O declarație, indirectă, în acest sens, a fost făcută de însuși președintele Parlamentului.
După ce în presă au apărut mai multe informații despre faptul că ex-liderul separatist, Evghenii Șevciuk, și consoarta sa, Nina Ștanski, se ascund de autoritățile tiraspolene la Chișinău, demnitarii noștri s-au gândit că ar fi bine să spună și ei ceva. (Anume să spună, ci nu să întreprindă careva măsuri)…
Primul care „a avut obligația” de a se autosesiza, a fost ministrul de interne Alexandru Jizdan. Acesta a declarat, că autoritățile de la Chișinău nu știu unde se află fostul lider de la Tiraspol, dar a dat toate asigurările, că acest caz va fi investigat. „Deocamdată vedem ce spune Facebook-ul și rețelele de socializare”, zicea șeful MAI. (Deci, în loc să facă o interpelare la vamă sau la SIS, cei de la interne au decis să navigheze pe net)…
Al doilea „comentator” al situației, a fost Vladimir Voronin. În replică liberal-democraților, care au cerut audierea în Parlament a șefului SIS și a vicepremierului pentru integrare, liderul PCRM a spus că Șevciuk deja a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Informația însă a fost dezmințită de același ministru de interne, care a menționat, că Șevciuk „nu a trecut prin aeroport” în ziua invocată de comunist. (Deși, surse din cadrul aeroportului au confirmat plecarea acestuia prin alt coridor, decât terminalul de pasageri sau sala VIP)…
După ce (iarăși în presă) s-a vorbit despre faptul că ex-liderul de la Tiraspol locuiește într-o casă de lux din centrul capitalei, la rampă a ieșit însuși speakerul Candu. Dânsul a confirmat aflarea lui Șevciuk în Chișinău și a declarat că acesta se află sub monitorizarea autorităților moldovenești. (Deci, nu în arest, ci sub monitorizare)…
Mai mult, președintele Parlamentului a dat de înțeles că dosarul penal, deschis pe numele lui Șevciuk la Tiraspol, nu are nici o valoare, întrucât singura autoritate care poate instrumenta astfel de cazuri este Procuratura Generală a Republicii Moldova. (Iar Procuratura Generală, aparent, nu are acces la surse media și facebook și de asta încă nu s-a autosesizat)…
Totuși, cel mai interesant este faptul, că nici europeanul Leancă, nici unionistul Ghimpu și nici patriotul Dodon nu au reacționat la „de-a mijatca” separatistului. Unul își păzește proaspătul fotoliu de vicespeaker, altul corespondează cu divinitatea, iar al treilea decorează fețele bisericești cu distincții de stat…
Apropo, primul decorat este nimeni altul, decât Episcopul de Bălți și Fălești, Preasfințitul Marchel. Cel care figurează într-un dosar penal, deschis de organele de drept, pentru că pe 5 iunie 2014, alături de (pe atunci bașcanul Găgăuziei) Mihail Formuzal și liderul Partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz, a participat la o întrunire „secretă”. Întrunire, la care s-ar fi discutat un plan de destabilizare a situației din Republica Moldova, cu scopul de a schimba vectorul extern al țării…
Prezidentul, însă, i-a acordat lui Marchel Ordinul „Bogdan Întemeietorul”. Ordin, care, potrivit Constituției RM, se conferă: pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității Republicii Moldova; pentru contribuție substanțială la renașterea națională, la consolidarea păcii civice, la instaurarea coeziunii și concordiei în societate, la armonizarea relațiilor interetnice; pentru activitate deosebit de rodnică în vederea sporirii prestigiului țării pe plan internațional…
În contextul dat, cu mențiunea că autoritățile nu au reacționat nici la semnarea „acordului de cooperare” dintre regimul de la Tiraspol și Adunarea Populară a Găgăuziei (majoritatea deputaților căreia sunt membri ai partidelor „votumixte”), concluzia este mai mult decât evidentă: guvernarea susține separatismul!…
P.S. „Prostul face tot ce poate ca să nu treacă neobservat”… (Tudor Mușătescu)
Andrei BULGARU