Sâmbătă, 16 decembrie, poliţiştii Inspectoratului de poliţie Drochia, au organizat Ziua uşilor deschise — o acţiune dedicată aniversării a 27-a de la constituirea Poliţiei Naţionale.
Evenimentul a demarat cu depuneri de flori în memoria eroilor căzuți pentru integritatea țării, apoi a continuat în sala de festivităţi. Raportul de activitate a colectivului inspectoratului pentru 2017 a fost prezentat de Maxim Bernic, şef, Inspectoratul de poliţie Drochia, care a menţionat, că angajaţii IP Drochia supraveghează respectarea legii de către cetăţeni, dar îşi desfăsoară activitatea în condiţii maxime şi de suprasolicitare emoţională. Deşi sunt realizări şi succese frumoase, realizate prin muncă minuţioasă, atitudine serioasă şi eficientă, prin profesionalism şi calitate înaltă, dânsul a menţionat, că anul 2017 a fost unul dificil, dar interesant, deoarece au avut de implementat în practica de activitate acţiuni, desfăşurate cu scopul de a fi mai aproape de societate şi de a spori încrederea faţă de organele poliţiei. Astfel, pe parcursul anului, pe teritoriul raionului Drochia, au fost înregistrate în total 621 de infracţiuni: uşoare -171, mai puţin grave -351, grave — 96, deosebit de grave — 1, excepţional de grave -3,% descoperirii fiind de 73.
Angajaţii inspectoratului, prin activitatea lor de zi cu zi, au avut menirea să contracareze comiterea faptelor ilicite, atât prin intermediul lor personal, cât şi prin atragerea populaţiei. Astfel, pe parcursul anului curent, în vederea sporirii eficacităţii conlucrării cu societatea, în toate localităţile administrative deservite din raion, au fost constituite 81 de sectoare de „Supraveghere de Vecinătate”, care întrunesc 2128 membri. Au fost efectuate 557 de întruniri, la care au fost prezenţi 2215 participanţi, desfăşurate 68 de razii, cât şi întruniri cu APL, la care au participat 1050 membri din sectoarele de vecinătate. Este de menţionat faptul, că în rezultatul conlucrării cu membrii sectoarelor „Supraveghere de Vecinătate”, pentru rezultate pozitive obţinute la compartimentul prevenirii şi descoperirii contravenţiilor şi a infracţiunilor, 3 membri ai sectoarelor din localităţile Mândâc şi satul Drochia au fost menţionaţi cu diplome de onoare. Tot la acest compartiment, raionul Drochia, având în palmaresul său descoperite 2 infracţiuni, 7 contravenţii şi 17 sesizări, a devenit „imaginea” proiectului naţional.
Mai mult, colaboratorii inspectoratului au organizat şi au participat la un şir de acţiuni sociale: campaniile „Pietonul”, „Adolescenţă fără devianţă”, „16 zile de activităţi împotriva violenţei în bază de gen”, „Din culisele poliţiei”, au fost ținute un şir de lecţii de instruire şi informare privind comportarea copiilor în stradă. Au fost colectate bunuri materiale, cât şi produse alimentare, care au fost donate familiilor social-vulnerabile din satele Gribova, Mândâc şi din or. Drochia.
De exemplu, în cadrul campaniei ”Din culisele poliției”, în fiecare localitate a fost ales câte un lider de opinie, trei dintre ei, printre care și Valeria Zaporojan, au participat la un seminar republican, unde au prezentat cu succes raionul.
Aşadar, activitatea poliţiei astăzi se referă nu doar la administrarea ordinii publice. Ea trebuie să interacţioneze cu societatea, îndeplinindu-şi rolul într-o maniera neutră şi înalt profesionistă.
Un grup de poliţişti-veterani s-a învrednicit de Diplome de mulţumire din partea Inspectoratului General de poliţie şi a MAI pentru încredere, demnitate şi patriotism.
Unii primari, veterani, dar şi tineri ai societăţii civile au adresat cuvinte de recunoştinţă poliţiştilor pentru munca efectuată. Au fost vizionate câteva filme de scurt metraj din activitatea istorică a inspectoratului. La eveniment a fost prezent şi polițistul junior David Măntăluță din s. Pelinia, protagonistul filmului naţional “Poliţist pentru o zi”.
În cadrul “Uşilor deschise” vizitatorii, printre ei şi mulţi copii, au mers la muzeul comisariatului, unde au luat cunoştinţă cu interes de exponatele poliţieneşti. În faţa Inspectoratului de poliţie le-a fost prezentată tehnica și mijloacele speciale din dotare, precum și automobilele de serviciu.
Pe stadionul orăşenesc au fost organizate aplicaţii. Cu interes au fost urmărite evoluările echipelor de poliţişti: fetele la mânuirea armelor din dotare, iar băieţii — cu exerciţii de luptă corp la corp, cât şi reţinerea unui infractor de către un câine dresat sau cum un alt patruped caută insistent şi găseşte ascuns într-un automobil un pachet cu droguri. Foarte mulţi curioşi a adunat operaţiunea de descarcerare şi acordarea primului ajutor unei persoane ajunsă în situaţie de risc după un accident rutier imaginar.
Evenimentul a demonstrat societăţii civile, reprezentanţii cărora au asistat şi au participat sâmbătă la şirul de acţiuni al poliţiştilor, că priorităţile angajaţilor Inspectoratului de poliţie Drochia constau în creşterea gradului de siguranță publică şi în apărarea drepturilor cetățenilor.