Imagini apocaliptice din Dubai: Luxul, transformat în haos
Imaginile din Dubai din această săptămână au părut apocaliptice pentru locuitorii obișnuiți cu natura liniștită a metropolei însorite din deșert.
Orașul nu mai fusese martor la o catastrofă naturală de o asemenea magnitudine de când se țin evidențele, iar distrugerile au devenit evidente abia după ce furtuna s-a risipit, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Emiratele Arabe Unite, din care face parte și Dubai, au înregistrat cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani, cu o cantitate de ploaie echivalentă cu cea a unui întreg an, în doar 24 de ore. Viața pentru mulți dintre locuitorii acestui centru strălucitor al turismului și finanțelor a fost aproape paralizată.
Serviciile de urgență au lucrat non-stop, iar în oraș nu s-au raportat decese, deși un bărbat în vârstă de 70 de ani a decedat după ce vehiculul său a fost luat de ape în emiratul învecinat Ras Al-Khaimah.
Haosul care a urmat a fost de scurtă durată, dar a arătat vulnerabilitatea orașului în fața dezastrelor naturale.
Pe măsură ce pistele aeroportului au fost acoperite de apă, zborurile au fost anulate la unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Mall-urile fastuoase au fost inundate, apa infiltrându-se prin plafoane, iar lifturile din zgârie-nori au încetat să funcționeze, forțând locuitorii să urce zeci de etaje pe scări. Imposibilitatea de a ajunge acasă i-a determinat pe unii șoferi să doarmă în mașini din cauza drumurilor blocate.
Imaginile au fost șocante pentru orașul de lux, o destinație turistică internațională de frunte, care se mândrește cu o infrastructură de clasă mondială, o parte din aceasta cedând în fața dezastrului natural. Ploaia este rară în regiunea Golfului Persic și planificarea urbană nu ia în calcul posibilitatea unor furtuni majore.
Dubai are un model demografic unic. Dintre cei 3,5 milioane de locuitori, 92% sunt străini proveniți din 200 de țări pentru a trăi și a munci în oraș, atrași de statutul său fără taxe și stilul de viață relaxat.
Este a doua cea mai bună destinație turistică din lume, conform unui raport, cu peste 17 milioane de vizitatori anul trecut, atrași de soarele perpetuu, restaurantele gourmet și cumpărăturile de lux.
Întreruperile din această săptămână au afectat aproape pe toată lumea, de la turiști și muncitori migranți, la populația minoritară de cetățeni și expatriații occidentali.
Autoritățile au cerut oamenilor să rămână acasă, dar mulți au ieșit oricum, doar pentru a descoperi că nu se pot întoarce din cauza străzilor inundate.
„Partea înfricoșătoare este că nu aveai unde să mergi”, a spus Sofie, o rezidentă expatriată care a preferat să nu-și dezvăluie numele de familie. Ea a rămas blocată pe drumurile submerse aproape 12 ore, dintre care unele le-a petrecut dormind în mașină.
Pe Sheikh Zayed Road, o arteră cu 16 benzi din Dubai, mărginită de zgârie-nori strălucitori de sticlă, șoferii au raportat blocări aproape complete în unele zone, cu mașini care circulau pe contrasens pentru a scăpa de ambuteiaje. În districtul financiar, sediul operațiunilor regionale ale unora dintre cele mai mari bănci din lume, mașini de lux au fost văzute aproape complet sub apă, în timp ce străzile se transformau în lacuri. În Marina Dubai, o destinație populară pentru vizitatorii occidentali și ruși, mobilierul de la restaurantele și cafenelele învecinate a fost luat de curent.
Pagube semnificative
Când apele s-au retras, străzile au rămas pline de moloz. Imagini în mass-media locală au arătat autostrăzi cu benzi de mașini abandonate.
Pagubele economice provocate de furtună ar putea ajunge la miliarde de dirhami, având un impact semnificativ asupra vehiculelor, proprietăților și infrastructurii, a declarat Avinash Babur, director executiv al InsuranceMarket.ae, un broker de asigurări din UAE (1 dirham este echivalent cu 0,27 dolari).
„Pagubele curente sunt semnificative, cu efecte notabile atât asupra proprietăților publice, cât și private, inclusiv infrastructura cheie”, a declarat el pentru CNN. „Deși Dubai a experimentat furtuni în trecut, intensitatea unică a acestui eveniment a prezentat noi provocări”.
Volumul de apeluri și cereri pentru companiile de asigurări a crescut de zece ori, a continuat acesta, cu o creștere a cererii pentru asigurările de locuințe.
Pe măsură ce unii rezidenți au fost blocați în case fără electricitate și nu au putut să plece din cauza inundațiilor de afară, unii au optat să înoate prin ape pentru a scăpa.
Pentru mulți, izolarea a amintit de blocadele Covid-19 din 2020.
Dependent în mare măsură de vizitatori străini și capital, Dubai a fost unul dintre primele orașe care a ieșit din blocade în timp ce numărul turiștilor a scăzut și prețurile proprietăților au căzut, iar UAE a fost printre primele țări care a atins vaccinarea 100% în noiembrie 2021.
Babur a spus că situația curentă prezintă o oportunitate pentru Dubai „de a-și demonstra reziliența și capacitățile rapide de recuperare, similar cu gestionarea eficientă în timpul pandemiei Covid-19”.
Dependența de smartphone-uri
Cu aplicațiile de mâncare suspendând livrările în timpul și după furtună, unii locuitori au trebuit să apeleze la alimente conservate, sau la orice era rămas în frigiderele lor, pentru supraviețuire. Cei fără electricitate au folosit grătare pentru a găti alimente congelate lăsate să se dezghețe în congelatoare. Unii au avut de suferit și mai rău, cu casele inundate cu apă, conform videoclipurilor împărtășite în mass-media locală, cu bunuri, mobilier și aparate distruse.
UAE are una dintre cele mai mari rate de penetrare a smartphone-urilor din lume, la 96% (Statele Unite sunt la 90%, în timp ce China este la 72%). Locuitorii se bazează foarte mult pe livrările la domiciliu pentru totul, de la alimente și combustibil pentru mașini până la înghețată și pedichiură la un simplu click pe ecran, un fenomen care a luat amploare în timpul lockdown-urilor din pandemia de Covid-19.
Într-o zi obișnuită, străzile orașului sunt pline de curieri grăbiți să efectueze livrările pentru companii care promit expedierea comenzilor de alimente în 20 de minute și de mâncare în 40 de minute. Dar la începutul acestei săptămâni, majoritatea nu au mai făcut livrări. Acest lucru i-a forțat pe oameni să iasă pe jos, ducând la aglomerări mari în restaurantele și supermarketurile din vecinătate, cu cozi de ore întregi pentru alimente în unele cazuri. Unele restaurante au rămas deschise până în orele mici ale dimineții pentru a face față cererii. Locuitorii au raportat rafturi goale pentru unele produse în supermarketuri în ziua următoare furtunii, inclusiv alimente congelate și mese gata preparate. Aplicațiile de livrare au început să-și reia serviciile până joi, dar încă se confruntă cu întârzieri mari.