Gest demn de urmat
„Doi tineri din satul Sofia s-au mobilizat și împart ceai cald și biscuiți refugiaților la un punctul vamal Otaci din nordul țării.”
Această știre s-a răspândit iute pe toate sait-urile și canalurile. Nici frigul, lăsat peste noapte, era între orele 3 și 4 dimineața, nu i-a făcut să ia o pauză. Bărbatul care a filmat imaginile spune, că unul dintre tinerii cu inimă mare este cu necesități speciale, însă acest lucru nu l-a împiedicat să se implice în actul caritabil.
Băieți s-au dovedit a fi din raionul nostru, din satul Sofia, și noi am decis să aflăm mai multe detalii despre ei și fapta lor glorioasă.
„Ei sunt de la Biserica „Iisus Salvatorul”. Unul dintre ei e Vasile Lupașcu, fostul nostru elev, se deplasează greu. După câte cunoaștem situația, ei s-au organizat mai mulți și au ajutat refugiații chiar din primele zile”, – ne spune Aurelia Mocanu, directoare, Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Sofia. – „Sunt bravo! Permanent fac voluntariat, ajută bătrânii, familiile vulnerabile. Biserica baptista, condusa de Victor Popovici, la noi în sat este foarte activă. Cel de-al doilea băiat este Victor. El nu este din sat, dar trăiește aici, în casa unde se educa copiii orfani, la Sergiu Burlacu. Ambii sunt baieti activi și buni”, – a mai adăugat Aurelia Mocanu.
L-am rugat pe Ștefan Raileanu, unul din organizatorii actului de caritate, antrenorul de taekwondo de la Școala sportivă din Sofia, să ne dea detalii:
„La organizarea acestei deplasări caritabile cu intenții de ajutor, susținere și compasiune au paricipat două organizații: Școala sportivă de taekwondo și Biserica baptistă „Isus Salvatorul”. Vineri, a doua zi de la declanșarea războiului În Ucraina, ne-am hotărât să mergem la Vama Otaci ca să susținem refugiații cu ceai și cafea. Am informat elevilor de la Școala sportivă, iar părinții lor s-au încadrat foarte activ în procesul de pregătire. Dânșii au procurat produse alimentare, fructe, apă, au pregătit bucate, tartine pentru cetățenii ucraineni.
Echipa noastră a fost mare, din ea au făcut parte maturii: Mihai Popovici, Sergiu Burlacu, Nicu Iucol și eu, dar și tineri voluntari: Sergiul Moldovanu, Gesica Bejenaru, Olga Ratnicov, Victor Dodiță, Vasile Lupașcu, Lidiana și Matei Mutruc, aceștea fiind din partea Bisericii baptiste din sat.
Noi am fost printre primii, am întâmpinat cu ce am avut refugiații din Ucraina, iar pe la orele 22-23 am plecat acasă. La Vama Otaci rămăseseră doar patru tineri voluntari, care se rânduiau, făceau de serviciu pe rând, în decurs de câteva ore. Camera de luat vederi i-a surprins între orele 3 și 4 dimineața pe Victor Dodiță și Vasile Lucașcu, pe când frații Lidiana și Matei Mutruc se odihneau în automobil, ca peste puțin timp să-i schimbe pe băieți. Așa au făcut ei de gardă până a doua zi.
Am vrut să menționez, că atât maturii, cât și tinerii, s-au dovedit a fi foarte receptiv, plini de compasiune și atașament față de oamenii din țara vecină care s-au pomenit pe drumuri.”
Ștefan Răileanu ne-a mai spus, că au pregătit în sat 3 case pentru cazarea ucrainenilor, dar arunci aproape toți erau în trecere, plecau peste hotarele țării.
Și încă un moment a ținut să menționeze antrenorul copiilor din Sofia: acum la vamă merg mulți doritori de a ajuta persoanele aflate în situație critică. Ba chiar foarte mulți moldoveni sunt veniți din diferite raioane. Echipa lui Ștefan Răileanu se pregătește să facă o acțiune de caritate mai nouă și mai extinsă – să meargă, la fel de echipați cu produse și toate cele necesare, deja la Vama ucraineană pentru a acorda ajutor cetățenilor aflați cu copii acolo în așteptare să poată trece frontiera. Iar afară ninge, e umed și frig…
Despre această inițiativă vă vom comunica surplimentar.
A înregistrat Valentina CEBOTARI