și iubesc cu sfințenie localitatea. Primarul Arcadie Juc este un om cu suflet mare, dar și o „bancă de idei” utile și benefice pentru consăteni. Cum îmbinați aceste două calități la organizarea lucrărilor de amenjare, ca localitatea să-și păstreze statutul?
– Dar cum credeți? Ochiul Alb nu merită o altă abordare. Menținerea ordinii și curățeniei, dezvoltarea, dar și procesul de amenajare se află permanent în vizorul APL. Pe parcurs am făcut multe și multe încă mai sunt, însă avem un obiectiv realizat cu care ne mândrim. E vorba de Casa de cultură și Scuarul ei, ele au fost punctul-cheie în 2020 la înfăptuirea lucrărilor de amenajare și construcție. Am îngrădit cu un gard metalic Scuarul Casei de cultură. Am inițiat un miniproiect local „Eu şi familia mea contribuim la îmbunătăţirea localităţii noastre”, iar Consiliul local a susținut inițiativa cu o contribuție de 20000 lei. Apoi cu o sumă de 10000 lei s-au alăturat angajaţii primăriei, consilierii locali, Biblioteca publică, Secţia cultură, Centrul social, Gimnaziul „N. Testemiţanu”, grădiniţele, valoarea totală a proiectului constituind 30000 lei. Cu oameni harnici și gospodari alături răstorni și munți. De fapt nu am dorit să răstorn munți, dar am vrut să ne demonstrăm noi singuri că suntem o forță.
– Suma nu e prea mare, însă a fost efectuat un lucru valoros și necesar pentru sat și populație.
– Și un lucru enorm de voluntariat al cetățenilor, care au contribuit la amenajarea Scuarului și prin muncă fizică, cu bănci și urne. Prin Proiectul Național „CILS” în sat a fost format un grup-ţintă Grupul tinerilor „Dezvolt Ochiul Alb”, cu care am identificat necesitatea amenajării locului de întrunire a tinerilor. Costul total al proiectului a constituit 9340 lei, incluzând cota-parte a trei parteneri: contribuţia „CILS” – 2000 lei, comunitatea, prin colectarea donațiilor (Grupul tinerilor „Dezvolt Ochiul Alb”), – 5340 lei, APL – 2000 lei. Din suma adunată au fost procurate materiale: lemn, metal, vopsea, ciment, nisip, petriş, iar Vasile Nicoară, Iulian Cibotaru și Ştefan Cibotaru au efectuat lucrările respective din metal și din lemn. Cu ajutorul localnicilor şi a băştinaşilor, concomitent cu aceste două microproiecte, au fost amenajate și împrospătate faţada și pragul Casei de cultură.
– S-a primit un colțișor de odihnă pentru toate vârstele?
– Principalul că au pus umărul toți. La deschidere am organizat o sărbătoare de suflet.

În cadrul acestui eveniment am omagiat agricultorii din localitate. Iar preotul Marcel Bârgău, parohul Bisericii „Sf. Ștefan” din localitate, a oficiat un Tedeum de sănătate. De fapt, dânsul este prezent la toate sărbătorile de acest gen.
– Observ, că și sediul primăriei este în deplină ordine, curat, reparat, îngrijit, covoare și flori peste tot.
– Acum e așa, dar anterior era puțin altfel. În 2021 am înfăptuit lucrări de conectare la rețeaua de gaze naturale și reorganizarea sistemului de încălzire centralizată, fapt ce a contribuit la eficientizarea resurselor. În anul următor au fost îndeplinite lucrări de eficientizare energetică prin schimbarea a 13 ferestre din termopan și a ușei de la intrarea centrală. Lucrările au fost posibile grație finanțării proiectului respectiv din partea GAL „Răutul de Sus”. Suma totală a constituit 83800 lei, dintre care 40000 lei – din proiect și 43800 lei – contribuția primăriei.
– Anterior ați spus, că sediul primăriei mai necesită o intervenție serioasă.
– Este vorba de peretele din spate, ce se deteriorează an de an și impune o reparație serioasă a cladirii primăriei, ce „adăpostește”, în afară de APL, și alte servicii: biblioteca, farmacia, Oficiul Poștal, Asistența socială. Proiectul a fost depus anterior la Programul Național „Satul European”, dar nu a fost selectat. Acum l-am depus la „Satul European Express”, sperăm „să ia foc”.
– Cât ține de aspectul satului, lucrări se înfăptuiesc permanent, din primăvară până în toamnă târzie, ca într-o gospodărie casnică.
– Facem unde vedem că este nevoie de susținere și ajutor, ne străduim ca baștina renumitului Nicolae Testemițanu să aibă un aspect frumos. De exemplu, APL a bugetat suma de 5493 lei direcționată la procurarea vopselei pentru întreținerea gardului din metal a CMF și a Centrului social. Această prioritate a fost binevenită, deoarece anul trecut Centrul social a fost gazda unei Conferințe comemorative orgabnizate cu prilejul aniversării a 95 de ani de la nașterea lui N. Testemițanu. APL a organizat lucrări de salubrizare a cimitirului din localitate, alocând în acest scop suma de 5000 lei pentru procurarea vopselei, dar și mobilizând voluntari la realizarea acestor lucrări: angajate ale primăriei, ale instituțiilor subordinate primăriei și a unor localnici. Inițiativa a aparținut consilierei Ana Șchiopu, ea fiind susținută de mai mulți colegi.
– Domnule Arcadie Juc, ne apropiem de cel mai drag aspect al activități – cel artsitico-cultural.
– După muncă – și răsplată, sau dacă muncim, se merită și odihnă pe potrivă. În fiecare an, de Sf. Gheorghe, organizăm tradiționalul Festival folcloric „Sună tălăncile!”, anul trecut am susținut și am organizat și Festivalul raional „Nici un sat fără concert”. În afară de aceasta, la un înalt nivel s-a desfășurat și Simpozionul științific în memoria lui N. Testemițanu cu oaspeți de onoare. Însă avem și manifestări de însemnătate locală, sărbători tradiționale la „Inaugurarea Pomului de Crăciun”, de 8 Martie, Ziua copiilor, Ultimul sunet, alte manifestări, participăm și la evenimente culturale la vecini sau la cele raionale, cum a fost recent „Sărbătoarea Portului Popular”. Directorul Casei de cultură Serghei Cibotari, împreună cu fratele său Adrian Cibotari, conducător artistic, depun măiestrie pentru a păstra și a promova tradițiile moștenite de la străbunii noștri și a le transmite generațiilor tinere.
– Cu ce colectiv artistic vă mândriți mai mult?
– Evident, cu Ansamblul Folcloric „Băcițele”, conducătoare artistică Elena Arapu, colectiv care recent a trecut cu brio atestarea.
– Am discutat despre instituțiile aflate în subordinea APL, dar în localitatea DVS activează și Gimnaziul „N.Testemițanu”, pe timpuri – o foprjerie de cadre vestită, care a dăruit țării o pleiadă întreagă de „oameni în halate albe”. Am dori să știm cum supraviețuiește gimnaziul în aceste timpuri dificile.
– Instituția nu este în subordinea administrației publice locale, dar clădirea, copiii și pedagogii sunt ai noștri și nu putem să ne detașăm de școala ce ne educă discipolii și-i pregătește pentru a-i lansa pe drumul vieții. Important să ne putem mobiliza ca să reușim în comun să facem lucruri utile. Avem relații frumoase și o conlucrare productivă cu colectivul respectiv, dar și cu Consiliul rational, cu Direcția Educație, principalii finanțatori. Împreună identificăm prioritățile și intervenim care și cu cât poate. Astfel, gimnaziul s-a ales cu o sală sportivă frumoasă reparată cu 50000 lei. Iar când a ieșit din uz traseul subteran al rețelei de electricitate, cu o vârstă de 45 de ani, ne-am unit toți trei, și împreună am construit o rețea aeriană. Mai mult, primăria a alocat 60000 lei pentru elaborarea „Raportului de audit energetic”, iar Consiliul rational cu Direcția Educație, în parteneriat, au alocat deja sursele financiare pentru a elabora Proiectul tehnic și expertizele de rigoare pentru Proiectul „Eficientizarea energetică a clădirii gimnaziului”, valoarea totală a căruia se ridică la 10 mln lei. Sperăm să reușim.
– Anul curent ce lucrări realizate vă bucură privirea?
– Spațiul amenajat pentru ocupația sportivă a copiilor de la grădinița nr.1. Pista de alegări este o adevărată bijuterie, ea îndeplinește două funcții, drum de intrare și pistă pentru alergări și alte exerciții fizice, foarte adorată de copii. Și de maturi.
– Aveți obiective în proces de lucru sau care vor demara în imediata apropiere?
– Facem încă 3,5 km de drumuri în variantă albă, licitația a fost inițiată deja, identificăm antreprenorul.
– Surse ați adunat?
– 700000 lei din Fondul rutier și 150000 lei – din Fondul disponibil al primăriei. Continuăm și cu iluminarea stradală, sectorul spitalului, pe o lungime de 4 km, obiectivul deja se află în lucru, din Bugetul local am alocat 230000 lei.
– Domnule primar, în acești ani ați avut colaborări reciproce, Vă știm, că nu sunteți indiferent, că Vă doare pentru orice și oricine, deoarece sunt consătenii DVS, pentru că este satul DVS de baștină. Ați susținut cu brio „examenul” la rezistență și ingeniozitate, la insistență și colaborare. Mai constat, în persoana DVS un om inteligent cu o bună educație. Am descoperit că sunteți un tată foarte gingaș, grijuliu, iubitor, că Vă iubiți plaiul și cultura națională. Văd că Vă place să faceți lucruri frumoase, sunteți muncitor din fire, savurați plăcere pentru suflet de la realizările înregistrate. După toate acestea pot afirma cu certitudine, că satul Ochiul Alb și locuitorii lui, consătenii DVS, au un mare noroc să Vă aibă în fruntea lor în calitate de primar și povățuitor, uneori moale și înțelegător, alteori insistent și argumentat pentru a atinge scopurile comune.
– Mulțumesc pentru apreciere. Dar eu știu, că localitatea mea este un bogat patrimoniu uman și cultural comun, căreia îi servesc cu drag! Permanent am mizat pe ajutorul lui Dumnezeu, pe îndrumările regretatului păstor duhovnicesc al satului parohul Ion Paiu, care mi-a insuflat încredere și bunăvoință pe parcursul activității noastre împreună cu locuitorii satului Ochiul Alb. Un sincer mulțumesc pentru susținere și ghidare merită Nicolae Moscalu de la AO„Moștenitorii”, Bălți.
– Vă doresc toate bune și succese mari în viitor, iar „banca de idei” mereu să se îmbogățească și să se completeze cu noi aspirații!
Opinii:
Larisa ABABII, șefă, Biblioteca publică:
Avem noroc de un primar foarte serios și receptiv. Vrea să le reușească pe toate, se străduie, împreună cu echipa și consilierii reușesc să realizeze fapte bune. Peste 700 de cetățeni sunt deja conectați la apeduct. APL acordă atenție respectivă și omagiază veteranii conflictelor armate din Afganistan, Transnistria, văduvele de război, invalizii militari, oferindu-le și suport financiar.
Ține cont de părerile sătenilor, organizează audieri publice pentru proiectele de decizii cu interes public. Și pentru a identifica problemele stringente ale localității și a le prioritiza, la fel, apelează la părerea oamenilor. Implică locuitorii, mai ales tinerii, în acțiuni de voluntariat. Și noi, împreună cu bibliotecara Nelea Posțanu, îi suntem mereu alături, nu doar geografic, ne sfătuim, analizăm, împreună scriem proiecte. Arta de a conlucra cu oamenii nu-i este străină, o posedă bine. Are grijă și de biblioteca publică, anual ne alocă câte 8000 de lei pentru completarea Fondului de carte și câte 2000 lei pentru abonarea la presa periodică, respectiv, avem și cititoti mai mulți.”

Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *