În Republica Moldova începe Recensământul populației și locuințelor
În Republica Moldova începe recensământul populației și locuințelor. În premieră, recenzorii vor colecta informațiile nu pe hârtie, ci în format digital, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Recenzorii vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația și alte aspecte.În Republica Moldova începe recensământul populației și locuințelor. În premieră, recenzorii vor colecta informațiile nu pe hârtie, ci în format digital, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Recenzorii vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația și alte aspecte.
Astfel, începând de astăzi și până pe 7 iulie, circa 4.000 de recenzori vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre cetățeni și despre locuințe, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul banilor sunt oferiți de Uniunea Europeană.
Șeful direcției Recensăminte de la Biroul Național de Statistică, Dorin Lozovanu, a precizat pentru Radio Moldova că participarea la Recensământ este obligatorie iar persoanele care vor refuza să completeze chestionarele și nu vor putea fi convinse prin nicio metodă, riscă o amendă de până la 2.500 de lei.
Autoritățile estimează că primele rezultate vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. În același timp, acestea au precizat că informațiile oferite sunt confidențiale și protejate prin lege, folosite în scopuri statistice.
Potrivit premierului Dorin Recean, datele colectate la Recensământul persoanelor și locuințelor din 2024 vor ajuta la repartizarea transparentă a resurselor financiare pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova.
Precizăm că recensământul populației și locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării. Ultimul Recensământ a avut loc în 2014 și s-a desfășurat timp de două săptămâni.