În Moldova crește cererea pentru generatoare și lămpi solare
Frigul și întunericul bagă frica în moldoveni. După anunțul autorităților că ne așteaptă o iarnă grea cu deconectări și economii, oamenii se grăbesc să-și cumpere surse alternative. Astfel că cererea la generatoare, lămpi cu energie solară și chiar lumânări a crescut semnificativ.
Prețurile variază de la sute la câteva mii de lei, astfel că doar o mică parte din cetățeni își pot permite ceva mai scump, transmite Știri.md cu referire la cana5.md.
Majoritatea se aprovizionează cu lanterne și lumânări. În același timp, aproape toți cei cu care a vorbit echipa Canal5 sunt revoltați că guvernarea PAS a adus țara în acest dezastru.
Potrivit consultanților din centrele comerciale specializate, cererea pentru surse alternative de electricitate și dispozitive de iluminat crește constant și va continua să urce, având în vedere informațiile despre posibilele întreruperi de curent și scumpirea energiei.
Alexei Bânzaru, manager:
„Problema asta e destul de actuală e din prezent nu e din trecut, cred după cum văd și eu urmăresc și eu un pic noutățile da o să crească, probabilitatea e destul de mare problema e destul de actuală.
Cele mai populare generatoare sunt cele de la 3 la 5 kW. Acesta este un variant optim pentru cazurile de urgență, când trebuie să pornești câteva becuri, televizorul sau frigiderul. Prețul lor variază între 3.500 și 13.000 de lei, în funcție de producător și model.
Generatoarele mai puternice, de la 6,5 la 8 kW, la care se pot conecta mașina de spălat sau congelatorul, costă între 17.000 și 50.000 de lei, unele chiar mai mult. Consumul mediu de combustibil al acestora este de un litru pe oră pentru fiecare kW de putere. Prețul unui generator echipat cu baterie și sistem de pornire automată începe de la 20.000 de lei”.
Cererea a crescut și pentru încălzitoare de diferite tipuri, precum și pentru butelii de gaz pentru aragaz. Prețurile lor au rămas, deocamdată, la nivelul anului trecut: buteliile de gaz costă între 1.500 și 4.500 de lei, în funcție de volum, iar încălzitoarele între 350 și 1.500 de lei.
Potrivit consultanților comerciali, cea mai mare cerere este pentru sursele alternative de iluminat – lanterne, becuri economice, lumânări și baterii electrice.
Vânzările acestor produse au crescut cu aproximativ o treime față de nivelul obișnuit. Oamenii cumpără în mod activ lămpi de interior combinate cu panouri solare.
Acestea sunt cu aproximativ 20% mai slabe decât cele conectate la rețea și costă între 350 și 800 de lei. „Hitul sezonului” sunt lămpile cu baterii reîncărcabile, ușor de utilizat, compacte și accesibile ca preț, și pot funcționa între 5 și 10 ore cu o singură încărcare.
Prețul lor variază între 250 și 4.000 de lei sau mai mult. Conform prognozelor comercianților, prețurile pentru toate sursele alternative de iluminat ar putea crește cu cel puțin 15-20% în perioada următoare.
Locuitorii Chișinăului, cu care au discutat jurnaliștii Canal5.md , s-au arătat nemulțumiți față de posibile întreruperi de curent, mulți comparând această perioadă cu anii ’90, caracterizați prin lipsuri și dificultăți.
„Va fi o catastrofă. Doamne ferește! Și produsele o să expire”
„Este foarte greu chiar și să te gândești la asta. Să aprinzi lumânări este periculos. Cred că Guvernul trebuie să rezolve ceva, să facă ceva pentru oameni.”
„O să murim cu încetul, pentru că nu sunt nici lemne, nici cărbune, iar pensia, gata, nu-i. Ieri am primit 1.300 de lei și i-am cheltuit imediat. Dar cum să mă încălzesc? Cum să mă încălzesc nu știu, totul depinde de electricitate.”
„Clar că nu sunt pregătită. De unde, dacă nu știu nimic. O să cumperi generator pentru apartament? Nu știu…”
„Ce putem face? Să ne întoarcem iar în secolul 19? Să luăm lămpi cu kerosen? Parcă am trecut demult peste asta.”
„Lumânări, lanterne… Generator – nu, nu sunt bani pentru a-l cumpăra. Pensia de 1.900 de lei – poți cumpăra lemne și cărbune?”
„Ce ne rămâne de făcut… Am mai trecut printr-o perioadă similară, când puneam arzătoare, sobe și scoteam coșul de fum afară. Vor încălzi apa în sticle, ca de obicei. Ne-am obișnuit cu greutățile, mereu sunt experimente făcute pe seama noastră.”
„Pensionarii… vor fi nevoiți să meargă din nou să vândă hainele vechi pe tarabele de la piață, ultimele căni, pahare…”
La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici cu 27,5%, de la 13 lei 13 bani la 16 lei 74 bani.
Premierul Dorin Recean a declarat că în Republica Moldova ar putea avea loc întreruperi de electricitate în cazul în care cel mai mare furnizor de energie electrică, Moldovagaz, care se află în regiunea transnistreană, va rămâne fără gaz din cauza întreruperii tranzitului din Rusia prin teritoriul Ucrainei. Potrivit lui Recean, întreruperile de curent ar putea dura chiar și câteva ore.
Totodată, amintim că înainte de venirea iernii, Moldova s-a confruntat cu o criză energetică din cauza faptului că autoritățile nu au aprovizionat din timp țara cu gaz natural.