Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Imaginea Drochiei a fost promovată la Sudul Moldovei – Glia Drochiană

Imaginea Drochiei a fost promovată la Sudul Moldovei

0

De Duminica Mare, la Selemet, Cimișlia, s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului iProsop, dedicat prosopului țesut manual – valoare artistică pe cale de dispariție în RM

 

În această zi s-au reunit zeci de meșteri populari, ansambluri artistice din diverse zone ale RM, primari și oaspeți din mai multe țări.
Tatiana Badan, primara de Selemet, președintă a CALM, a avut în calitate de oaspeți oficialități de rang înalt, mai mulți primari din diferite regiuni al republicii. Printre aceștea a fost și Nina Cereteu, primară de Drochia la al 2-lea mandat și vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Nina Cereteu a mers însoțită de Anasamblul de dansuri populare „Izvoraș”, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, un colectiv de dansatori talentați. Sub bagheta magică a Valentinei Cocitov, mai multe generații de dansatori au fost pregătite la cel mai înalt nivel, cu virtuozitate, cu măiestrie și cu mare dragoste de ceea ce face. Drept rezultat, orice evoluare, atât în orașul de baștină, în orice localitate din țară, cât și peste hotarele republicii, trezește admirația publicului și mândria drochienilor. De fiecare dată, când evoluează colectivul Valentinei „scena sau pământul geme, iar spectatorii îi scaldă în aplauze și strigăte de „Bravo!”
Și inima primarei Nina Cereteu creștea și se umplea de mândrie, când auzea exclamațiile participanților la acest renumit festival, „Izvorașul” drochian era aplaudat lung, frenetic, pe merit și din tot sufletul.
Încă un drochian a dus faima orașului Drochia la acest eveniment important. Damian Spinei, fost bursier orășenesc, care face pași tot mai îndrăzneți pe scenele din Moldova și România, este, la fel, din Drochia, care, prin evoluarea sa, a motivat publicul să se avânte în câteva hore și sârbe tradiționale sub îndemnurile tânărului artist. Astfel primara Nina Cereteu, fiind însoțită de artiști talentați, înfrățiți de-a binelea cu scena, primiți și apreciați de public, a dus cu sine, de la nordul republicii spre sud, în satul Selemet din Cimișlia, crâmpee din arta folclorică și populară a drochienilor, o fărâmă din cultura noastră autentică, care îmbină de minune dansul, tradițiile, obiceiurile, portul național în crearea unei dispoziții bune și în fortificarea sentimentelor de mândrie „pentru ai noștri”.
Nina CERETEU: „ O zi frumoasă și binecuvântată de Duminica Mare, petrecută la Selemet, Cimișlia, alături de oameni frumoși la chip și la suflet! Felicitări pentru primara Tatiana Badan pentru o noua ediție a Festivalului iProsop, organizat la un nivel extraordinar! Mulțumesc Ansamblul de dansuri „Izvoraș”, Valentinei Cocitov, lui Damian Spinei, pentru promovarea imaginii orașului și raionului Drochia. Ca de obicei, ați fost minunați!”.
Băștinașii, acum patru ani, au oferit prioritate ideii de a promova acest nestemat al poporului. Și a fost într-un ceas bun, deoarece prosopul este un element al unității neamului nostru, caracteristic tuturor regiunilor Moldovei, el ne unește și ne prezintă ca identitate, ca neam. Prosopul popular trebuie să unească întreg neamul, să facă oamenii mai buni, mai prietenoși și să consolideze pace. Drept confirmare a scopului festivalului, o mică locuitoare a satului Selemet la lansare a adus pe scenă un porumbel, simbol al păcii, lansându-l apoi în seninul cerului.
Participanții la acest eveniment cultural au putut descoperi și se minuna de podoabele țesute cu multă iscusință de meșterițele populare din sudul țării, dar au avut parte și de muzică, bucate tradiționale, obiceiuri moldovenești, dansuri, voie bună și liniște sufletească!
Festivalul iProsop, care promovează cu consec-vență valorile naționale, devine o mândrie națională.
Beneficiind de sprijinul UN Women, peste 40 de primare și primari au avut posibilitatea să participe în cadrul Festivalului iProsop, subliniind importanța inițiativelor comunitare și a implicării semnificative a femeilor în crearea unei societăți incluzive.

Elena PARASCA, specialistă, tineret și sport, Primăria Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *