A început actul II al Baletului Merlaison, numit și Baletul Curții…
În iulie 2011, PLDM a lansat o atare inițiativă, care, ulterior, a fost avizată pozitiv de Înalta Curte. Atunci, proiectul a fost semnat de 35 de deputați, dintre care 31 liberal-democrați și 4 liberali. (Apropo, limitarea imunității parlamentare a fost prevăzută și în programul de guvernare al AIE)
La 1 noiembrie 2013, în cadrul unui briefing de presă, coaliția de guvernare (PLDM, PD și PL) anunța cu mare fast despre înregistrarea unui proiect de modificare a Constituției cu privire la abolirea imunității absolute a deputaților. „Nu este admis ca un deputat, care săvârșește, poate, unele acte: infracțiuni, ori contravenții administrative, ori are un comportament… și prin asta încalcă legea… Nu este admis ca astfel de persoane să fie mai presus de lege și, respectiv, să se bucure de tot felul de privilegii și imunități”, declara atunci, deputatul Candu. (Apropo, proiectul fusese semnat de 50 de deputați)
După ce și de această dată primise aviz pozitiv din partea Curții Constituționale, la 4 iulie 2014, conștienți de faptul că nu are cele 67 de voturi necesare, coaliția de guvernare a acceptat propunerea comuniștilor de a supune votului proiectul și în a doua lectură… Cu 55 de voturi pentru și 35 – contra, acesta a fost respins de Parlament. Împotriva ridicării imunității parlamentare au votat atât actualii neafiliați-transfugi comuniști, cât și unii deputați socialiști. (Apropo, deputatul Candu a absentat de la acea ședință)
La 11 aprilie 2016, majoritatea majorității parlamentare (39 de deputați), a prezentat Curții Constituționale, spre avizare, proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 70 din Constituție. Exact într-o saptămână, Înalta Curte „a dat undă verde” acestei inițiative și acum, Parlamentul are la dispoziție 6 luni pentru a revizui Legea Supremă… (Apropo, prin coincidență sau nu prea, peste 6 luni, tot cu ajutorul și datorită deciziei Curții Constituționale, se vor desfășura alegerile prezidențiale)
Paradoxal, însă, „ruinele” PLDM-ului au refuzat semnarea documentului. Același lucru au făcut și cei din curentul PSRM… Totuși, ambele formațiuni au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității parlamentare, dar au ținut să menționeze faptul că nu prea cred în realizarea acestui proiect. Or, în cazul în care legea este adoptată, ăștia își vor asuma și ei meritele, iar dacă inițiativa nu trece de parlament, ei tot rămân buni, cuminți și detreabă, pentru că nu au semnat-o… Un fel de persoane pe care le atrage lumina unui felinar, dar care, încă, nu-și pot decide esența: fie sunt niște somnambuli de rând, fie niște bețivi rătăciți la oră târzie, fie niște dame de bulevard, dar cu fițe de curtezană… (Apropo, printre cei care nu au iscălit la acest proiect de lege se numără și liberalul Ghimpu, iar democratul Diacov, cum a fost așa și a rămas, contra ridicării imunității deputaților).
Până la urmă, dacă toți deputații susțin ridicarea imunității, de ce nu adoptă din start o modificare a Constituției?! La ce bun tot acest show cu ieșiri publice și sesizări a Curții Constituționale, care deja de 2 ori avizase pozitiv astfel de inițiative?
P.S.: „Nebunul” este o piesă de șah care poate muta oricâte pătrățele, dar numai pe diagonală”.
Andrei BULGARU