Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Hoții de copilărie – Glia Drochiană

Politicienii fură chiar și din copilăria copiilor noștri!

Spun acest lucru nu cu titlu afirmativ, ci cu titlu conclusiv. Iar ceea ce m-a făcut să ajung la o astfel de concluzie este discuția pe care am auzit-o marția trecută.

Mergeam pe stradă și în timp ce treceam pe lângă doi pici cu ghiozdanele în spate (ambii de vreo 8-10 ani), am auzit cum unul îl întrebă pe celălalt: băi, tu cu cine vrei să fim noi, cu Rusia ori cu românii?!

Concentrat în drumul meu, nu am prea luat în seamă conversația prichindeilor. Mărog, doi elevi, în drum spre casă, vorbesc între ei… Crească mari și fie sănătoși…

Abia peste vreo jumătate de oră (când dârdâiam de frig într-un troleibus de pe vremea când eu abia mă născusem, iar Brejnev deja murise), discuția dintre cei doi puști mi-a „scârțâit” prin minte și… am înțepenit. Am rămas mască la gândul că tocmai văzusem niște copii care veneau de la școală și în loc să se bulgărească, sau să-și dea ghionturi, sau să se laude cu o jucărie nouă, aceștia discutau „chestiuni politice”!…

M-am întrebat, de ce? și singurul răspuns pe care l-am găsit a fost: pentru că politicienii le fură copilăria. Or, în societatea moldovenească contemporană, copilăria a încetat a mai fi un tărâm de poveste și a devenit „un ținut al basmelor politice”. Iar Făt-Frumos, Harap-Alb și Ileana Consânzeana s-au transformat în Plahotniuc, Dodon și Maia Sandu… (Cei care fac vreo aluzie cu Batman, Spiderman și Wonder Woman, nu au decât să înghită în sec. „Ai noștri” nu sunt super-eroi din comicsurile „imperialiste”, ci personaje din folclorul autohton româno-moldovenesc)…

Cu siguranță, unii (dar mai ales partinicii) vor zice că judec absolut subiectiv și că realitatea este cu totul alta, iar adevăru–i undeva la mijloc…

De acord. Numai că Einstein a demonstrat că totu-i relativ. Deci, subiectivitatea ar putea fi obiectivă, realitatea ar pute fi născocită, iar tot ce-i „la mijloc” ar putea fi interpretabil, pe motiv că balansează…

„Povestea de seară” nu mai figurează în programul emisiunilor de la televiziunea națională. În schimbul acesteia au venit talk-show-urile, de obicei cu iz politic…

Despre ce altceva mai pot discuta copiii noștri, din moment ce înainte de somn ei aud cum stataliștii pro-ruși îi contrazic pe așa numiții unioniști?!

 

P.S. „Cei mai mulți oameni nu se maturizează, ci doar cresc”. (Leo Rosten)

 

Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *