Comuna Petreni și locuitorii ei sunt în pas cu viața
Fiecare sau aproape fiecare dintre noi, la o anumită etapă a vieții, şi-a elaborat un sistem de valori și principii după care încearcă să-şi construiască activitatea, respectiv, și destinul.
Astfel că, în procesul de dezvoltare personală, de realizare și acumulare de experiență este neapărată nevoie să ne analizăm nu doar valorile, deși ele sunt cele ce ne plasează în timp şi în spaţiu, dar și planurile, visurile, năzuințele.Fiind într-o postură publică, când purtăm responsabilitate pentru oamenii din jurul nostru, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de personalităţi, avem nevoie să ştim că există oameni onești, care s-au impus prin calităţile lor profesionale, puse în slujba societăţii.
Satul Petreni, primăria căruia include și satul Popeștii Noi, are un primar ales pe principii democratice, care își apropie de final al patrulea mandat. Susținut de consilieri, de societatea civilă, de o echipă experimentată din cadrul Aparatului primăriei, reușește, rând pe rând, să realizeze cu succes cele mai râvnite speranțe și planuri. În discuţia cu Valeriu TIZU, primarul comunei respective, am încercat să dezvăluim cele mai îndrăznețe realizări și obiective.
– Domnule primar, schimbările ce se produc în localitate sunt foarte evidente. Aveţi o comună ce se arată a fi un exemplu de dezvoltare armonioasă, de gestionare gospodărească a resurselor, grație atragerii iscusite a proiectelor. Au fost realizate lucrări de amenajare și întreținere a intrării principale în comună. Or, gospodarul de la poartă se cunoaște.
– Cu adevărat, Petreni și-au ales o cale de a atrage investiții pentru a realiza ideile și noile proiecte, așa că ele continuă cu multă determinare din an în an. Munca pentru atragerea lor a început în anii precedenţi, dar reuşitele ne bucură, una după alta, anume în această perioadă. Ați remarcat, de curând au fost finalizate lucrările de reparație și amenajare a intrării în localitate și a stațiilor de așteptare a transportului public. Lucrările ne-au costat peste 100 mii de lei. Am păstrat în procesul de reconstrucție elementul spicului de grâu, reprezentativ pentru localitatea noastră, mai ales, datorită agenților economici din domeniul agricol ce cresc pâine pe câmpurile fertile de la Petreni. Grâul simbolizeaza viața și încrederea în puterea miraculoasă de regenerare a vieții. Fiecare dintre locuitorii comunei Petreni are această vitalitate interioară ce stă la baza bucuriei necondiționate.
– Ați menționat despre agenți economici și Vă propun să ne vorbiți despre colaborarea pe care o aveți în cadrul primăriei cu agenții privați.
– Colaborarea a fost mereu una bună. De-a lungul timpului am învățat să ne consolidăm, să ne unim eforturile, să multiplicăm rezultatele, ca mai apoi să ne bucurăm și să beneficiem de ele împreună. În perioada acestui mandat, agenții economici au contribuit cu sume în valoare de peste 500 mii lei, în total, pentru susținerea unei varietăți de proiecte comunitare. Unul dintre ele ar fi chiar un proiect de infrastuctură pentru agenții economici. Primăria com. Petreni anterior a depus un proiect la IFAD, referitor la un segment de drum de 1 km acoperit cu asfalt, din extravilanul localității adus la o condiţie cum nu există nicăieri în raion, ce vine în beneficiul agenților economici. În vara anului 2020 această porțiune de drum a fost construită și dată în exploatare. Costul obiectului a valorat 3771622,34 lei, fără TVA, dintre care 15% este contribuția comunității, inclusiv, a agenților economici SRL „Petreanca Agro”, SRL „Viarc Agro” și SRL „Hanuco”, dar și a altor agenți din afara localității.
– Sunteţi la al patrulea mandat de primar, fapt, ce presupune nu doar cunoaşterea și administrarea sectorului public, dar şi experienţă, profesionalism, exigență, acuratețe. Judecând după aspectul satului, infrastructura localităţii, asta mai înseamnă și consecutivitate în decizii şi acţiuni, dar poartă și un calificativ deosebit – pasiune și atașament față de baştină…
– Nu ştiu dacă ceea ce simt pentru comună şi consăteni se numeşte pasiune. Mai degrabă este o responsabilitate majoră. Pentru că, odată ales în această funcţie, nu pot să nu-mi fac datoria cât mai bine posibil, mai conştient şi mai gospodăreşte. Este adevărat, oamenii m-au votat, dar asta a fost şi alegerea mea, deoarece punctul de pornire a fost intenţia mea de a candida la funcţia de primar. Astfel se face, că noi suntem unicii responsabili de alegerile noastre şi, ulterior, de faptele noastre.
– Să înţeleg că este grea această misiune?
– Nu e uşoară, dar când ai alături o echipă bună, susţinerea necondiţionată a consătenilor, apoi nici grea nu este. Norocul meu a fost să beneficiez de aceste două valori. Datorită sprijinului de nădejde îmi şi reuşeşte realizarea iniţiativelor.
– În mijlocul localității sunt concentrate cele mai importante instituții, dar și spații de recreere pentru săteni. Parcul central e cel ce invită locuitorii, în deosebi, tinerii, la plimbare și odihnă, ați realizat renovări și aici?
– Parcul central devine tot mai atractiv pentru toate generațiile. Tinerii adesea pot fi observați antrenați în diverse jocuri în aer liber, organizăm și întreceri sportive sau alte festivității. Adulții se adună mai des în zilele de odihnă, jucând, de rând cu tinerii, volei, tenis de masă. Centrul comunitar sportiv, construit în mandatul precedent, în acest mandat a fost dotat cu echipament în valoare de 120 mii de lei și a devenit o punte de legătură pentru diverse generații. Ne-am propus, de asemenea, ca Parcul central să ne vorbească și despre trecutul nostru, aici a fost instalat un monument în memoria represaților, în proces de finalizare se află hărta Petrenilor, imprimată prin decorațiune în piatră, cu indicarea tuturor uliţelor şi gospodăriilor consătenilor.
– Vă doriți să realizați în continuare investiții în acest punct de atracție, ce mai aveți în plan?
– Cu certitudine, ne dorim, și chiar muncim la noi proiecte, care să completeze imaginea de ansamblu a parcului. Ne referim la instalarea Kilometrului 0 cu destinaţiile şi distanţa la care se află consătenii noştri plecaţi peste hotare, o zonă de agrement format din locuri de joacă pentru copii și un teren sportiv, iar pentru activitățile festive și culturale va fi construită o scenă în aer liber, vom valorifica zonele înverzite. Proiectul se află la etapa de expertiză, verificare, stabilire a valorii și identificare a finanțatorilor.
– Unii dintre colegii DVS cred că aveţi o intuiţie de invidiat, ea ajutându-Vă să iniţiaţi nişte proiecte pe cât de necesare localităţii, pe atât şi de îndrăzneţe.
– Adevărat, intuiţia este un lucru mare, de aceea trebuie să ai încredere în acel glas sfios din interior, care îţi spune cu exactitate ce să faci, când şi cum. Totuşi, nu trebuie lăsate toate la nivel de intuiţie, altfel de ce ne-am mai fi şcolit, am fi frecventat cursuri, am fi mers după experienţe. În munca de primar contează mult libertatea în gândire. Această libertate este fundamentul celor mai inovative inițiative. Astfel, împreună cu Tatiana Secrieru, secretara Consiliului comunal, am fost printre primii primari din țară, care am aplicat și am lansat inițiativa de creare a GAL-ului „Valea Cuboltei”, un grup de acțiune locală promotor al unificării eforturilor administrației publice locale dintre diferite localități în atragerea finanțărilor pentru domeniul public, privat și asociativ. Ulterior, la GAL „Valea Cuboltei” au aderat și alți membri, iar la momentul de față, în cadrul acestuia se numără localitățile: Petreni, Dominteni, Hăsnășeni Mari, Moara de Piatră, Cubolta, Hăsnășenii Noi, Sofia, Pelinia, Miciurin și Nicoreni. De la lansarea inițiativei au fost finanțate proiecte în valoare de peste 4 mln. lei în toate cele 10 localități-membre.
– Lăudabilă inițiativă! La Instituția de Educație Timpurie „Albinuța” din centrul localității aveți reușite recente?
– Investițiile în Instituția de Educație Timpurie au un caracter permanent. Odată ce toate lucrările importante au fost realizate în trecut (conectarea la gaz, apă, căldură, renovări interioare și de exterior) și totul a fost adus la condiții foarte bune, a rămas să ne îngrijim de atractivitatea instituției și organizarea timpului liber al copiilor într-o manieră plăcută. Anul trecut au fost completate terenurile de joacă ale grădiniței, construit un teren sportiv nou și reconstruit trotuarul în ograda grădiniței, suma totală a investițiilor fiind de peste 400 mii de lei.
– Domnule primar, nu putem să nu remarcăm lucrările curente ce se văd practic pe toate străzile. În acest an ați demarat lucrările de construcție a apeductului?
– Cea mai mare investiție și de impact a anului 2022 a fost începerea lucrărilor la construcția apeductului din sat, un proiect așteptat de mult timp de locuitori, dar posibil de realizat prin lansarea Programului Național de dezvoltare locală „Satul European”. Asupra acestui proiect am lucrat aproape patru ani!, ca, în sfârșit, să obținem finanțare în 2022. În noiembrie a demarat construcția apeductului, fiind efectuate lucrări în sumă de 5456788 lei. Până la momentul de față au fost realizate lucrări în volum de circa 95% din lucrările preconizate, iar în prezent se realizează lucrări de conectare a gospodăriilor casnice la rețeaua centrală de apeduct.
– Care din proiectele implementate întru prosperarea localităţii Vă bucură mai mult?
– Toate, fără rezerve şi fără alegere. Aceasta se referă şi la activităţile ce urmează a fi înfăptuite. În acest sens, conducându-ne de Planul Strategic de Dezvoltare a satului Petreni și consultând opinia comunităţii, împreună identificăm priorităţile. Astfel, drumurile asfaltate sau în variantă albă, trotuarele pavate, extinderea anuală a iluminatului stradal, sala sportivă dotată, clădirea grădiniţei reparată şi utilată cu toate cele necesare, căile de acces către sediile agenţilor economici din teritoriu, monumentul edificat în memoria consătenilor represaţi, reconstrucţia intrării în localitate și a stațiilor de oprire, activitățile sportive și culturale – toate acestea sunt realizate la solicitarea oamenilor şi, desigur, pentru oameni, dar și cu contribuția lor nemijlocită.
– Ce planuri trasați pentru perioada următoare? Mai aveți energie și elan pentru toate obiectivele, pe care preconizați să le realizați?
– Energia debordantă m-a însoțit mereu în activitatea de primar a comunei Petreni, dar și în viață. Or, cea mai bună localitate este aceea unde te regăsești și prosperi împreună cu ea. Planuri sunt multe, atât puse pe hârtie, susținute prin analize de impact, studii de fezabilitate, dar și nescrise încă, ce așteaptă momentul oportun. Pentru termen mediu, avem 3 priorități: finalizarea proiectului privind construcția apeductului și a conectărilor beneficiarilor; începerea lucrărilor de reparație a drumurilor după lucrările de construcție a apeductului; continuarea amenajării zonei de agrement din Parcul central. De asemenea, vom continua și alte activități, nu mai puțin importante, cum ar fi organizarea evenimentelor, competițiilor, festivalurilor, promovarea celor mai activi tineri și implicarea lor în activitățile Consiliului de Tineret Petreni.
– Să Vă reușească cu succes toate inițiativele! Cunoaștem, că sunteți implicat și în alte activități ce țin de administrația publică locală: președinte al Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Drochia și membru al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova. Care este pulsul din administrația locală la moment?
– APL a fost întotdeauna cea mai aproape de necesitățile cetățenilor în calitate de titular al puterii locale. Orice primar se straduie să realizeze obiectivele propuse, localitățile fie mari sau mici. Totuși, munca primarilor și rezultatele depind de o serie de factori: resursele financiare disponibile, conlucrarea cu agenții privați, receptivitatea populației, gradul de implicare a cetățenilor, capacitatea de a accesa fondurile internaționale și, nu în ultimul rând, nivelul de pregătire și experiența atât personală, cât și a echipei sale. Odată cu obținerea Statutului de membră-candidat în Uniunea Europeană APL este pregătită și se află în așteptarea oportunităților de accesare a fondurilor europene de preaderare. Mai ales pentru sectorul privat, acest fapt va contribui la crearea de sinergii la nivel local dintre domeniul public și privat, crearea noilor locuri de muncă și sporirea atractivității localităților.
– Cum contribuiți la realizarea dezideratului „Guvernarea locală pentru bunăstarea cetățenilor”?
– Pentru a propaga și a apăra interesele și drepturile primarilor aleși luăm parte activă la toate acțiunile organizate sau promovate de CALM, cum ar fi întruniri ce vizează activitatea primarilor, atât a celor cu experiență, cât și a celor noi aleși, organizăm deplasări pentru schimb de experiență peste hotarele republicii. Discutăm la nivel național problemele existente ale APL și identificăm căi de soluționare, susținem aleșii locali.
– Experiența DVS bogată Vă permite să abordați probleme serioase cu care se confruntă APL la general și primarii, în special, atât în cadrul CALM-ului, cât și la ședințele Consilului raional Drochia, a Consiliului Regional de Dezvoltare Nord, membru al căruia ați fost reales în 2019. Cum repartizați timpul pentru a Vă onora obligațiunile?
– Problemele cu care se confruntă primăriile sunt cam aceleași, de asta ne implicăm să găsim soluționare, căci „unde-s mulți puterea crește”. Și fonduri e mai ușor de accesat, dacă suntem consolidați. Consider, că trebuie să împărtășim colegilor din experiența acumulată. Iar timpul îl repartizez, după necesitate, ca să reușesc peste tot.
-Probabil, aveți pe cine miza…
– Am mai spus-o, echipa primăriei este una pe care mă pot bizui și avea încredere deplină. Tatiana Secrieru, secretara Consiliului comunal, la fel are o experiență foarte bogată în această postură, în APL, consilierii își desfășoară activitatea în concordanță cu Planul de dezvoltare a localității. Împreună suntem o echipă consolidată și ne străduim să realizăm Programul electoral în beneficiul cetățenilor.
– În ultimul timp în raion sunt organizate diverse evenimente culturale, aproape la toate participând foarte activ și Primăria Petreni, cu expoziții ale meșterilor populari și bucătari, cu evoluări ale colectivelor de artiști amatori, prin receptivitatea și prezența primarului etc…
– După o muncă minu-țioasă oamenii necesită odihnă și distracție. Ansamblurile noastre folclorice dau curs invitației, apoi, când organizăm și noi evenimente culturale, suntem siguri, că îi vom avea ca oaspeți pe vecinii și colegii din alte primării.
– Domnul Valeriu Tizu, Comuna Petreni include și satul Popeștii Noi, localitatea este una de proporții mici, dar și acolo locuiesc oameni și ei au nevoie de susținere, ajutor și înțelegere.
– Adevărat. Din mai multe considerente numărul populaiei scade, respectiv, se reduce și numărul de copii, iar, drept urmare, satul își pierde viitorul. Această soartă o au și alte localități mici din țară. Însă noi, APL, facem tot ce ne este în puteri pentru locuitorii acestui sat. Am construit apeduct nou, deși în această localitate mică sunt vreo 22-25 de familii, le-am conectat la apă potabilă de calitate. În variantă albă am făcut drumurile, am instalat iluminarea stradală, toți locuitorii au acces la TV prin cablu.
– Este foarte bine, popeștenii de acolo au condiții bune, moderne pentru trai.
– E bine, dar nu totul, mai sunt probleme. Nu există o farmacie cu medicamentele necesare pentru primul ajutor, deși Punctul medical funcționează, nu au un magazin mic cu mărfuri de primă necesitate. Am încercat să soluționăm, dar nu este atât de simplu.
– Domnule primar, Sărbătorile Pascale au trecut, dar atmosfera lor mai este proaspătă. Ce aţi vrea să le doriţi consătenilor cu acest prilej?
– Întâi de toate, vreau să le mulţumesc pentru înţelegere, susţinere, ajutor, implicare, gătinţa de a fi o inimă şi un suflet când este vorba de propăşirea baştinii. Să le urez aş vrea simplele noţiuni ce ţin de sănătate, fericire, succese, putere şi rezistenţă – toate foarte necesare astăzi.
– Vă mulțumim.
Valentina CEBOTARI
În imaginile de jos: străzi cu indicatoare, ca în orașele mari, cu trotuare și drumuri noi, asfaltate sau în varianță albă, ce urmează a fi asfaltate în timpul apropiat.