La 24 iunie curent, AO „Agro-Cons” a desfășurat un seminar pe tema: „Produsele legumicole vis-a-vis de sănătatea copiilor”.
La eveniment au participat cei care au tangență nemijlocită cu alimentația copiilor, și anume: producători de legume și fructe din zonă, primari din localitățile raionului Drochia, manageri ai instituțiilor de învățământ preșcolar și preuniversitar, reprezentanți ai Consiliului Raional și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Responsabilii pentru hrana copiilor din instituții au discutat două chestiuni: necesitatea consumului de produse inofensive în alimentația copiilor și îmbunătățirea cadrului legal de achiziție a produselor legumicole.
Participanților le-a fost pe plac locul desfășurării seminarului. Oficiile zăpușite au fost înlocuite cu un „birou” în aer liber. Gazda binevoitoare a fost Maria Darii, director, GȚ „Maria Darii”, s. Chetrosu.
Tudor Darii, director executiv, AO „Agro-Cons”, a menționat că, părinții nu sunt siguri de calitatea produselor consumate de copiii lor în instituțiile de învățământ. Cert este, că de calitatea alimentelor se fac responsabili cei care înfăptuiesc achizițiile publice. De obicei, aceștia verifică doar actele ce confirmă calitatea produsului (certificatul de inofensivitate și factura). De regulă acestea sunt bune, întocmite conform legislației, dar, produsul nu corespunde acestui certificat.
— În final, reiese că hrănim copiii cu hârtie bună, dar alimentele lasă mult de dorit, – a conchis Tudor Darii.
Angela Luncari, șefă, secția siguranta produselor alimentare, Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) Drochia, a informat pe cei prezenți la seminar despre metoda obținerii unui certificat de inofnesivitate. Această procedură nu necesită mari cheltuieli și timp, iar hrana ce ajunge pe masa copiilor este una sigură și calitativă.
Responsabila de la DRSA a ținut să aducă la cunoștință că, spre regret, pe parcursul anului 2015 au fost depistate produse neconforme: 1400 kg de varză și 1500 t de sfeclă roșie cu cantitatea de nitrați peste limitele admisibile. În schimb, pe parcursul anului 2016 probe neconforme nu au fost depistate.
În scopul diminuării riscului de a procura produse mai puțin calitative, Ion Nicora, șef, Direcția Agricultură, CR, a îndemnat primarii, managerii grădinițelor și școlilor să facă achiziții publice nu prin intermediari, dar direct de la producător. La rândul lor, responsabilii de organizarea tendurilor și-au exprimat nedumerirea și s-au revoltat că producătorii din raionul nostru nu participă la licitații. Primarii, la fel, sunt nemulțumiți de legislația în vigoare în ce privește desfășurarea achizițiilor publice.
Producătorii de fructe și legume prezenți la întâlnire și-au manifestat disponibilitatea de a produce la comandă tot spectrul de produse necesare pentru hrana copiilor. Acest fapt denotă despre reîntoarcere la o tradiție mai veche care a existat pe teritoriul localităților – creșterea produselor de către cetățenii localnici, pe care toți îi cunosc. Or, „responsabilitatea producătorului și încrederea consumatorului sunt valorile care trebuie dezvoltate”, a menționat Tudor Darii.
Care au fost propunerile, ideile, recomandările, concluziile din cadrul seminarului, găsiți în secvența video.
Nelly CIOBANU