Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
In memoriam – Glia Drochiană

Ion DRUȚĂ

La vârsta de 95 de ani s-a stins din viață marele scriitor al Moldovei  Ion Druță, un nume bine cunoscut și înalt apreciat în lumea întreagă.

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, raionul Dondușeni. A absolvit școala de silvicultură și Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „Maxim Gorkii” al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S. Din 1969 se stabilește cu traiul la Moscova.

Operele marelui scriitor au fost traduse în zeci de limbi din întreaga lume. „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre!”, „Horia”,  „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țărânii în pământ”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei”, „Păsările tinereții noastre”, „Casa Mare”, etc. sunt opere bine cunoscute, citite și răscitite, traduse și jucate pe scenele lumii. Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține Titlul de „Scriitor al Poporului”. Pentru piesa  „Casa Mare”, nuvela „Ultima lună de toamnă” și romanul „Balade din câmpie” (prima parte a dilogiei „Povara bunătății noastre”). A fost ales ca membru de onoare al Academiei Române și membru titular al Academiei de Științe a RM,  Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014). Pentru anul 1990 a fost inclus în lista celor 10 scriitori fruntași din lume. Pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale scriitorului i-a fost acordat Premiul de Stat pentru 2008 și Titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pentru același an. În 2009 Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”. Academician, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Moldova…

Cunoscutul critic literar Mihai Cimpoi:Prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”.

A fost un scriitor de mare valoare, care a știut, prin opera sa, să aline multe suflete… Stilul abordat l-a făcut să devină și să rămână renumit. Foarte mulți oameni se regăsesc în personajele lui Ion Druță. Opera sa literară face parte din patrimoniul cultural românesc și universal. O pierdere colosală și irecuperabilă.

Condoleanțe familiei și apropiaților. Dumnezeu să-i ierte păcatele.  Fie-i veșnică amintirea!

Anatol NICU, primarul, Consiliul local Miciurin

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *