„Rezultatele inspiră și însuflețesc la noi realizări”
În acest număr al „Gliei Drochiene” vă informăm despre activitatea lui Anatolie NICU, primar de Miciurin, care, împreună cu aparatul instituției și cu consilierii locali, susținuți și apreciați de locuitorii comunității, de Consiliul raional, de unele forțe politice, trudesc la realizarea Programului electoral, care, în consecință, influiențează destinul locuitorilor. Or, alegătorii au decis să dea votul candidatului, în care au avut cea mai mare încredere că le va asigura schimbările spre bine. Trei ani și jumătate de mandat este un termen mult prea insuficient pentru îndeplinirea Programului electoral, dar, totodată, este o perioadă, în care se poate de reușit, dacă depui suflet în ceea ce faci. Echipa actuală nu doar și-a pus sarcini, ci muncește consecvent pentru a transforma în realitate multe din cele preconizate. Despre realizări și fapte frumoase, dar și despre planuri de viitor am discutat cu Anatolie NICU,
primar de Miciurin.
– Domnule primar, din câte cunosc, DVS vă asociați de minune cu satul Miciurin, cu locuitorii lui…
– Altfel nici nu poate fi, doar de baștină sunt miciurinean, aici îmi sunt rădăcinile, aici îmi sunt strămoșii. Și afecțiunea pentru glia strămoșească de mic copil îmi este implantată în suflet. Pe viață.
– Doriți să spuneți, că sunteți plugar, cu drag de glie?
– De acolo vin, de la țarină, de la glie. Așa că ajungând în 2019 la funcția de primar deja cunoșteam problemele ce predominau în localitatea noastră. Împreună cu echipa și consilierii aleșii am structural programul de activitate, apoi am demarat procesele de realizare și de implementare a celor preconizate.
– Ce obiectiv mai important în șirul realizărilor ați înfăptuit, pe care îl puteți considera „cartea de vizită” a satului?
– Proiectul „Recon-strucția și modernizarea sistemului de iluminare stradală” cu o valoare financiară totală de 796099 lei, dintre care suma investițională a constituit 427337 lei, restul a fost contribuție locală.
– Au fost și alte realizări, mai mari sau mai mici, dar toate direcționate la sporirea bunăstării locuitorilor, la amenajare, la dezvoltare…
– De pe urma implementării Proiectului „Construcția rețelei de aprovizionare cu apă” au avut de câștigat atât locuitorii satului Miciurin, cât și cei din Birarovca, cătunul de peste deal. Apa înseamnă viață.
– Au urmat reparații, reconstrucții, amenajări, investiții…
– Scopurile ce ni le-am pus, sarcinile ce ni le-am asumat determină munca cotidiană a administrației publice locale întru bunăstarea locuitorilor noștri. Da, aveți dreptate, a urmat construcția și reparația drumurilor locale, instituțiile etc. Intervenții capitale au suportat Instituția de educație timpurie, care a beneficiat de un acoperiș nou (peste 264 mii lei), Podul din centrul satului (investiție de 940000 lei) și Sala festivă a Primăriei (89 mii lei). În reparație capitală se află Monumentul ridicat în memoria sătenilor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial, investițiile au parvenit din partea AO „Pentru apărarea drepturilor slavilor „VECE” (200000 lei), Consiliul raional și cel local – câte 100000 lei fiecare.
– De ce realizări s-au mai bucurat miciurinenii în această perioadă?
– Mai multe lucrări au fost efectuate la Casa de cultură: reparația fațadei și a pragului, amenajarea intrării, a birourilor, inclusiv, și a Muzeului „Alexandru Lozanciuc” aflat în incinta instituției. Intrarea, deasemenea, a fost pavată și adusă în ordine. Costul lucrărilor de reparații curente și de amenajare a ajuns la 169 mii lei, ele fiind posibile grație unui proect oferit de GAL „Valea Cuboltei”.
– Instituțiile educative din localitate s-au bucurat de atenția și grija administrației publice locale în acastă perioadă?
– Vă referiți la planurile de reparație? Despre cele capitale am relatat mai sus, dar efectuăm și alte lucrări. Avem deja câte trei birouri reparate și amenajate atât la gimnaziu, cât și la grădință (84 mii lei). Activitățile respective vor urma. Copiii din localitate beneficiază de un teren de joacă, construit de PP „ȘOR”, investiția a fost de 150000 lei.
– Domnule Anatolie Nicu, dacă e să vorbim în plan financiar, ați avut investiții suficiente, mijloace din exterior au parvenit la fiecare solicitare?
– Dacă toate ofertele ne-ar fi fost acceptate, am fi avut posibilitate să îndeplinim mai multe obiective. Dar așa am reieșit din ceea ce am avut. Structurate pe anii de referință, putem vorbi de sume investiționale concrete. La capitolul „Transport rutier” au fost cheltuiți: în 2020 – peste 176 mii lei (reparația a 450 metri de drumuri în varianta albă), în 2021 bugetul a prevăzut aproape 384 mii (servicii de reparații curente), iar în 2022 au fost cheltuiți 522 mii lei (la reparații curente – 222 mii, iar pentru reparația capitală a construcțiilor speciale – 300 mii lei).
– Bună investiție în drumuri, care, pe drept cuvânt, exprimă sensul frazei „Gospodarul bun se cunoaște de la poartă/drum”. Deși în fiecare an se face câte ceva, oricum, acest domeniu necesită încă mari investiții. Un alt capitol din activitatea echipei ar fi…
– Iluminarea stradală. În 2020, pentru reparația capitală a instalațiilor de iluminare stradală au fost cheltuiți peste 603 mii lei, dintre care 342 mii lei – din transferurile capitale cu destinație specială și 262 mii lei – din surse proprii. În următorul an au fost investiți 200 mii lei pentru finisarea lucrărilor de reparație capitală a instalațiilor de iluminare stradală.
– Criza energetică ne macină, ne afectează, ne pune în situați critice, dar ne obligă să fim mai economi, mai grijulii. Ce întreprindeți în acest plan?
– În 2021 au fost investiți aproape 60 de mii lei în reparația curentă a conductei de gaze, iar în 2022 cu 80 mii lei a fost achitat proiectul ce prevede termoizolarea grădiniței.
– Anterior ați mai vorbit despre aprovizionarea cu apă, corect, unde este apă acolo este viață. Dar când apa pentru consum e de calitate, atunci ne îngrijim și de sănătatea consumatorilor. Lucrul asupra acestul punct din program continuă?
– Da, aveți dreptate, lucrările la capitolul „Aprovizionarea cu apă” continuă. Dacă în 2020 pentru aceste scopuri au fost cheltuiți peste 242 mii lei, atunci, ulterior, la acest compartiment este implementat un buget mai generos. Guvernul Republicii Moldova prin Programul Național „Satul European”, a alocat 10 mln lei pentru consctrucția rețelei de alimentare cu apă cu o lungime de aproape 20 km. Până în prezent, în sat au fost realizate peste 50% din lucrările prevăzute în proiect. Contribuția proprie la realizarea proiectului constituie 1154.6 mii. Acest buget se află încă în curs de executare.
– Concomitent cu lucrările de reparație, după cum e și firesc, a fost lansat și un set de lucrări de amenajare, care, la drept vorbind, necesită cheltuieli mai mici.
– În ajunul sărbătorilor de Sfintele Paști organizăm lucrări de igienizare a localității, facem ordine și curățenie în locurile publice: la intrarea în sat, prin cimitir, în parc, la Casa de cultură, grădiniță, gimnaziu. Ca să înverzim plaiul sădim arbuști, flori și copaci de tei, salcâm, mesteacăn (în parc), iar puieți de nucari sădim la intrarea în sat. În fiecare an demarăm lucrări de menținere a ordinii la gunoiștea din localitate, evacuăm regulat deșeurile din localitate. Toate aceste lucrări sunt efectuate pe mijloace financiare parvenite din donații de la agenții economici din teritoriu – valoarea totală a cărora constituie în jurul a 40000 lei anual.
– E lăudabil acest lucru și bravo persoanelor care contribuie la susținerea
acestor lucruri frumoase. Fiind într-o deplasare în localitate, am fost martoră la un meci de fotbal spectaculos, aveți o echipă, care joacă foarte bine.
– Tineretul din sat preferă să practice sportul. Și din mijloace parvenite din donație administrația publică locală a procurat pentru sportivii amatori unforme și inventar sportiv, mese de tenis și de biliard.
– O contribuție esențială la educația civică a cetățenilor de orice vârstă sunt faptele reale în aceste domenii. Demonstrează acest lucru atitudinea administrației publice locale față de cultură prin investiții, susținerea artiștilor locali prin orice forme, că nu doar de pâine are nevoie omul.
– Noi ținem la control acest deziderat, susținem și creăm condiții reale pentru dezvoltarea culturii, pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. În afară de reparația Casei de cultură am găsit posibilități să susținem activitatea artiștilor din instituție. Anul trecut am implementat proiectul „Îmbunătățirea condițiilor de activitate a Ansamblului folcloric „Reuțel”, câștigat de la GAL „Valea Cuboltei”, cu ajutorul căruia am procurat echipament în sumă de 139 mii lei și costume naționale de 39 mii lei. Din suma totală de 177.6 mii lei Fondul de susținere a alocat 123 mii lei, restul a fost din contribuție proprie.
– Miciurin este un sat nu prea mare, cu vreo 1600 locuitori. Dar știu, că tinerii nu pleacă, precum în alte localități, ci aleg să rămână la locul de baștină. Probabil, APL are metode proprii de convingere.
– Avem, și se numesc atenție, grijă, interes, investiții etc., adică, grijă și susținere pentru generația în creștere. Ne străduim să oferim tinerilor cât mai multă atenție sub diferite forme. Evident, că începem de la cei mai mici, de la grădiniță, apoi elevii. Sistematic, în fiecare an, în incinta Casei ce cultură, organizăm șezători în ajunul sărbătorilor de iarnă, la Sfântul Andrei și promovăm tradițiile și obiceiurile naționale și locale. Din 2019 încoace, sistematic organizăm și petrecem sărbătorile de iarnă, 8 Martie, Ziua Internțională a copiilor, inclusiv, omagiem cuplurile jubiliare, la desfășurarea cărora avem susținerea financiară a PP „ȘOR”. Această formațiune politică, la fel, a contribuit la organizarea a câtorva excursii pentru copiii de la grădiniță și de la școală la „OrheiLand”. Am reușit să organizăm copiii din gimnaziu într-o excursie prin Locurile Sfinte (Mănăstirea „Rudi”, Mănăstirea „Călărășăuca”), dar și la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Drochia. Pentru organizarea sărbătorilor de iarnă ca ele să aducă bucurii în sufletele copiilor, procurăm cadouri și le înmânăm la inaugurarea Pomului de Crăciun. Anual cheltuim până la 10 mii lei în aceste scopuri. Când este posibil, diversificăm programul de sărbătoare, în seara de Revelion organizăm loterie sau lansăm focuri de artificii. Atunci, evident, costurile cresc, dar nu considerabil. Important este ca tinerii și copiii din sat să beneficieze de sărbători adevărate, cu miracole și surprize frumoase. Ei sunt generația noastră de mâine.
– Anul trecut ați organizat un eveniment grandios – Jubileul de 100 de ani de la înființarea satului, la care am fost prezentă în calitate de reporter. Am menționat acest lucru și acum îl repet, fiindcă într-adevăr a fost o sărbătoare bine gândită, cu un scenariu bine structurat, cu oaspeți dragi și cu un concert de zile mari.
– Am avut idei, forțe, echipă, dar ne-a trebuit și timp suficient pentru o organizare bună. Au fost omagiate personalitățile satului, veteranii, fruntașii etc. Pe lângă colectivele artistice locale și raionale am avut oaspeți din Chișinău, care au venit cu pământeanul nostru Alexandru Lozanciuc, Artist al Poporului din Republica Moldova, Cavaler al „Ordinului Republicii”, numele căruia a fost dat Casei de cultură din localitate. Sătenii noștri au apreciat acest eveniment ca fiind unul dintre cele mai însemnate, cu o valoare istorică, culturală și artistică foarte mare pentru toate generațiile de miciurineni, care va rămâne în istorie, or, satul nostru, pe bune, are o istorie bogată, oameni harnici și frumoși la chip și la suflet care au meritat un astfel de evniment.
– Din discuția noastră am înțeles, că în Miciurin administrația publică locală nu a avut timp de răgaz, ați muncit spre binele oamenilor, a familiilor care locuiesc în această localitate. Dacă generalizăm, cum a fost realizat Bugetul local în acești ani?
– Deși în această perioadă am trecut prin mai multe încercări serioase, cum ar fi pandemia și criza energetică, toruși, am reușit să realizăm planurile financiare, să investim în confortul și în bunăstarea cetățenilor noștri, pentru ce purtăm responsabilitate deplină odată ce ei ne-au încredințat puterea. Evident, trebuie să le îndreptățim așteptările.
– Domnule primar, anul curent este încă în plină desfășurare, probabil, aveți și obiective în curs de lucru, planuri și scopuri noi, iar cetățeni așteaptă ca ele să fie realizate.
– Sigur că avem. Mai sus am vorbit despre implementarea proiectului de aprovizionare cu apă prin Programul „Satul European”. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a alocat mijloace pentru aceste beneficii, parvenite prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Construcția apeductului este în toi. Aproape 1500 de locuitori ai satului Miciurin vor beneficia în curând de apă la robinete.
– Pe viitor ce preconizați să reaizați în comunitate?
– Planuri avem multe, de-ar exista finanțe. Trebuie să continuăm reparația capitală a Casei de cultură. Avem deja pregătit Proiectul pentru termoizolarea gimnaziului și a grădiniței (aici deja o parte din lucrări sunt făcute). În plan mai este amenajarea terenurilor la aceste două instituții, iar în perspectivă – un ministadion la gimnaziu. A rămas de efectuat lucrări de iluminare stradală pe stradelele laterale, nu sunt multe, dar trebuie să facem și acolo lumină. Și mai avem un obiectiv important – drumul de la stația de oprire de la intrarea în sat să fie prelungit până la Mănăstire la Birarovca și finisat cu o stație de oprire. Oamenii au nevoie de condiții bune.
– La realizarea planurilor și a bugetului prevăzut pentru implementarea proiectelor și materializarea ideilor sunt necesare mai multe contribuții?
– Tebuie să menționăm aici și contribuția Consiliului raional Drochia, a consilierei noastre Ala Chirioglo, datorită lor Primăria Miciurin a beneficiat: în 2020 – de 100 mii lei, în 2021 – 80 mii lei, în 2022 – 87 mii, aceștea din urmă fiind repartizați astfel: 77 mii lei pentru achitarea proiectului la termoizolarea clădirii gimnaziului și 10 mii – suport financiar la jubileul de 100 de ani ai satului (din Bugetul local în aceste scopuri au fost alocați 40 mii lei).
– Domnul Anatolie Nicu, Vă cunosc ca fiind un om, deși modest, dar cu un principiu ferm de viață: fapta să nu detașeze de cuvânt. Altfel spus, sunteți un om al cuvântului.
– Cum să vă zic, mă străduiesc să mă țin de cuvânt. Mă simt satisfăcut dacă pot realiza ceea ce promit. În caz contrar, oamenii pierd încrederea. Iar pentru aleșii locali acesta este un risc mare în activitatea publică, încrederea oamenilor cresc, dacă faptele noastre nu sunt contrare promisiunilor.
– Nu v-a fost dificil să puneți ideile în practică?
– Dificil? Nu, pentru că am activat, și activăm, în echipă, consolidați. Împreună cu angajații primăriei, cu aleșii din Consiliul local, cu directorii de instituții, cu societatea civilă, cu agenții economici am încercat să realizăm obiectivele planificate, ele fiind îndreptate la ameliorarea bunăstării cetățenilor. Iar rezultatele bucură nu doar beneficiarii, dar și autorii acestor realizări. Ele, rezultatele și succesele, motivează și însuflețesc la noi fapte, la noi obiective.
– Primarul Anatolie Nicu „se străduie sa nu treacă repede printre oameni, ci se oprește să stea de vorbă cu ei pe îndelete, să le asculte păsul, să le inspire încrederea în sine”. Știam, însă m-ați convins încă o dată, că edilul din Miciurin nu fuge de probleme, dar încearcă să le soluționeze…
– Mulțumesc pentru apreciere.
În imagini: s. Miciurin se primenește și sărbătorește.
Valentina CEBOTARI