Împreună pentru sat
Satul Chetrosu a câştigat 15 mii lei în cadrul proiectului “Împuternicirea comunităţii entice din Moldova”. Cu banii de pe proiect şi cu suportul financiar al agenţilor economici din localitate au fost renovate două terenuri de joc pentru gradiniţele: “Ghiocel”, “Izvoraş”, precum şi panoul informativ al primăriei.
Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă a oferit un grant pentru WSOS/GLC, destinat implementării programului „Împuternicirea comunităţilor etnice din Moldova” în perioada 1 mai 2014 – 31 decembrie 2015. Acest program este implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse şi Consultanţă „Ograda Noastră” ONG, în colaborare cu Biroul pentru Relaţii Inter-etnice (BRI) în Moldova.
Scopul programului este împuternicirea minorităţilor din Moldova de a solicita şi, ulterior, a îmbunătăţi condiţiile sociale, economice şi politice la nivel local şi naţional.
Pentru implementarea acestui program au fost selectate 15 comunităţi din 7 raioane cu prezenţa semnificativă a minorităţilor etnice şi naţionale. Accentul special se pune pe minorităţile rome, ucrainene, bulgare, găgăuze şi cehe. Una dintre comunităţile alese este s. Chetrosu.
Varvara Neniţă, mediatorul comunitar al romilor din s. Chetrosu şi coordonatoarea acestui proiect, a reuşit să realizeze toate obiectivele programului. S-a pus accentul pe promovarea egalității de gen, dar și pe incadrarea în societate a minorităţilor, precum şi educarea comunității în aspectele toleranţei și respectării drepturilor acestora.
Totodată, proiectul a unit locuitorii satului, indiferent de etnie, vârstă, apartenență sexuală sau religioasă. Astfel, în cadrul implementării lui toți au muncit pentru atingerea unui scop comun în dezvoltarea satului. Instituțiile care chiar aveau nevoie de o schimbare au fost grădiniţele „Ghiocel” și „Izvoraş”. În urma realizării proiectului în cauză, primăria localității, de asemenea, a beneficiat de renovarea panoului informativ.
Cu ajutorul Centrului de Resurse şi Consultanţă „Ograda Noastră”, al unor agenţi economici, între care soții Andrei și Svetlana Postolache, Viorel Cojocari, Mihail Foalea, Artur Cebotari, dar și cu implicarea directă a sătenilor, pe terenurile de joacă ale copiilor au fost instalate un tobogan, o plasă pentru baschet, două căsuţe şi un vapor.
În semn de mulţumire copiii de la grădiniţe au organizat un concert de cântece şi poezii, dar şi „starturi vesele” cu participarea părinţilor şi micuților.
Oaspeții de la Chișinău, Tatiana Costev, directoare, Centrul de Resurse şi Consultanţă „Ograda Noastră”, Elena Ţurcan, coordonator de programe, au înmânat diplome şi au adresat cuvinte de felicitare și apreciere întregii comunități. La final Tatiana Costev a declarat că i-a plăcut să lucreze la acest proiect împreună cu mediatorul comunitar Varvara Neniţă și speră că astfel de inițiative se vor bucura de continuitate.
Cristina JITARU