Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Iia sărbătorită în zi de Sânziene – Glia Drochiană

Iia sărbătorită în zi de Sânziene

Piesa principală a costumului popular este cămașa bărbătească sau iia, cămașa femeiască.

Iia sărbătorită în zi de Sânziene
Iia sărbătorită în zi de Sânziene

Românii şi ucrainenii, au păstrat aceste tradiţii strămoşeşti pentru contemporanietate mai bine, la noi în Moldova, ele pe unde au fost date uitării, pe unde au fost influienţate de tradiţiile altor popoare.

Abia în ultimii ani se observă o tendinţă frumoasă de reanimare, de revenire la tradiţia portului naţional. Acum, tot mai des atât tinerii, cât şi vârstnicii apar în locuri publice îmbrăcaţi în port naţional. Şi instituţiile preşcolare dispun de costume pentru micuţi, altoindu-le, astfel, sentimentul de mândrie pentru ţară, pentru neam. Elevii instituţiilor de învăţământ, la toate evoluările, se străduie să îmbrace iia sau cămaşa tradiţională. De artişti nici nu mai discutăm, ei mereu au promovat portul naţional. Spre norocul hainelor tradiţionale, tot mai des se practică ca şi oamenii simpli să se îmbrace în stil naţional la diverse ceremonii: nunţi, cumetrii, botezuri, zile de naştere sau la unele manifestări cu caracter patriotic.

Unul din cei mai consecvenți promotori ai portului naţional este sindicalistul Anatol Leahu, care de fiecare dată, la orice manifestare culturală îşi pune cămaşa naţională. Astfel a procedat dânsul şi recent, de Ziua Universală a Iei.

A devenit o extraordinară tradiţie şi parada portului popular, desfăşurată în cadrul festivalurilor organizate de primării în diferite localităţi ale raionului. La Mândâc, de exemplu, însăşi genericul evenimentului este „Festivalul portului naţional”.

Drept rezultat, în spaţiul public, devin tot mai populari şi mai solicitaţi meşterii, care confecţionează costume populare, cusute şi brodate manual. Din păcate, fiind puţini la număr, ei nu reuşesc să satisfacă cererea mereu crescândă a doritorilor de a procura asemenea articole de adevărată artă. Dar, greu e începutul…

Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *