Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114 Incursiune în trecut, prezent și viitor (FOTO) – Glia Drochiană
La 15 octombrie 2017, în unica localitate cu rădăcini răzeșești din nordul Moldovei, sat cu frumoase tradiţii şi vechi obiceiuri, a avut loc o minunată sărbătoare cu genericul „Popeștii de Sus: ieri, azi, mâine”.
Distribuie Știrea
Pâine şi sare primarului Iurie GROSU, în semn de recunoştinţă
La 15 octombrie 2017, în unica localitate cu rădăcini răzeșești din nordul Moldovei, sat cu frumoase tradiţii şi vechi obiceiuri, a avut loc o minunată sărbătoare cu genericul „Popeștii de Sus: ieri, azi, mâine”.
Sătenii și oaspeții invitați la manifestare s-au adunat împreună să celebreze valorile și veșnicia: Omul, Munca şi Frumosul.
Pe la amiaza zilei de duminică, pe când cumpărătorii şi vânzătorii revin de la piaţă, enoriaşii se întorc de la sfântul lăcaş, iar tineretul „face ochi” după noaptea activă petrecută la discotecă, spre stadionul din Popeştii de Sus au prins a curge rânduri de localnici îmbrăcaţi sărbătoreşte. Între toţi se făceau deosebit de vizibili cei gătiţi în strai naţional: femei şi bărbaţi, elevi şi pici de grădiniţă. În costum popular a venit şi Iurie Grosu, primarul satului, având implantate pe chip emoții și puternice trăiri lăuntrice. Ne-a și explicat:
— Suntem la prima ediție a acestui eveniment. Este și natural să avem emoții, deși pregătirile au fost serioase și gospodărești. De aceea mă bucur, că sătenii se adună, rând pe rând, să celebrăm împreună Omul, Munca şi Frumosul.
“Popeştii de Sus: ieri, azi, mâine”, acesta a fost genericul evenimentului. Astfel că manifestarea a fost o împletire dintre trecut, prezent şi viitor, armonios ornată cu tradiţii culturale, bucate alese caracteristice localităţii şi cu multă voie bună.
La sărbătoare, pe lângă primarul satului Iurie Grosu, directorul SRL “Popeşteanca-Agro”, Andrei Starii, săteni veniţi în număr mare, au participat Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi Vitalie Josan, vicepreşedintele raionului Drochia.
În luarea sa de cuvânt parlamentarul a menţionat importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor, dar şi necesitatea promovării lor.
— Cunosc faptul, că satul Popeştii de Sus este o localitate cu rădăcini răzeşeşti şi cu un spirit de gospodar care în timp a devenit o calitate a popeştenilor, — a menţionat Corneliu Padnevici. — Mai ştiu că la Popeştii de Sus şi astăzi se mai ţes covoare, meşteşug transmis din generaţie în generaţie. Am mai auzit că oamenii din partea locului s-au făcut vestiţi şi prin fântânarii iscusiţi, prin neîntrecuţii meşteri de butoaie, prin talentaţi tâmplari. Tocmai de aceea sunt mai mult decât binevenite astfel de întruniri ale consătenilor de vârstă diferită. Or, în cadrul lor oamenii în etate, ca să zic aşa, îşi „pun” la vedere experienţa, realizările, îşi împărtăşesc gândurile, fapt ce serveşte drept o şcoală a vieţii pentru tânăra generaţie. Mulţumesc, în mod special, primarului Iurie Grosu pentru organizarea acestui festival şi vreau să cred, că această tradiţie va avea continuitate, — a încheiat deputatul.
Şi primarul de la Popeştii de Sus a menţionat despre importanţa unor astfel de sărbători, mulţumindu-le consătenilor, dar şi consilierilor săteşti, pentru susţinere şi ajutor în perioada de pregătire a evenimentului. Dânsul a stăruit să sublinieze şi despre conlucrarea temeinică dintre APL şi administraţia SRL “Popeşteanca-Agro”, în frunte cu directorul Andrei Starii.
Drept continuare a ideii, Andrei Starii a spus în alocuţiunea sa, că acolo unde primăria şi agenţii economici au puncte de tangenţă şi conlucrare gospodărească, în câştig sunt, întâi de toate, localitatea şi oamenii ei.
— Pentru că, până la urmă, — a spus Andrei Starii, — şi organul de administrare publică, şi liderii din agricultură care activează în teritoriu fac un lucru comun întru prosperarea localităţii şi oamenilor ei.
În cadrul evenimentului o participare activă au demonstrat discipolii instituţiilor preunivesitare şi preşcolare din localitate, lucrătorii de la edificiul de cultură, dar şi angajaţii din gospodăria agricolă şi de la primărie.
La finalul evenimentului primarul Iurie Grosu, în semn de mulţumire şi recunoştinţă, a înmânat diplome de menţiune tuturor celor care s-au implicat atât în organizarea evenimentului, cât şi în activităţile orientate spre prosperarea localităţii.