Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Implicare şi exemple de bune practici în şcolile eTwinning – Glia Drochiană

Implicare şi exemple de bune practici în şcolile eTwinning

0

eTwinning este o comunitate a şcolilor din Europa care oferă lucrătorilor din învăţământ o platformă unde aceştia pot comunica, face schimb de idei, dezvolta proiecte, mai pe scurt, se pot dezvolta, utilizându-şi întregul potenţial.

 

Colectivul gimnaziului Nr.2 din regiunea Fabricii de Zahăr
Colectivul gimnaziului Nr.2 din regiunea Fabricii de Zahăr

Platforma eTwinning a fost lansată în 2005 de către Programul Uniunii Europene pentru Educaţie Digitală, fiind cofinanţată de către Erasmus+. Aici sunt înscrise şcoli şi profesori din 44 şcoli europene, printre care şi Republica Moldova. Cadrele didactice care vor să fie parte a comunităţii eTwinning trebuie doar să se înscrie pe această platformă de învăţare, urmând apoi să li se deschidă o uşă virtuală, plină de posibilităţi de dezvoltare, conectare cu profesori din aceeaşi comunitate, îmbunătăţire a competenţelor profesionale, etc.  Printre subiectele care pot fi învăţate şi aprofundate pe platforma eTwinning de către profesori, iar ulterior predate elevilor, este şi cursul de Dezinformare şi Competenţe Media, care este, de altfel, şi tema anuală a platformei eTwinning. În acest scop, profesorii înregistraţi pe platformă pot descărca o carte digitală, în care pot învăţa sau aprofunda, după caz, concepte precum dezinformare, competenţe media. De asemenea, pot găsi resurse, instrumente şi exemple despre cum pot fi implementate aceste concepte în sala de clasă, astfel încât elevii să-şi poată forma o cultură media, să fie consumatori de media de calitate, să analizeze şi să-şi formeze gândirea critică. Dar cursul de Competenţe Media nu este singurul care poate fi accesat, platforma oferind multe alte subiecte pe care profesorii le pot implementa în clasele la care predau. Pe lângă resursele foarte variate pe care le pot găsi aici cu privire la disciplina pe care o predă fiecare, profesorii îşi mai pot forma competenţe şi în alte domenii conexe activităţii de predare. Spre exemplu, aici pot fi găsite proiecte de artă, implementate de către profesori din diferite ţări la clasele mici şi gimnaziale, puteţi învăţa despre cum poate fi transformată povestea preferată într-o poveste digitală, puteţi deveni expert în combaterea bullying-ului în şcoala în care predaţi, şi multe altele.

În Republica Moldova, programul eTwinning a fost lansat în 2013, urmând ca în 2021 să fie implementat cu succes şi în două instituţii preuniversitare din oraşul Drochia. Este vorba despre IPLT „Bogdan Petriceicu – Haşdeu” şi Gimnaziul nr. 2, din regiunea fabricii de zahăr. Profesorii de la cele două instituţii au fost  printre primii din raion care s-au înregistrat pe această platformă de învăţare, pentru ca ulterior să depună pachetul de documente pentru a primi sigla de „Şcoală eTwinning”. Aşa cum a menţionat Dorina Vacari, profesoară la Gimnaziul nr. 2, obţinerea unei astfel de sigle nu trece pe o cale tocmai uşoară, pentru aceasta fiind necesară o muncă temeinică de documentare, aplicare a cunoştinţelor dobândite anterior, posedarea competenţelor de utilizare a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC). De asemenea, cunoaşterea limbii engleze este un mare avantaj pentru cei care aplică, întregul schimb de informaţii fiind efectuat în această limbă. Nu mai puţin importantă este dorinţa profesorilor  de a participa, împreună cu elevii, la proiecte didactice dezvoltate on-line pe această platformă, dar şi accesul elevilor şi profesorilor la echipamentele digitale conectate la internet, pentru a facilita conectarea şi comunicarea acestora cu partenerii de proiect eTwinning. Odată îndeplinite aceste condiţii, cele două instituţii au trecut printr-un proces minuţios de verificare şi selecţie, urmând ca în aprilie, 2021, să fie declarate şi să le fie aplicată eticheta de „Şcoli eTwinning”. O bucurie enormă şi o recunoaştere a calităţii excepţionale a educaţiei care este aplicată în aceste două instituţii de învăţământ. Urmare a acestui fapt, atât Liceul „B.P. Haşdeu”, cât şi Gimnaziul nr. 2 au publicat postări în care şi-au exprimat gratitudinea şi şi-au asumat angajamentul de a continua bunele practici. Astfel, pe pagina unei reţele de socializare a Gimnaziului nr. 2 găsim următoarea afirmaţie: „Onorați să purtăm titlul de Școală eTwinning, ceea ce reprezintă o recunoaștere europeană a calității proiectelor desfășurate de profesorii și învățătorii gimnaziului nostru. Ne bucurăm cu toții, de la mic la mare, de acest certificat și premiile ce au ajuns la noi. Mulțumim, eTwinning Moldova”! Iar cei de la Lceul „B.P. Haşdeu”, la fel, într-o postare publică, scriau următoarele: „Suntem ȘCOALĂ eTWINNING!

Aceasta am exclamat pe 22 martie 2021, când au fost anunțate rezultatele pentru titlul de Instituție eTwinning. O școală ce promovează liderismul și partajează exemple de bune practici.

Aceasta susținem și astăzi, când, într-un final, am primit plăcuța personalizată de „Școală eTwinning.” Suntem un liceu care este profund atașat ideii de comunicare și colaborare în echipă, o instituție în care elevii sunt vectori ai schimbării. Vom continua să promovăm valorile eTwinning și vom fi o instituție-model pentru alte școli din Moldova.

Mulțumim echipei #eTwinningMoldova pentru titlul onorific pe care l-am primit”.

Marcela VOVC

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *