„Îmi doresc ca Drochia noastră să devină mai atractivă pentru locuitori și mediul de afaceri”
Când Nina Cereteu, primară a orașului Drochia la al 2-lea mandat și vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a făcut această declarație (decembrie 2021), în planurile primăriei deja era inclusă reparația capitală a bulevardului Independenței.
Lucrările au demarat la începutul lunii iulie, curent, proiectul tehnic fiind elaborat la finele anului 2021. ÎPS „Corsag” SRL din Edineț, care a câștigat licitația, a desfășurat un adevărat șantier de construcție: tehnică variată, mare, mică și mijlocie, echipe respective de muncitori, îndrumați și dirijați de șefii de șantier, au inițiat mai multe tipuri de munci pe terenul deschis, unde nici circulația transportului și nici deplasarea pietonilor nu a fost întreruptă. Mai mult chiar, lucrările se desfășurau concomitent pe diferite sectoare, ele având un caracter divers, dar și un ritm sporit. Iar către Hramul orașului, lucrările de construcție capitală au fost finisate și orășenii s-au petrecut și au dansat în voie pe piața recent așternută cu asfalt proaspăt.
Însă unele lucrări au mai continuat și după hram. Este vorba de completarea trotuarelor, de instalarea (deja finisată) a bordurelor, a semnelor de circulație etc. Mai recent, au fost marcate trecerile pentru pietoni, locurile de parcare ale automobilelor, spațiul de deplasare a pietonilor paralel cu vehiculele, pentru ce Piața centrală a fost repartizată pe sectoare, conform Regulamentului rutier, pentru a securiza deplasarea, semnificaţia semnalizării rutiere fiind tuturor bine cunoscută. Mai mult, pentru a garanta siguranța tuturor participanţilor la trafic, în afară de indicatoarele respective instalate pe stâlpi la toate intersecțiile, trecerea pentru pietoni pe partea carosabilului au fost efectuate cu două culori: roșu și alb, ceea ce evidențiază intersecțiile problematice, mai aglomerate. Mai mult, s-a adăugat și o trecere de pietoni nouă.
Primele treceri în culorile alb-roșu au apărut recent pe bul. Independenței, marcajul rutier indicând organizarea circulaţiei, avertizarea sau îndrumarea participanților la trafic. La fel, au apărut marcaje cu săgeți în toate direcțiie, în dependență de ce vor să indice.
Marcajele rutiere, indicatoarele pe stâlpi sunt norme ce determină circulaţia vehiculelor şi pietonilor pe drumurile publice. Iar participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie, semnalele, marcajul şi indicaţiile agentului de circulaţie, ca să nu se expună pericolului, precum şi să nu creeze neîntemeiat obstacole altor participanți la trafic.
Pagină realizată de Elena PARASCA, specialistă, tineret și sport, Primăria Drochia